Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat norma privind colectarea contributiilor pentru Pilonul II, a anuntat marti autoritatea de supraveghere. Colectarea contributiilor la fondurilor de pensii incepe odata cu declararea contributiilor de asigurari sociale datorate pentru luna de referinta martie 2008, iar termenul limita de efectuare a primelor viramente catre fondurile de pensii, aferente lunii martie 2008, este data de 20 mai.

Conform normei, contributia la fondul de pensii este parte din contributia individuala datorata de asigurat la sistemul public de pensii si se vireaza de catre platitor in aceleasi conditii si la aceleasi termene cu cele stabilite pentru contributia de asigurari sociale.

"Din momentul inceperii activitatii de colectare, cota de contributie la fondul de pensii este de 2% din baza de calcul – veniturile brute lunare. in termen de 8 ani de la inceperea activitatii de colectare, cota de contributie la fondul de pensii se majoreaza la 6%, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an', se arata in comunicatul CSSPP.

Actul reglementeaza modalitatile de colectare a contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii administrate privat, precum si procedurile de prelucrare a declaratiilor, calcul, evidenta si virare a contributiilor individuale catre fondurile de pensii din sistemul Pilonului II.

In acelasi timp, sunt stabilite si modalitatile si procedurile de transmitere a informatiilor legale intre entitatile implicate in procesul de colectare si virare la fondurile de pensii.

Potrivit autoritatii de supraveghere, aspectele de regim sanctionator pentru colectarea si declararea contributiilor in sistem intra sub incidenta Legii pensiilor publice.

Norma va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe site-ul propriu (www.csspp.ro), la rubrica: Legislatie, la data publicarii ei.