Asiguratorii din Romania care au vandut RCA in alte tari fara sa notifice trebuie sa recupereze politele si sa restituie banii

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 27 august 2008, 17:35 Economie | Asigurari

Asiguratorii romani care au incheiat polite RCA pentru vehicule aflate in evidenta altor state din Spatiul Economic European, fara sa notifice in prealabil autoritatile de supraveghere in cauza, asa cum cere legislatia comunitara, trebuie sa recupereze politele emise si sa restituie proprietarilor prima de asigurare platita, a anuntat miercuri Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Arbitrul pietei asigurarilor a mai precizat ca niciuna dintre cele 16 societati de asigurare autorizate sa practice RCA nu a anuntat oficial intentia de a vinde astfel de polite in alte state.

Comisia spune ca a primit sesizari ca anumiti asiguratori romani au incheiat asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA) si pentru vehicule aflate in evidenta unor alte state din Spatiul Economic European, desi sunt autorizati sa practice astfel de asigurari numai pe teritoriul Romaniei.

"In concordanta cu principiul european al liberei circulatii a serviciilor, un asigurator autorizat in Romania poate vinde polite RCA pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in alt stat membru numai dupa indeplinirea procedurilor legale de notificare a autoritatii de supraveghere din acel stat cu privire la intentia de a vinde asemenea asigurari (conform dispozitiilor Legii nr.32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare) si cu respectarea prevederilor legale nationale ale tarii respective", precizeaza comunicatul CSA.

In urma celor constatate, Comisia a decis si a comunicat celor 16 societati care pot incheia polite RCA in Romania sa recupereze politele RCA deja emise pentru astfel de vehicule si sa restituie proprietarilor prima de asigurare platita. CSA a interzis categoric acestora sa mai incheie astfel de polite atat pentru vehicule inmatriculate/inregistrate in alte state din Spatiul Economic European, inclusiv Elvetia, Croatia si Andorra.

„Pana acum, niciuna dintre societatile romanesti nu si-a anuntat oficial intentia de a vinde polite RCA in alte state membre. Daca un asigurator roman va notifica o astfel de intentie si toate conditiile legale vor fi indeplinite, acesta va putea subscrie riscuri RCA si pentru vehiculele din statul membru respectiv”, a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.

Aceeasi decizie cere asiguratorilor in cauza sa ia masuri impotriva persoanelor care vor mai incheia astfel de polite, precum si impotriva celor care au sarcina sa le verifice (intermediari sau salariati), dar si sa solicite celor care vor sa-si faca polite RCA, documente care sa dovedeasca ca nu este o simpla intentie (dovada platii taxelor vamale unde este cazul, dovada luarii in evidenta fiscala, dovada platii taxei de prima inmatriculare, formalitati RAR etc).

Potrivit Mediafax, asiguratorii autorizati sa practice RCA sunt ABC Asigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Ardaf, Asiban, Asirom VIG, Astra, BCR Asigurari, BT Asigurari, Carpatica Asig, Clal Romania, Euroins Romania, Generali, Interamerican, Omniasig VIG, OTP Garancia Asigurari si Unita VIG.
Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


455 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă