Marfin Fond de Pensii a cerut Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) sa i se retraga autorizatia de functionare pe piata pensiilor private obligatorii, fapt ce a surprins pilonul II de pensii in vid legislativ. Pentru ca solicitarea a venit inainte de inceperea colectarii contributiilor participantilor, CSSPP a fost nevoita sa adopte rapid o procedura speciala. Presedintele acestei autoritati, Mircea Oancea, a declarat pentru HotNews.ro ca momentan nu mai sunt astfel de solicitari, dar ca este posibil sa mai apara si altele.

Informatia pe scurt:

1. Marfin Fond de Pensii a cerut CSSPP iesirea de pe piata, inainte de inceperea colectarii contributiilor, asteptata pentru 25 mai.

2. In vid legislativ, CSSPP a fost fortata sa adopte rapid o procedura speciala.

3. Presedintele CSSPP, Mircea Oancea, spune ca in prezent nu mai sunt si alte solicitari, dar ca este posibil sa mai apara si altele

4. Dupa repartizarea aleatorie, Marfin Fond de Pensii s-a clasat pe ultimul loc. Fondul a mai castigat doar 16 asigurati, iar numarul total al participantilor la acest fond a ajuns la 194 de persoane

Potrivit comunicatului de presa al CSSPP, "elaborarea acestei proceduri a fost necesara pentru a acoperi vidul legislativ existent pentru situatia in care fondul de pensii al administratorului care solicita retragerea autorizatiei de administrare nu detine active".

Mircea Oancea: O companie a facut ceea ce trebuie sa faca si altele

Contactat de HotNews.ro, presedintele acestei autoritati a explicat natura urgentei adoptarii acestei proceduri, precizand ca primele contributii in sistem sunt asteptate de pe 25 mai.

"O companie a facut ceea ce trebuie sa faca si alte companii, in sensul ca, dupa aderarea initiala au constatat ca planul de afaceri propus nu s-a indeplinit si atunci au decis sa lichideze societatea si sa renunte la autorizarea de administrare. Ca atare nefiind colectate inca primele contributii, care se vor face in 25 mai, potrivit asteptarilor noastre, am adoptat o procedura speciala. Solicitarea a venit in urma cu o saptamana", a mentionat Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

Oficialul CSSPP a mai explicat ca dupa ce va incepe colectarea contributiilor se va aplica o procedura de administrare speciala sau o procedura de fuziune de fonduri de pensii.

"Deocamdata se aplica doar catre Marfin care a facut si o solicitare de retragere a autorizarii ca urmare a hotararii adunarii generale de lichidare a societatii. Momentan, nu mai sunt si alte companii in aceasta situatie, dar e posibil sa mai apara solicitari. E o procedura speciala pentru perioada asta, pentru perioada ulterioara se va aplica o procedura de administrare speciala sau o procedura de fuziune de fonduri de pensii, pe care o vom pune saptamana viitoare in dezbatere publica, dupa ce o vom adopta in Consiliu", a spus Oancea.

Etapele noii proceduri:

1. Primirea cererii de retragere a autorizatiei, instrumentarea dosarului si completarea acestuia astfel incat toate conditiile prevazute de legislatia in vigoare sa fie indeplinite.

2. Administratorul care solicita retragerea autorizatiei de administrare isi va informa in scris, cu confirmare de primire, participantii cu privire la hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor de a renunta la activitatea de administrare precum si ca acestia vor fi repatizati de catre CSSPP, in mod egal, la celelalte fonduri de pensii administrate privat de pe piata. De asemenea, in informare se va preciza faptul ca, ulterior repartizarii efectuate de catre CSSPP in mod egal, la celelalte fonduri de pensii private, participantii se pot transfera la oricare alt fond de pensii administrate privat, fara plata unor penalitati de transfer, in termen de 90 de zile de la data repartizarii.

3. Administratorul in cauza va depune dovada informarii participantilor.

4. CSSPP va proceda la repartizarea participantilor in mod egal la toate celelalte fonduri de pensii administrate privat si va instructa CNPAS in vederea actualizarii Registrului Participantilor.

5. CSSPP va transmite apoi rezultatele repartizarii la administratorii de fonduri de pensii private care primesc participantii fondului al carui administrator iese din piata.

6.CSSPP emite decizia de retragere a autorizatiei de administrare si de radiere a fondului care iese din piata, prin retragerea autorizatiei de functionare a administratorului, la solicitarea acestuia.

7. Administratorii fondurilor care au primit participanti repartizati conform prezentei proceduri au obligatia sa ii informeze pe acestia de rezultatul procesului de repartizare. Informarea va cuprinde si precizarea faptului ca, participantii repartizati de catre CSSPP, in urma aplicarii prezentei proceduri, au dreptul sa se transfere daca doresc, intr-un termen de 90 de zile de la data repartizarii, la orice alt fond de pensii administrat privat la care acestia aleg sa adere, fara plata unor penalitati de transfer.

Marfin, AG2R si Zepter - pe ultimele trei locuri pe pilonul II, dupa repartizarea aleatorie

La sfarsitul procesului de repartizarea aleatorie, numarul total de participanti pe fonduri de pensii administrate privat a depasit 4,15 milioane persoane. Dupa repartizarea aleatorie, Marfin Fond de Pensii s-a clasat pe ultimul loc. Fondul de pensii a mai castigat doar 16 asigurati, iar numarul total al participantilor la acest fond a ajuns la 194 de persoane (0,004% cota de piata).

Catre AG2R au fost directionati 91 de asigurati, iar catre Zepter 132 de asigurati. Cele doua companii au atras astfel 1.127 de asigurati (0,02%) si respectiv 1.649 de asigurati (0,03%). Campania de aderare la Pilonul II s-a desfasurat in perioada 17 septembrie 2007-17 ianuarie 2008.