Update: Proteste internationale fata de proiectul de blocare la 2% in 2009 a contributiilor la sistemul de pensii private obligatorii din Romania

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 3 februarie 2009, 12:58 Economie | Asigurari


 documente
(03 Feb 2009) DOC, 28KB
(03 Feb 2009) DOC, 24KB
(03 Feb 2009) DOC, 23KB
Federatia Europeana a Fondurilor de pensii (EFRP), din care face parte si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), a trimis marti o scrisoare oficiala guvernului protestand fata de proiectul de buget care prevede inghetarea la 2% in 2009 a contributiei la sistemul de pensii private obligatorii. Masura incalca statul de drept si increderea in reforma sistemului de pensii si inseamna o reducere cu 15% a pensiei private, sustine federeatia. Scrisoarea mai avertizeaza si asupra investitiilor uriase si a celor circa 1.000 de locuri de munca din aceasta industrie.

Informatia pe scurt:

 • Propunerea proiectului de buget de mentinere a contributiilor la pilonul II la 2%, in loc de 2,5% in 2009, asa cum prevede legea nr. 411/2004, taie 20% din nivelul estimat al contributiilor pe 2009 si reduce cu 15% pensia privata.
 • Federatia avertizeaza ca in aceasta industrie muncesc circa 1.000 de angajati si ca grupuri financiare europene au facut investitii masive, iar masura ar putea submina angajamentele acestora
 • Tot marti, o alta organizatie internationala din acest sector, respectiv Federatia Internationala a Administratorilor de Fonduri de Pensii (FIAP) a tinut sa avertizeze oficial ca masura guvernului nu va face decat sa stimuleze acumularea de datorii in sistemul public de pensii
"Propunerea taie de fapt 20% din nivelul estimat al contributiilor pentru anul 2009, o cantitate mai mult decat semnificativa, care ingreuneaza dezvoltarea ulterioara a sistemului de pensii private obligatorii", se arata in scrisoarea EFRP.

Federatia atentioneaza ca nivelul contributiilor de 2%-2,5% este oricum foarte scazut in comparatie cu alte sisteme similare din statele Europei Centrale si de Est – in Ungaria nivelul contributiilor este de 8%, iar in Polonia 7,3%.

Federatia mai citeaza cercetari academice potrivt carora diferente aparent minore in nivelul contributiilor duc de fapt la diferente uriase in termeni de capital acumulat pana la varsta pensionarii din sistemul privat.

"O contributie suplimentara de 1%, intr-o perioada de cotizare de 40 de ani, duce la o pensie privata cu 30% mai mare. Reducerea nivelului contributiilor cu 0,5% inseamna o diminuare a pensiei private cu 15%", mentioneaza scrisoarea.

FIAP: Masura nu va face decat sa stimuleze acumularea de datorii in sistemul public de pensii

Tot marti, o alta organizatie internationala din acest sector, respectiv Federatia Internationala a Administratorilor de Fonduri de Pensii (FIAP) a transmis o scrisoare in care face apel la guvern fata de intentia de inghetare la 2% in 2009 a contributiei la sistemul de pensii private obligatorii, masura care ar afecta atat pilonul II cat si economia nationala.

"Inghetarea contributiilor la Pilonul II de pensii private obligatorii (si mentinerea ratei contributiilor la sistemul public de pensii pay-as-you-go) nu va rezolva problema fiscal-bugetara, care este cauzata de erodarea activelor din sistemul public de pensii. Dimpotriva, aceasta masura nu va face decat sa stimuleze acumularea de datorii in sistemul public de pensii si astfel sa acumuleze deficite fiscale structurale ale sistemului de pensii din Romania", se arata in scrisoare.

APAPR: Cei peste patru milioane de participanti la pilonul II pierd 80 milioane euro in 2009

Duminica trecuta, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a protestat fata de intentia guvernului, anuntand ca cei peste 4 milioane de participanti la pilonul II de pensii "vor pierde in total peste 80 de milioane de euro din banii de pensie in acest an, bani care vor fi irositi cu masuri populiste".

Organizatia a amenintat cu masuri de protest pe plan international.

Proiectul de Buget pentru 2009 prevede inghetarea la 2% din salariul brut, in acest an, a nivelului contributiilor virate catre fondurile de pensii private obligatorii.

Potrivit Legii privind fondurile de pensii administrate privat (411/2004, cu modificarile ulterioare), nivelul contributiilor virate catre sistemul privat de pensii creste cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% in 2008 la 6% din veniturile brute ale participantilor in 2016. Contributia ar urma sa creasca astfel, de la 2% la 2,5% din venitul brut al participantilor la sistem incepand cu martie 2009, data care reprezinta runda de colectare aferenta lunii ianuarie 2009.

