Administratorii de fonduri de pensii private au cerut arbitrului sistemului pensiilor private (CSSPP) sa permita o relaxare temporara a legislatiei, astfel incat fondurile de pensii private obligatorii sau facultative sa poata evita plasamentele in actiuni listate, care le aduc pierderi pe termen scurt in contextul crizei mondiale, informeaza NewsIn. Cererea vine in contextul in care fondurile de pensii private sunt obligate prin legislatie sa investeasca in actiuni listate.

Conducerea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a solicitat, miercuri, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) relaxarea temporara a legislatiei secundare - norme ale CSSPP - privind investitiile, care sa protejeze fondurile si participantii de expunerea la pierderile bursiere, se arata in comunicatul transmis, vineri, de APAPR.

Potrivit legislatiei actuale, un fond de pensii private poate sa investeasca cel mult 50% din active in actiuni cotate la burse din Romania sau din alte state europene, maximum 70% in titluri de stat, 20% in instrumente ale pietei monetare si cel mult 30% in obligatiuni corporatiste.

Fondurile si-au asumat in prospecte investitii pe piata de capital, iar schimbarea obligatiilor necesita acordul tuturor clientilor

Problema este ca fondurile sunt obligate sa respecte pragurile minime si maxime de investitii asumate in prospectele schemelor de pensii, motiv pentru care administratorii fondurilor nu pot sa renunte de la sine putere la investitiile pe bursa, chiar si pe o perioada scurta de timp, daca si-au asumat niveluri minime de investiti pe bursa. Administratorii fondurilor mai au posibilitatea sa modifice prospectele schemelor de pensii, insa pentru asta au nevoie de acordul majoritatii participantilor, ceea ce necesita mai mult timp.

"Obiectivul nostru, ca asociatie a pietei de pensii private, este ca fondurile de pensii sa traverseze aceasta perioada de criza financiara internationala asumandu-si riscuri minime, pentru ca banii economisiti de participantii la sistem sa fie investiti in siguranta. De exemplu, vrem ca legislatia secundara a pietei sa ne permita, temporar, sa evitam instrumentele financiare despre care stim ca ne vor aduce pierderi pe termen scurt – adica actiunile", a declarat presedintele APAPR si director general al companiei Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut.

Contactati de HotNews.ro, oficialii CSSPP au precizat ca aceasta cerere este analizata, nefiind luata inca o decizie oficiala in aceasta privinta.

De la inceputul anului si pana in prezent, indicele compozit (BET-C) al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a scazut cu 50%. Daca pe 3 ianuarie 2008, data la care a avut loc prima sedinta bursiera din acest an, BET-C avea o valoare de 6.521,06 puncte, in sedinta de joi a acestei saptamani, acest indice ajunsese la valoarea de 3.288,34 puncte.