ING ia primele amenzi pe piata pensiilor private din Romania - peste 1,38 milioane lei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 18 iunie 2008, 15:54 Economie | Asigurari


 documente
(18 Iun 2008) DOC, 54KB
(18 Iun 2008) PDF, 39KB
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a sanctionat companiile ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii cu amenzi de cate 0,5% din capitalurile sociale pentru incalcarea legislatiei in domeniul pensiilor private obligatorii si facultative din Romania, a anuntat miercuri autoritatea.

Oficialii CSSPP au declarat pentru HotNews.ro ca amenzile depasesc 1,38 milioane lei si sunt primele acordate pe piata pensiilor private. Cele doua companii isi externalizasera activitatile de administrare si investire a activelor fondurilor catre o companie olandeza, desi legislatia impiedica acest lucru.

Informatia pe scurt:

1. CSSPP a sanctionat ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii cu amenzi de peste 1,38 milioane lei pentru incalcarea legislatiei in domeniul pensiilor private obligatorii si facultative din Romania.
2. Companiile sunt acuzate ca si-au externalizat activitatile de administrare a activelor fondurilor de pe pilonul II si III catre compania olandeza ING Asset Management B.V. The Netheerlands - Sucursala Bucuresti, desi legea interzicea acest lucru.
3. ING spune ca a informat Comisia inca din august 2007 despre externalizarea administrarii activelor si ca va ataca decizia CSSPP.
4. CSSPP subliniaza ca legislatia privind externalizarea administrarii activelor a fost definitivata abia in aprilie 2008

"Activitatile de administrare a pensiilor private nu pot fi externalizate si s-a incalcat acest lucru. ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii au schimbat politica de investitii fara acordul Comisiei si fara aprobarea modificarii documentelor care au stat la baza obtinerii autorizatiei de administrare", a declarat pentru HotNews.ro, Dan Zavoianu, directorul de comunicare al CSSPP.

In ambele cazuri este vorba despre compania ING Asset Management B.V. The Netheerlands - Sucursala Bucuresti. Zavoianu spune ca "nu ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii se ocupau de luarea deciziilor privind administrarea si investirea activelor ci compania olandeza, fapt care contravine prevederilor legale in vigoare".

Ambele companii au fost amendate cu cate 0,5% din capitaluri sociale, dar pot contesta decizia Comisiei de Supraveghere.

"Este vorba de o amenda de peste 225.000 lei in cazul ING Asigurari de Viata si de 1,16 milioane lei in cazul ING Fond de Pensii. Amenzile se platesc in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziilor, 50% la directia de impozite si taxe locale si 50% catre CSSPP. Ambele societati pot contesta sanctiunile aplicate. Sunt primele amenzi date pe piata pensiilor private", a mai explicat pentru HotNews.ro, Dan Zavoianu.

Potrivit Comisiei de Supraveghere, "in termen de 30 de zile de la comunicarea acestei decizii, ING Asigurari de Viata este obligata sa inceteze contractul de management al activelor incheiat cu ING Asset Management B.V. The Netheerlands - sucursala Bucuresti pentru activele fondurilor de pensii facultative ING Clasic si ING Optim, si sa efectueze toate demersurile ce se impun pentru respectarea prevederilor legale".

Aceeasi obligatie o are si ING Fond de Pensii.

ING: Comisia a fost informata despre externalizare din august 2007

In replica oficialii ING Romania spun ca decizia CSSPP ii surprinde din moment ce informarea privind externalizarea investirii activelor fondurilor precum si compania care se va ocupa de aceasta a fost facuta din august 2007.

”Ne surprinde decizia CSSPP de a sanctiona ING Asigurari de Viata S.A. si ING Fond de Pensii S.A. pentru utilizarea ING Asset Management BV Olanda in scopul investirii activelor fondurilor de pensii facultative si cele private. ING a procedat intotdeauna conform reglementarilor legale si a informat in mod transparent comisia despre externalizarea investirii activelor fondurilor de pensii inca de anul trecut, din august.  ING va contesta aceasta decizie si intentioneaza sa o discute cu Comisia pentru clarificarea cat mai urgenta a acestei situatii”, au replicat oficialii ING.

