Asiguratorul american AIG, fortat sa ramburseze un imprumut de 85 miliarde dolari acordati de Rezerva Federala americana pentru a evita falimentul, va vinde operatiunile de asigurari de viata si pensii din Statele Unite ale Americii, Europa, America Latina si Japonia, informeaza Bloomberg. Anuntul facut vineri de noul CEO al AIG, Edward Liddy, este o surpiza in conditiile in care anterior acesta declarase ca pastrarea acestor operatiuni va fi o prioritate.

AIG, odata cel mai mare asigurator mondial dupa valoarea de piata, se va reorienta asupra asigurarilor de proprietate, accidente si asigurari generale, pastrand o parte din actiuni in divizii de asigurari de viata numai in China, Coreea si India, potrivit declaratiilor facute vineri de catre noul CEO al AIG, Edward Liddy.

Vanzarea operatiunilor de asigurari de viata reprezinta o schimbare de planuri pentru Liddy, care anterior declarase ca pastrarea acestor operatiuni va fi o prioritate. Compania a contractat deja aproximativ 61 miliarde dolari din creditul FED, la doua saptamani dupa ce a acceptat planul de salvare care ofera guvernului american pachetul majoritar de actiuni.

Seful AIG a mentionat ca prefera drept cumparatori "nume de marca" care sa achizitioneze "bucati mari" din AIG pentru a grabi tranzactiile si in beneficiul clientilor si angajatilor. Tranzactiile vor fi coordonate de catre Blackstone Group si JP Morgan.

Cine si-a aratat interesul pentru activele AIG

Potrivit Bloomberg, competitorii din piata ar putea dori sa cumpere unitati care au ramas profitabile. Astfel, miliardarul Warren Buffet a declarat intr-un interviu televizat pentru CNBC, pe 24 septembrie, ca una din companiile sale, Berkshire Hathaway ar putea lua in calcul cumpararea unor active AIG. O alta firma care si-a aratat interesul este Greenberg.

De asemenea, Nikolaus von Bomhard seful Munich Re, cel mai mare reasigurator din lume, a declarat joi pentru Bloomberg ca este interesat de active ale AIG.

Amintim ca pe 17 septembrie, in ziua in care asiguratoul a multumit public FED pentru ajutorul acordat, surse din piata citate de Bloomberg sustineau ca Allianz a facut o oferta de preluare AIG, care a fost respinsa cu doua zile inainte de aceptarea preluarii de catre guvernul american.

In Romania, AIG are peste un milion de clienti

La o zi dupa declaratiile grupului, pe 18 septembrie, AIG Life, divizia de asigurari de viata a AIG pe piata romaneasca, a tinut sa asigure cei peste un milion de clienti ai AIG Life, AIG Fond de Pensii si AIG Romania ca nu va exista niciun impact asupra politelor de asigurare sau asupra contractelor de pensii, in urma problemelor grupului.

"Banii clientilor sunt constituiti in rezerve reglementate de legislatia in vigoare in Romania. Acestea sunt investite in RON, moneda locala, nu pot fi transferate si nici nu se intentioneaza a fi transferate in afara tarii. Sunt investitii in instrumente fixe, in marea lor majoritate depozite la banci din Romania, obligatiuni si titluri emise de statul roman", se arata in comunicatul AIG Life.

Asiguratorul este asteptat sa faca noi declaratii cu privire la situatia din Romania in perioada urmatoare.