Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a lansat joi spre dezbatere publica norma privind investitiile fondurilor de pensii administrate privat, menita sa protejeze activele participantilor la acest sistem.

Printre altele, proiectul detaliaza plasamentele pe care le pot face fondurile de pensii si introduce sublimite in privinta investitiilor efectuate. Actul incorporeaza si hotararea care interzicea administratorilor sa-si externalizeze serviciile de administrare a activelor, fapt pentru care ING a luat in acest an primele amenzi pe piata pensiilor private din Romania, de peste 1,38 milioane lei.

Norma asigura cadrul legal pentru diversificarea optima a portofoliului de investitii si dispersia riscului, lichiditatea sporita a investitiilor; administrarea profesionista a portofoliului si transparenta.

Potrivit proiectului normei lansat spre dezbatere publica, administratorii vor avea obligatia sa asigure diversificarea portofoliului fondului de pensii administrat privat in vederea dispersiei riscului si a mentinerii unui grad crescut de lichiditate.

Proiectul incorporeaza si hotararea data in luna aprilie a acestui an, care interzicea jucatorilor de pe Pilonul II externalizarea activitatilor de administrare si investire a activelor, fapt pentru incalcarea caruia ING a primit in acest an primele amenzi pe piata pensiilor private din Romania, de peste 1,38 milioane lei.

Proiectul de act normativ va fi disponibil pe site-ul www.csspp.ro, rubrica Legislatie, la data publicarii acestuia, urmand a sta spre dezbatere publica in medie 30 de zile, dupa care va fi transmis spre publicare in Monitorul Oficial.