Generali PPF Holding a semnat un acord cu fondul de investitii PPF Investments pentru achizitionarea companiilor de asigurari romanesti Ardaf si RAI, se arata intr-un comunicat al grupului, fara a face insa publica valoarea tranzactiei. Potrivit unor surse din piata citate de NewsIn, fondul de investitii va incasa circa 80 milioane euro din vanzarea Ardaf si Rai catre Generali PPF Holding, dublu fata de investitia initiala.

Astfel, Generali PPF Holding va prelua 72,7% din titlurile Ardaf si 99,9% din cele ale RAI.

Tranzactia, care este supusa aprobarilor autoritatilor de reglementare din domeniul concurentei, va permite grupului sa isi extinda operatiunile in Romania, una dintre cele mai importante piete din regiunea Europei Centrale si de Est.

"Romania este o piata strategica pentru noi, piata care a inregistrat unele din cele mai mari cresteri din randul tarilor Uniunii Europene in ultimii ani. In urmatorii ani, avansul economiei acestei tari va sustine cresterea pietei de asigurari cu valori formate din doua cifre. Aceasta tranzactie ne va dubla cota de piata in Romania, pana la 11,7%", a declarat Sergio Balbinot, directorul executiv al Generali Group. Totodata, acesta a mai precizat ca, in urma preluarii celor doua companii, numarul de agenti de vanzari ai grupului va ajunge la 8.000 in toata tara.

"Scopul nostru este sa ne continuam expansiunea pe piete cu potential foarte ridicat, pe care le consideram motorul cresterii viitoare ale grupului", a mai spus Balbinot.

Compania Asigurare si Reasigurare Ardaf, care opereaza atat in zona asigurarilor de viata, cat si a celor de non viata, a afisat prime brute subscrise de 48,4 milioane de euro in 2007, cea mai mare parte a acestora fiind polite de asigurare non viata si RCA. Compania are o retea de distributie de 35 de unitati, 222 agentii si 5.100 de agenti de vanzari.

Rai, Roumanie Assurance International, care opereaza in domeniul asigurarilor medicale si de calatorie, a subscris anul trecut prime in valoare de 7,8 milioane de euro.

Generali PPF opereaza deja in Romania, atat in domeniul asigurarilor de viata si non viata, cat si in domeniul fondurilor de pensii, prin Generali Fond de Pensii.

Generali PPF Holding este o companie cu capital mixt, detinuta de grupul italian Generali, al treilea asigurator european, si grupul financiar ceh PPF Group. Grupul deruleaza in prezent operatiuni in Bulgaria, Cehia, Croatia, Kazahstan, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Serbia, Slovenia, Ungaria si Ucraina.

Fondul de investitii ceh PPF Investments, prin intermediul holdingului Sabile, a achizitionat in luna martie a anului trecut 56,19% din capitalul social al Ardaf de la omul de afaceri Ovidiu Tender, pentru 118,7 milioane de lei. Anterior, Sabile mai achizitionase un pachet de 14,6% din titlurile Ardaf.

PPF Investments este o companie de private-equity fiind inregistrata in insula Jersey din Marea Britanie, fiind cunoscuta ca un paradis fiscal. Societatea are reprezentante Londra, Praga si Beijing.