Potrivit informatiilor ING, investirea activelor fondurilor de pensii ING este realizata de ING Investment Managament si reprezentata in Romania prin sucursala ING Asset Management BV The Netherlands – sucursala Bucuresti, in baza unui contract de administrare a activelor. ING Investment Management activeaza in 15 tari din Europa, iar in iunie 2007 valoarea activelor administrate aici se ridica la 156 miliarde Euro din cele 369 miliarde Euro pe care ING Investment Management le are in administrare la nivel global. ING Asigurari de Viata, ING Fond de pensii, cat si ING Investment Managament, fac parte din cadrul aceluiasi grup, ING Group.

CSSPP: Legislatia privind externalizarea administrarii activelor a fost definitivata abia in aprilie 2008

Ca reactie la declaratiile ING, reprezentantii CSSPP spun ca legislatia privind administrarea activelor a venit mai tarziu, in aprilie 2008 si ca cele doua companii nu s-au conformat.

"Legislatia nu acoperea initial acest caz in 2007. Dupa discutii si analize, acest gol legislativ a fost acoperit in aprilie 2008 prin Hotararea 21/2008 si companiile aveau obligatia sa se conformeze noilor prevederi, lucru pe care nu l-au facut", a declarat pentru HotNews.ro, Dan Zavoianu, directorul de comunicare al CSSPP.

In Romania, din cei 4,15 milioane participanti la pilonul II, al pensiilor obligatorii administrate privat, ING Fond de Pensii are cei mai multi participanti, detinand o cota de piata de 33,2%. De asemenea, ING Asigurari de Viata detine prima pozitie pe piata asigurarilor de viata din Romania.

Hotararea Nr. 21/2008 privind externalizarea administrarii activelor

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5134 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  olanda? (Miercuri, 18 iunie 2008, 16:04)

  Andrei Culea [anonim]

  Sa fie oare compania Olandeza poate chiar compania mama a companiilor ING din Romania?

  Dar vai, ce se intampla? Am deschis documentul atasat, Comunicatul CSSPP mai exact.

  Si ce gasim acolo?

  "ING ASIGURĂRI DE VIAŢĂ are obligaţia să înceteze contractul de management al activelor încheiat cu ING Asset Management B.V. The Netheerlands - Sucursala Bucureşti pentru activele fondurilor de pensii facultative ING Clasic şi ING Optim, şi să efectueze toate demersurile ce se impun pentru respectarea prevederilor legale şi ale Hotărârii Consiliului CSSPP nr. 21/2008."

  DAR VAI! Sa fie oare aceasta "companie Olandeza" CHIAR COMPANIA ING? In-cre-di-bil...
  • 0 (0 voturi)    
   re (Miercuri, 18 iunie 2008, 16:15)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui Andrei Culea

   Andrei, nu inteleg ce vrei sa spui... Ce inteleg eu din comunicat este ca ING a externalizat aceste servicii catre firma mama...
   • 0 (0 voturi)    
    mda (Miercuri, 18 iunie 2008, 16:38)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui Radu

    Pai da, si ce e in neregula cu asta? Ok, asa o fi legea. Dar ar trebui amendati cei care au facut legea :)

    Ce spun eu e in felul urmator:
    Ai niste echipe bine puse la punct, nist ebaiati care tranzactioneaza, altii care fac analize pe piete, altii care-i monitorizeaza pe toti astia, altii raporteaza, etc etc etc. Ai un motor care merge. De ce sa nu il poti folosit? O lege care te pune sa-ti construiesti un motor de 50 de cai putere in Romania, cand tu ai in afara unul de Bugatti de 1000 CP si il poti folosi, nu este in regula. Ma rog, nu-s expert, nu lucrez in domeniu. Doar vad lucruri din exterior si ma revolta :)
  • 0 (0 voturi)    
   Dar vaaaaai...... (Miercuri, 18 iunie 2008, 16:46)

