Arbitrul asigurarilor din Romania (CSA) a anuntat, luni, ca indicatorii de solvabilitate si lichiditate ai asiguratorilor AIG Life Asigurari Romania si Societatea de Asigurari AIG Romania, filialele locale ale grupului AIG, respecta cerintele prevazute de reglementarile prudentiale in vigoare, conform situatiilor semestriale transmise comisiei, informeaza NewsIn. Anuntul vine pe fondul evolutiei recente a actiunilor AIG la bursa din New York, care s-au depreciat luni cu mai mult de 50%.

"In semestrul I 2008, cele doua companii au inregistrat profit. Totodata, cele doua companii au incheiate contracte de reasigurare cu mai multi reasiguratori, procentul de risc retinut in cadrul grupului din care fac parte fiind foarte redus", se arata in comunicatul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Potrivit presei straine citate de Reuters, American International Group (AIG) vrea sa vanda active de 20 miliarde de dolari, pentru a corecta scaderea cu aproape 35% a cotatiei actiunilor la bursa de la New York.

Pe fondul acestor evenimente, agentiile de rating au avertizat ca vor cobori ratingul acordat asiguratorului AIG. Totodata, AIG a cerut bancii centrale americane – Federal Reserve – o finantare pe termen scurt de 40 miliarde de dolari, in incercarea de a evita o scadere a ratingurilor, conform cotidianului New York Times, citat de Reuters.

Actiunile AIG au scazut luni cu peste 50% la bursa din New York

Potrivit NewsIn, la bursa new-yorkeza, titlurile AIG, cea mai mare companie de asigurari din lume, s-au depreciat luni cu 52%, la 5,82 dolari/actiune, reusind sa recupereze apoi pana la 7,41 dolari/actiune, dupa ce vineri inchisesera sedinta de tranzactionare la 12,14 dolari/actiune. Actiunile companiei s-au depreciat cu 80% in decursul acestui an.

AIG, care a suferit pierderi de 18 miliarde de dolari in ultimele trei trimestre, a trebuit sa ia rapid masuri dupa ce agentia de evaluare Standard & Poor's a anuntat, vineri, ca va micsora ratingul acordat asiguratorului.

AIG Life Asigurari Romania a afisat prime brute subscrise de 140 milioane de lei (38 milioane de euro) pentru primul semestru, cu 51% mai mult decat in intervalul similar din 2007, si o dublare a profitului brut pana la 24 milioane de lei (7 milioane de euro), pe fondul cresterii fortei de vanzari.

Conform NewsIn, in Romania, AIG a avut contacte indirecte cu clienti inca din 1979, cand a devenit reasiguratorul ADAS. Din 1994, organizatia a intrat pe piata din Romania sub numele de Societatea de Asigurari AIG Romania, ocupandu-se de riscuri comerciale si industriale. Divizia de pensii private obligatorii a grupului, AIG Fond de Pensii, este al patrulea jucator de pe piata romaneasca dupa active si a atras 270.643 de clienti