Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a sanctionat companiile ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii cu amenzi de cate 0,5% din capitalurile sociale pentru incalcarea legislatiei in domeniul pensiilor private obligatorii si facultative din Romania, a anuntat miercuri autoritatea.

Oficialii CSSPP au declarat pentru HotNews.ro ca amenzile depasesc 1,38 milioane lei si sunt primele acordate pe piata pensiilor private. Cele doua companii isi externalizasera activitatile de administrare si investire a activelor fondurilor catre o companie olandeza, desi legislatia impiedica acest lucru.

Informatia pe scurt:

1. CSSPP a sanctionat ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii cu amenzi de peste 1,38 milioane lei pentru incalcarea legislatiei in domeniul pensiilor private obligatorii si facultative din Romania.

2. Companiile sunt acuzate ca si-au externalizat activitatile de administrare a activelor fondurilor de pe pilonul II si III catre compania olandeza ING Asset Management B.V. The Netheerlands - Sucursala Bucuresti, desi legea interzicea acest lucru.

3. ING spune ca a informat Comisia inca din august 2007 despre externalizarea administrarii activelor si ca va ataca decizia CSSPP.

4. CSSPP subliniaza ca legislatia privind externalizarea administrarii activelor a fost definitivata abia in aprilie 2008

"Activitatile de administrare a pensiilor private nu pot fi externalizate si s-a incalcat acest lucru. ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii au schimbat politica de investitii fara acordul Comisiei si fara aprobarea modificarii documentelor care au stat la baza obtinerii autorizatiei de administrare", a declarat pentru HotNews.ro, Dan Zavoianu, directorul de comunicare al CSSPP.

In ambele cazuri este vorba despre compania ING Asset Management B.V. The Netheerlands - Sucursala Bucuresti. Zavoianu spune ca "nu ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii se ocupau de luarea deciziilor privind administrarea si investirea activelor ci compania olandeza, fapt care contravine prevederilor legale in vigoare".

Ambele companii au fost amendate cu cate 0,5% din capitaluri sociale, dar pot contesta decizia Comisiei de Supraveghere.

"Este vorba de o amenda de peste 225.000 lei in cazul ING Asigurari de Viata si de 1,16 milioane lei in cazul ING Fond de Pensii. Amenzile se platesc in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziilor, 50% la directia de impozite si taxe locale si 50% catre CSSPP. Ambele societati pot contesta sanctiunile aplicate. Sunt primele amenzi date pe piata pensiilor private", a mai explicat pentru HotNews.ro, Dan Zavoianu.

Potrivit Comisiei de Supraveghere, "in termen de 30 de zile de la comunicarea acestei decizii, ING Asigurari de Viata este obligata sa inceteze contractul de management al activelor incheiat cu ING Asset Management B.V. The Netheerlands - sucursala Bucuresti pentru activele fondurilor de pensii facultative ING Clasic si ING Optim, si sa efectueze toate demersurile ce se impun pentru respectarea prevederilor legale".

Aceeasi obligatie o are si ING Fond de Pensii.

ING: Comisia a fost informata despre externalizare din august 2007

In replica oficialii ING Romania spun ca decizia CSSPP ii surprinde din moment ce informarea privind externalizarea investirii activelor fondurilor precum si compania care se va ocupa de aceasta a fost facuta din august 2007.

”Ne surprinde decizia CSSPP de a sanctiona ING Asigurari de Viata S.A. si ING Fond de Pensii S.A. pentru utilizarea ING Asset Management BV Olanda in scopul investirii activelor fondurilor de pensii facultative si cele private. ING a procedat intotdeauna conform reglementarilor legale si a informat in mod transparent comisia despre externalizarea investirii activelor fondurilor de pensii inca de anul trecut, din august. ING va contesta aceasta decizie si intentioneaza sa o discute cu Comisia pentru clarificarea cat mai urgenta a acestei situatii”, au replicat oficialii ING.

Potrivit informatiilor ING, investirea activelor fondurilor de pensii ING este realizata de ING Investment Managament si reprezentata in Romania prin sucursala ING Asset Management BV The Netherlands – sucursala Bucuresti, in baza unui contract de administrare a activelor. ING Investment Management activeaza in 15 tari din Europa, iar in iunie 2007 valoarea activelor administrate aici se ridica la 156 miliarde Euro din cele 369 miliarde Euro pe care ING Investment Management le are in administrare la nivel global. ING Asigurari de Viata, ING Fond de pensii, cat si ING Investment Managament, fac parte din cadrul aceluiasi grup, ING Group.

CSSPP: Legislatia privind externalizarea administrarii activelor a fost definitivata abia in aprilie 2008

Ca reactie la declaratiile ING, reprezentantii CSSPP spun ca legislatia privind administrarea activelor a venit mai tarziu, in aprilie 2008 si ca cele doua companii nu s-au conformat.

"Legislatia nu acoperea initial acest caz in 2007. Dupa discutii si analize, acest gol legislativ a fost acoperit in aprilie 2008 prin Hotararea 21/2008 si companiile aveau obligatia sa se conformeze noilor prevederi, lucru pe care nu l-au facut", a declarat pentru HotNews.ro, Dan Zavoianu, directorul de comunicare al CSSPP.

In Romania, din cei 4,15 milioane participanti la pilonul II, al pensiilor obligatorii administrate privat, ING Fond de Pensii are cei mai multi participanti, detinand o cota de piata de 33,2%. De asemenea, ING Asigurari de Viata detine prima pozitie pe piata asigurarilor de viata din Romania.

Hotararea Nr. 21/2008 privind externalizarea administrarii activelor