   Zgabearzta [anonim] i-a raspuns lui Andrei Culea

   Dar vai!... chiar daca ING Asset Management B.V. The Netheerlands este compania - mama si chiar daca detine parti din capitalul social al ING Asigurari de viata si ING Fond de pensii, ele sunt societati de sine statatoare. Baietii de la ING Asigurari si cei de la ING Pensii au lasat manevrarea "cascavalului" la mana celor din Olanga, chiar daca e sucursala din Bucuresti, ceea ce constatam ca legea, buna , rea asa cum este elaborata, interzice.... Daca erau destepti, angajau sau detasau la ING Asigurari si ING Pensii, persoane care sa stie sa faca treaba cu investitul banilor....
 • +1 (1 vot)    
  Banii mei (Miercuri, 18 iunie 2008, 16:05)

  Sinoda [utilizator]

  Tata sunt banii mei acolo!!!!
  Aia fac ce le taie capul?
 • 0 (0 voturi)    
  ING (Miercuri, 18 iunie 2008, 16:35)

  Peter Badesco [anonim]

  Sigur ca Romania este o tara buna de muls,...sunt prea multi creduli ca sa n-o faci. Pe de alta parte nu poti investi in Romania ,..ca nu ai unde,...poate doar la FNI sau FNA.
 • 0 (0 voturi)    
  e vorba de externalizare (Miercuri, 18 iunie 2008, 18:27)

  dexter [anonim]

  Au dreptate!
  Citeste comunicatul ING:

  "....pentru utilizarea ING Asset Management BV Olanda in scopul investirii activelor fondurilor de pensii facultative si cele private..."

  Adica fondurile adunate de la bizonii muncitori (fondurile de pensii - garantate de statul Roman prin Legea Fondurilor de Pensii private) sunt administrate de o alta firma , care face ce vrea muschii ei. De aia firmele administrator a fondurilor de pensii trebuie sa aiba acreditare de la Stat, ca sa dea socoteala ce fac cu malaiu
 • 0 (0 voturi)    
  Oferte de oferte (Miercuri, 18 iunie 2008, 18:47)

  Stoewer [anonim]

  Am facut si eu o vizita la ING sa vad cum arata o pensie pilonul II si III. Am ajuns la concluzia ca daca in primii 18 ani imi tin banii sub saltea ies mai castigat. Tanti de la asigurare nu prea mai stia nici ea biata ce argumente sa aduca.

  Asa ca prefer pensia de la stat. Nu de alta, dar la fiecare 4 ani avem alegeri (harr, harr, harr.......)
  • 0 (0 voturi)    
   aiureli (Miercuri, 18 iunie 2008, 20:33)

   Gabi [anonim] i-a raspuns lui Stoewer

   1. nu poti sa-ti tii banii la saltea, ca statul oricum o sa-i vireze unui fond de pensii
   si
   2. sper ca vroiai sa zici la vreo banca, ca la saltea nu obtii nici o dobanda.
   • 0 (0 voturi)    
    vorbesc serios (Miercuri, 18 iunie 2008, 21:40)

    Stoewer [anonim] i-a raspuns lui Gabi

    Vorbesc serios, comisioanele erau mai mari ca dobanda. Nu mi-a venit nici mie sa cred, dar era negru pe alb. Daca ai mai putin de 18 ani de cotizare, primesti mai putin decat ai cotizat.

    Bineinteles ca treaba cu salteaua se referea la pilonil III.
 • 0 (0 voturi)    
  kaska okii (Miercuri, 18 iunie 2008, 23:09)

  viitor pensionar [anonim]

  iar se amesteca, in stil pur romanesc, caprele si verzele.
  CSSPP se dovedeste - si de data aceasta - un comitet comunist. O data cu elaborarea normei care interzicea externalizarea activelor ar fi trebuit sa dea si termen pentru cei care deja comunicasera ca o vor face de regularizare conform cu legea.
  Nu au facut-o ca vor bani - pentru un buget deja foarte mare avind in vedere ca de fapt nu au nici o autoritate asupra CNPAS-ului - negrul care duce toata munca in aceasta reforma.
  ca sa nu mai spun ca amenda este exagerat de mare si as fi tare curios cum au calculat procentul pentru compania de pensii - care inca nu are o cifra de afaceri clara, dupa o singura contributie platita.

