Un consortiu condus de fondul de investitii China Investment Corp (CIC) negociaza cumpararea a 49% din American Life Insurance Co (Alico), divizie a grupului AIG, care detine in Romania asiguratorul AIG Life, tranzactie care ar putea valora pana la 10,6 miliarde dolari, informeaza Reuters, care citeaza cotidianul japonez Nikkei.

Potrivit publicatiei japoneze, grupul american AIG este in discutii preferentiale cu consortiul condus de fondul CIC, care include si alte companii de asigurare din China, un termen pentru ajungerea la un acord fiind sfarsitul acestui an.

Cotidianul mai noteaza ca AIG ia in calcul aceasta tranzactie cu conditia de a-si pastra mai mult de 50% din drepturile de vot in cadrul diviziei de asigurari de viata cu operatiuni in peste 55 de tari. Achizitia a 49% din actiunile Alico ar costa cel mai probabil investitorii chinezi intre 500 miliarde yeni si 1 trilion yeni (5,3-10,6 miliarde dolari).

La inceputul lunii octombrie, grupul AIG anunta ca-si va vinde operatiunile de asigurari de viata si pensii din Statele Unite ale Americii, Europa, America Latina si Japonia, pentru a reusi sa returneze ajutorul financiar dat de Rezerva Federala americana, pentru evitarea falimentului, ajutor extins de la 85 miliarde dolari in septembrie pana la peste 150 miliarde dolari in prezent.

Seful AIG, Edward Liddy, anunta la vremea respectiva ca grupul se va reorienta asupra asigurarilor de proprietate, accidente si asigurari generale, pastrand o parte din actiuni in divizii de asigurari de viata numai in China, Coreea si India.

In Romania, afacerile AIG Life merg bine dupa primele noua luni din 2008

Pe piata din Romania, afacerile AIG sunt in crestere dupa primele noua luni din acest an.

"Cand un actionar se imbolnaveste nu inseamna ca si noi suntem bolnavi. Suntem entitate juridica separata cu bilant separat, in timp ce actionarii se schimba tot timpul. Nu am avut discutii cu actionarul majoritar (Alico) si nici nu am primit oferte pentru preluarea companiei", declara, la inceputul acestei luni, Theodor Alexandrescu, director general al AIG Life.

Dupa primele noua luni din acest an, valoarea primelor subscrise de catre AIG Life a depasit 220 milioane lei, in crestere cu 49% fata de perioada similara din 2007, in timp ce profitul brut a fost de aproape 43 milioane lei, mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, valoarea activelor a depasit 677,5 milioane lei in primele noua luni din acest an, fata de 502,6 milioane lei la sfarsitul lui 2007.