EFRP (Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii) reprezinta diversele asociatii de fonduri de pensii si institutii similare din domeniul pensiilor private suplimentare din Europa. Federatia include fonduri de pensii din 16 state membre ale Uniunii Europene si din 5 state non-membre, avand in total 29 de asociatii membre ale EFRP.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1621 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  scade 15% pensia daca se amana cu un an 0.5%? (Marţi, 3 februarie 2009, 13:40)

  batacanda [anonim]

  da, ce sa-ti spun.

  Tu contribui 40 de ani la pensie si amanarea cu un an a unei contributii de 0.5% (2% in loc de 2.5%) iti scade pensia cu 15 %. Nici sa minta nu stiu astia cu fondurile de pensii.
  Dupa ce ca le intra bani de-a moaca 20-40 de ani de acum inainte fara sa trebuiasca sa de-a nimic inapoi pana atunci mai fac si pe marii aparatori ai viitorilor pensionarilor.
  • +4 (8 voturi)    
   ai si nu ai dreptate (Marţi, 3 februarie 2009, 14:01)

   florin [anonim] i-a raspuns lui batacanda

   - in primul rand, nu este adevarat ca nu dau nimic inapoi timp de 40 de ani. Fondurile de pensii sunt obligate sa aiba un randament minim anual (adica o dobanda pt contribuabi). In caz contrar pierd licenta, doar ca tu, ca si contribualil, nu iti poti lua banii mai devreme
   - in al doilea rand, pentru mine ca si contribuabil se creaza impresia ca sunt furat; bani care ar fi trebuit sa fie ai mei la un moment dat , fiind munciti de mine, sunt redirectionati pentru a acoperii niste gauri facute cu pomeni electorale
   - in al treilea rand nu este doar un an, ci se perpetueaza pe mai multi ani; anul asta in loc de 2.5 dau doar 2%; anul viitor, daca nu se ingheata iar, in loc de 3 oi da 2.5; si tot asa
   • -2 (6 voturi)    
    Ce nemernici (Marţi, 3 februarie 2009, 16:46)

    Gelu [anonim] i-a raspuns lui florin

    Asa si mai ce? du-te si intreaba-i pe americani si pe englezi ce randament au pensiile private? Nu le este de ajuns porcilor ca au furat ca in codru acum vor cu orice pret ta puna mana si pe cotizatiile pentru pensie , iar peste 20-30 de ani cand va fi sa dea banii innapoi ne vor spune, ne pare rau dar a cazut bursa , asa ca luati 20% din cat ati investit si repede lamunca. Si by the way prefer sa finantez pomeni electorale ca macar profita poporul de ele si nu imbuibatii de actionari ai bancilor, unde mai pui ca de la stat tot mai scoti ceva dar cand o banca d'asta fitoasa da faliment o iei in brate si la gara.
   • -1 (5 voturi)    
    Glumesti (Marţi, 3 februarie 2009, 20:37)

    Teapa [anonim] i-a raspuns lui florin

    Sesizezi diferenta intre pensii "private" si pensii (de stat ) "administrate privat"?
    Cine o fi luat comisionul pentru legiferarea si licentierea acestor fonduri ?
    Cine garanteaza ceva si ce garantii ai .
    Doresti o pensie privata? Esti liber sa contribui unde vrei.
    Dar in perioada de criza lasa bugetul de stat pentru alte prioritati.
    Iar pe cei ce ne dau lectii sa se mai uite putin in curtea lor. Lacomia nu a mai avut limite.
   • 0 (0 voturi)    
    florinica (Luni, 9 februarie 2009, 15:42)

    luci [anonim] i-a raspuns lui florin

    cam ce varsta ai?
    tot mai crezi in mos craciun?
    tot nu te-ai convins dde pacaleala?
    cum sa scada cu 15 %
    adica daca contribui vreo 7 ani, deja am pensia intreaga?
    baza a fost si va ramane pensia de la stat, indiferent de ce incearca unii sa ne faca sa credem...
    asta, daca nu vrem sa ajungem muritori de foame, dupa ce iesim la pensie privata...
    nu vezi cat de bine merge marea privatizare?
    nu vezi cat de bine o duce boborul?
    nu vezi ca si in afara s-au schimbat regulile?
    au consumat tot ce au acumulat de-a lungul istoriei... iar sistemul actual este la pamant...
 • +3 (9 voturi)    
  noroc cu ei (Marţi, 3 februarie 2009, 13:43)

  platitor_taxe [utilizator]