  si doar spre informarea boborului - poa sa fie si JP Morgan Chase NY compania care administreaza activele - legea este foarte clara in ce si unde ai voie sa investesti, cu limite clare (a se citi stupide) de investitii pe alte piete. Evident - au dreptate. Bursa din RO e doar recunoscuta pe plan international si toata lumea se bate pentru actiunile societatilor de tip "avantul prabusirea" tranzactionate la noi.

  nota: nu lucrez la nici un ing, nu la ei am pensie - si putea fi amendat si zepter (daca ar mai fi existat) as fi avut aceeasi parere, care in concluzie e: Statul da, doar ca sa ia (doar nu credeati ca desi si-a recunoscut impotenta in administrarea banilor de pensie, va renunta asa usor, in ura unei reforme cerute de ue, la cascaval)
 • 0 (0 voturi)    
  CE NU STITI VOI (Miercuri, 18 iunie 2008, 23:11)

  Jigodie [anonim]

  ..e ca acesti bani sunt garantati de stat dar ING vrea sa faca o mare inginerie financiara si anume tot posibilul ca impozitele si taxele sa-i fie platite statului olandez nicidecum astuia roman. D-aia au externalizat tot catre o companie din Olanda. La fel procedeaza Renault cu Dacia, toate masinile sunt scriptural exportate in Franta iar de acolo vandute catre dealeri. Totul e pe hartie, fizic masinile raman in curtea fabricii dar astfel toti banii se duc la frantuzi. Ingenios nu?
 • 0 (0 voturi)    
  romania, tzara dfkl! (Joi, 19 iunie 2008, 7:41)

  eeeuuuu [anonim]

  cand un agent economic e performant, ii dai la cap cu o parghie administrativa, si asta nu de azi! avem destule precedente, as obosi sa le enumar. probabil ca legislatorii au niscaiva interese la "alinantz-tziriac", sau prin alta parte de aplica atat de zelos prevederile legii cu pricina. dar stiu tampitii d la csspp ca o lege nu poate avea efect retroactiv? sau se fac ca ploua?
 • 0 (0 voturi)    
  ING, n-ai cu cine dom'le (Joi, 19 iunie 2008, 10:13)

  Rali [utilizator]

  E corect sa ii amendeze, de ce ING Romania nu poate investi pe piata de capital direct, nu au cum sau ce?
  Oricum eu cand aud de ei mi se zbarleste parul, nu stiu de la cine cumpara bazele de date dar de fiecare data cand ma suna ii intreb un singur lucru la care nu pot sa raspunda:
  Imi garantati o dabanda mai mare decat cea oferita de banca???
  Si atunci sa vezi cum incep sa se balbaie si sa o dea pe dupa plop.
  • 0 (0 voturi)    
   Cine iti garanteaza in lumea asta ? (Joi, 19 iunie 2008, 10:54)

   bebe [anonim] i-a raspuns lui Rali

   Sunt mult prea multi factori de care depinde mersul unui fond de pensii, exteriori fondurilor.
   Noi la Aviva avem de raspuns la aceleasi intrebari, dar cine in lumea asta crezi ca ti-ar putea garanta ?
   • 0 (0 voturi)    
    Banca imi garanteaza... (Joi, 19 iunie 2008, 11:24)

    Rali [utilizator] i-a raspuns lui bebe

    Si in plus imi pot scoate banii pe care i-am depus cand vreau... :)
 • 0 (0 voturi)    
  Legislatie romaneasca (Joi, 19 iunie 2008, 10:17)

  Stefan [anonim]

