Cele 14 fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) de pe piata romaneasca au obtinut in 2008 un randament mediu ponderat de 6,96%, superior nivelului inflatiei din aceeasi perioada, estimata la 4%-4,5%, potrivit calculelor realizate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Luate separat, doar sapte din cele 14 fonduri au avut randamente peste rata inflatiei in perioada analizata, noteaza NewsIn.

Raportul arata un randament mediu real de circa 2,4%-2,8%. Performanta investitionala a fondurilor a fost masurata in perioada 20 mai – 31 decembrie 2008, adica intre momentul colectarii primelor contributii si ultima zi a anului trecut. Anualizat, randamentul obtinut in aceasta perioada ar reprezenta 11,29%, adica un randament real anual de circa 4%.

Doar jumatate din fonduri au avut randamente peste inflatia din 2008

Potrivit NewsIn, numai sapte fonduri din cele 14 care sunt active pe piata pensiilor obligatorii au obtinut randamente peste rata inflatiei in perioada analizata de APAPR.

ING a inregistrat cel mai mare randament calculat dupa valoarea unitara a activului net, de 9,81% dupa opt luni de colectarea contributiilor de la clienti, si a fost urmat de BT Aegon, cu un castig de 7,04%, AIG (6,81%) si Interamerican (6,03%), potrivit datelor APAPR.

Fondurile BCR, Allianz-Tiriac si Generali au inregistrat randamente pozitive, intre 4,93% si 5,81%.

Randamente pozitive, dar la un nivel mai scazut, au raportat fondurile Omniasig (+4,20%), KD (+ 2,45%), OTP (1,90%) si BRD, cu 0,63%. In acelasi timp, fondurile Bancpost si Prima Pensie au inregistrat randamente negative, de 1,57% si 4,77%.

Randamentul mediu pe piata, de 6,96% pe aceasta perioada de 7 luni si 10 zile, a fost calculat prin ponderarea valorii unitatilor de fond cu cea a activelor nete aflate in administrare la fiecare fond. Fondurile romanesti de pensii private obligatorii nu au depasit astfel numai nivelul inflatiei ci, potrivit unor estimari preliminare, au avut in 2008 cea mai buna performanta din regiunea Europei Centrale si de Est, in pofida climatului de criza financiara profunda.

Fondurile de pensii din regiune au obtinut rezultate negative in 2008

Spre comparatie, fondurile din cele mai mari patru piete de pensii private obligatorii din regiune (Polonia, Ungaria, Croatia si Slovacia) au obtinut in 2008 rezultate negative, adica pierderi situate intre -7% si -15%. Fondurile de pensii private obligatorii din Polonia au pierdut in medie 14,2% pe parcursul lui 2008, fondurile din Ungaria au pierdut 11,7% pe primele 9 luni din 2008 (nu exista date mai recente), fondurile din Croatia au pierdut 14,4% pe primele 11 luni din 2008 (nu exista date mai recente), iar fondurile din Slovacia au pierdut 6,7% pe parcursul anului 2008, potrivit datelor publicate de autoritatile de supraveghere si asociatiilor fondurilor de pensii din statele respective.

“Faptul ca fondurile de pensii private obligatorii au reusit sa obtina intr-un an ca 2008, marcat de criza financiara mondiala, castiguri peste nivelul inflatiei, este cel putin remarcabil. Practic, piata a reusit sa demonteze in mai putin de un an reticentele initiale legate de randamentele reale fata de inflatie ale acestor fonduri. Am demonstrat ca argumentele ridicate in diferite ocazii impotriva pietei de pensii private nu au fost corecte si ca putem investi eficient banii celor peste 4 milioane de clienti”, a declarat Crinu Andanut, presedintele APAPR.

La sfarsitul anului 2008, cele 14 fonduri de pensii private obligatorii cumulau 4,03 milioane de participanti (cu cel putin o contributie virata) si active nete aflate in administrare de 831,9 milioane de lei (208,7 milioane de euro). APAPR grupeaza 11 din cele 14 fonduri de pe aceasta piata, membrii Asociatiei concentrand 97% din numarul de participanti si din volumul de active nete.