  Noroc cu fondurile de pensii administrate privat ca se sesizeaza ('ca pierd bani, nu de alta) ca noi, beneficiarii, nu facem nimic cand guvernul ne ia drept prosti si plateste cu banii nostri facturile curente
 • -1 (5 voturi)    
  bankster (Marţi, 3 februarie 2009, 13:56)

  MG [utilizator]

  atat timp cat nu se garanteaza un randament minim care sa acopere rata inflatiei si dobanda bancara, aceste fonduri sunt o furaciune pe fata. Si bineinteles, nici-un fond privat de pensii NU garanteaza aceste doua minime conditii.
 • -1 (7 voturi)    
  Romani creduli (Marţi, 3 februarie 2009, 14:17)

  Teapa [anonim]

  Ce mai primesc americanii de la AIG? Care pensie? Bani papati azi pentru pielea ursului din padure de maine.
  Asta vor primi si romanii peste...un numar de ani. Teapa...!
  Daca s-ar verifica investitiile fondurilor probabil vom avea numeroase surprize.
  Administratorii straini de la aceste fonduri asteptau cu sufletul la gura lichiditati de la saraci de romani ca sa-si recupereze pierderile din "mirificul occident".
  Dar s-au mai trezit si romanii.
  Nici democratiei americane nu i-a reusit.
 • +3 (7 voturi)    
  bravo lor (Marţi, 3 februarie 2009, 14:49)

  ionut [anonim]

  ce limitare in gandire poti intalni la unii dintre participanti la aceste discutii?! Statul garanteaza un randament minim? sau acoperirea ratei de inflatie? esti liber sa alegi unde trimiti acea contributie. cred ca e suficient de libera piata . sau poate nu ai incredere in capacitatea ta de alegere.

  intr-adevar, mare noroc avem cu astfel de asociatii internationale. altfel nu ajungem sa simtim decat frustrare la felul in care suntem tratati ; dar mai ales la faptul ca nu avem de unde alege :( ... spre deosebire de fondurile de pensii :)
  • -2 (4 voturi)    
   statul mai face o infrastructura, ceva (Marţi, 3 februarie 2009, 17:50)

   MG [utilizator] i-a raspuns lui ionut

   statul mai face o infrastructura, ceva, bancherii fac prime nesimtite si pierd banii altora!
   • +1 (1 vot)    
    statul nu face (Marţi, 3 februarie 2009, 23:49)

    florin [anonim] i-a raspuns lui MG

    nici o infrastructura din bugetul de pensii; pt asta are alte surse de venit care nu fac obiectul acestei discutii. Da ai vorbit si tu sa nu adormi
  • 0 (0 voturi)    
   daca.. (Luni, 9 februarie 2009, 15:47)

   luci [anonim] i-a raspuns lui ionut

   te-ai obosi sa faci un calcul minim, nu a-i mai vorbi doar asa sa faci curent...
   calculeaza cam cat au fost contributiile unui pensionar la stat, cam ce rata a profitului vrei sa pui (poti merge initial pe 100 %, apoi pulsezi), si ce pensie primeste...
   este naspa daca statul nu mai vrea sa gestioneze acesti bani, ca de la fondurile private nu mai pupi nimic, iar crizele financiare nu se termina cu asta..
   mereu vor fi si mereu pensiile vor trebui corelate cu inflatia...
   acest lucru la stat se mai intampla, dar la privat ba...
   imi este frica de ce va urma...
 • +1 (1 vot)    
  propunere (Miercuri, 4 februarie 2009, 0:12)

  gigel [anonim]

  Eu propun ca angajatilor din domeniul privat sa nu li se mai dea salarii, sa ia statul toti banii si sa-i gestioneze sa aiba de unde fura baietii destepti, sa mareasca salariile bugetarilor si pensiile ca sa fie cine sa-i voteze pe guvernanti la alegeri. Stiam ca in tara asta sint multi pensionari, da' se vede ca majoritatea au si net, nu prea au ce face si scriu pe forumuri despre beneficiile administrarii banilor de catre guvern.
 • -1 (1 vot)    
  FALIMENT (Miercuri, 4 februarie 2009, 3:00)

  FALIMENT [anonim]

  FALIMENT.

  SUNT DISPERATI. LE este foarte clar ca VOR INTRA IN FALIMENT in vara asta si incearca sa mai dea un tun de la stat cat se mai poate . Care stat confruntat cu riscul de a-si vedea propriul sistem public de pensii prabusit efectiv nu va avea de ales.