  E mult mai eficient cand o firma mare tranzactioneaza - pentru ca obtine comisioane de tranzactionare mult mai mici ! Discount-ul de volum... Pai legea la noi nu iti permite nimic ! Altfel putea firma din Olanda sa participe direct la pensiile private, nu era nevoie sa mai faca o filiala romaneasca.
  Nu pricep cum in alte 15 tari e voie sa faca asa dar in Romania a devenit brusc interzis !!! Cred ca cineva are interese la o firma concurenta si vrea sa ii dea in freza celor de la ING.
 • 0 (0 voturi)    
  asa-i la noi (Joi, 19 iunie 2008, 10:25)

  de de parte [anonim]

  decizia csspp e cel putin ciudata prin prisma vitezei cu care a fost luata. Aia au externalizat de anul trecut activitatea de investitii, csspp da o hotarare in aprilie si... ce se asteptau? ca-n 2 luni sa-si schimbe imediat politica? lucrurile astea se fac cu cap si mai dinainte, nu poti schimba de pe o zi pe alta modalitatea de mgm a activelor.... in mod normal trebuiau sa discute intre ei pana se ajungea la o intelegere amiabila.... dar nu, pac amenda!
  Si apoi, legea stabileste clar ca responsabilitatea in fata participantilor la pensii este fara nici un echivoc a ING Fond de Pensii, cea cu care iti faci contractul de pensie.
  Foarte bine au facut ca au externalizat activitatea asta la o companie specializata pe asa ceva!!!... principiul aici e sa obtina cat mai mult din banii aia colectati, sa dai un randament cat mai bun clientilor, fiindca intr-o piata de pensii reglementata atat de strict prin lege, diferenta va fi facuta fix doar la randamentul obtinut, si atunci deciziile de investire le dai unor oameni profesionisti in domeniu... dar banii tot ai fondului ING sunt. Plus ca este o practica intalnita in toata Europa... ne-am trezit noi acum sa fim mai catolici decat papa fix in domeniul asta...
 • 0 (0 voturi)    
  Cu cine e prieten Oancea ? (Joi, 19 iunie 2008, 10:56)

  cristos [anonim]

  Cum care Oancea ?
  Cel de la CSSPP.
  Va zic eu : cu seful de la ... (incepe cu A si se termina cu Z)
 • +1 (1 vot)    
  ING trebuie inchis in RO si confiscat (Duminică, 22 iunie 2008, 21:42)

  fraieru roman [anonim]

  Escrocii de la INg vind cai verzi pe pereti de 10 ani in RO.Ar trebui cautati si in chiloti si banii confiscati nu mingieri de de citeva sute de mii de euro cind au dat tepe milioane.Cind se termina cu porcaria asta?
 • 0 (0 voturi)    
  ING =Tepari (Joi, 2 aprilie 2009, 0:26)

  sumomanu [anonim]

  Dupa 2 ani de colaborare cu ING , in baza unei pensii de tip Merit, m-am gandit sa-mi verific situatia contului. Concluzia a fost ca dupa ce am platit ING-ului 24 de milioane , aveam in cont exorbitanta suma de 13 milioane. Am inteles ca am bagat banii intr-o redutabila gaura neagra si am decis sa ma retrag. Ei bine, voi retrage 7 milioane, restul fiind comisioanele ING ! Calculele le faceti dumneavoastra. Excrocheria a fost facuta. Nu stiu daca ati remarcat, insa in urma colaborarii cu ING nu va ramine nici o hirtie semnata in original de un reprezentant ING ! Tot ce aveti sint niste semnaturi xeroxate ale unor directori ING. Adica cu o valoare juridica 0 (zero !).
  In rest, toate bune. Nu stiu daca am timpul si banii necesari unei lupte cu ING. Ma bucur ca m-am trezit acum si nu dupa 25 de ani.
  Bunul simt imi spune ca pe undeva e corect ca cine nu casca ochii sa caste punga. Este important insa sa demascam aceste excrocherii bine camuflate.
  Va stau la dispozitie pentru orice discutie. Pe curind
  P.S. Faza tare e ca la ultima intilnire cu agentul ING eu ma straduiam sa aflu ce trebuie sa fac ca sa-mi recuperez restul ala de bani, iar tipul incerca sa ma convinga sa-mi mai procur o pensie, o asigurare, ceva, orice !
  Adica eu pierd 17 milioane scurt, dintr-o miscare eleganta din rever, da' ar fi fain sa mai decartez cite ceva, asa ca sa nu-mi pierd indeminarea !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by