  "LEAP/E2020 anticipates than the unfolding global systemic crisis will experience in March 2009 a new tipping point of similar magnitude to the September 2008 one. According to our team, at that period of the year, the general public will become aware of three major destabilizing processes at work in the global economy, i.e.:

  • the length of the crisis

  • the explosion of unemployment worldwide

  • the risk of sudden collapse of all capital-based pension systems

  A whole range of psychological factors will contribute to this tipping point: general awareness in Europe, America and Asia that the crisis has escaped from the control of every public authority, whether national or international; that it is severely affecting all regions of the world, even if some are more affected than others (see GEAB N°28); that it is directly hitting hundreds of millions of people in the “developed” world; and that it is only worsening as its consequences reveal throughout the real economy. National governments and international institutions only have three months left to prepare themselves to the next blow, one that could go along severe risks of social chaos. The countries which are not properly equipped to cope with a surge in unemployment and major risks on pensions will be seriously destabilized by this new public awareness."


  http://www.europe2020.org/spip.php?article576&lang=en
 • 0 (0 voturi)    
  Asigurări, liberalism şi creşteri salariale (Miercuri, 4 februarie 2009, 8:36)

  mircea [anonim]

  Unu, observ că un guvern liberal (Tăriceanu) a luat măsura anti-liberală de a obliga salariaţii să plătească asigurări private. Liberalism ar fi însemnat să permită asigurările private, nu să le facă cadou firmelor de asigurări un pot de aproximativ 6% din PIB în perspectivă.

  Doi, în ultimă instanţă, tot statul e cel care scoate castanele din foc dacă firma de asigurări dă faliment. Statul, nu altcineva, este cel care garantează suma depusă minus comisioanele, în vreme ce CEO-ii firmei falimentare se duc la plajă pe banii câştigaţi când firma mergea bine.

  Trei, dacă fondurilor de pensii li se dă câştig de cauză pentru că legea prevedea 2,5% pentru 2009, atunci să se dea câştig de cauză şi profesorilor pentru mărirea de 50% şi pensionarilor de categoriile 1 şi 2, că şi acolo e o lege. Ori e criză pentru toată lumea, ori nu e,
  • 0 (0 voturi)    
   Asigurări, liberalism şi creşteri salariale (Miercuri, 4 februarie 2009, 10:00)

   dan [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Nu te supara, dar nu prea cunosti legislatia si mecanismele din domeniul pilonului 2 al sistemului de pensii pensii. Ar fi multe de spus, de aceea momentan ma leg de un singur lucru din comentariul tau: "Unu, observ că un guvern liberal (Tăriceanu) a luat măsura anti-liberală de a obliga salariaţii să plătească asigurări private. " Salariatii nu platesc nimic in plus, ci din contributia lor o parte merge in sistemul de pensii private. De ce? Simplu: sistemul actual de pensii nu va putea rezista mult, in conditiile in care vor fi (nu stiu daca nu cumva sunt deja) mai multi pensionari decat persoane active. Si cum sistemul actual de pensii nu iti permite sa-ti pui bani deoparte pentru pensie, ci sustine pensionarii actuali, pentru a reduce riscul de a nu avea o pensie decenta la batranete a fost implementat acest sistem de pensii (care exista cu diferente mai mari sau mai mici aproape peste tot in lume).
   In plus, un fond de pensii nu poate da faliment, pentru ca legea e facuta de asa maniera incat in momentul in care respectivul nu este performant este inghitit automat de un alt fond de pensii.
   • 0 (0 voturi)    
    credeam (Luni, 9 februarie 2009, 15:51)

    luci [anonim] i-a raspuns lui dan

    ca vii cu ceva noutati, ca esti mai destept sau mai informat, dar se vede treaba ca esti aburit sau vrei sa ne aburesti...
    mircea a pus bine problema, indiferent de care bani vorbesti, trebuia ca fiecare sa fie liber sa se inscrie sau nu...
    dar pentru tine este greu sa observi diferenta...
    si din cauza unora ca tine, o ducem cum o ducem...
 • 0 (0 voturi)    
  Contribuiti la pensiile private cat mai mult! (Miercuri, 4 februarie 2009, 8:42)

  AlinN [anonim]

  Nu este nimic mai sigur decat pensille private in acest moment. Vreau sa spun ca nici o pierdere nu este mai sigura.
  • 0 (0 voturi)    
   Faliment (Miercuri, 4 februarie 2009, 11:17)

   FALIMENT [anonim] i-a raspuns lui AlinN

   Aia le-am zis si eu , dand pe desupra link catre analiza firmei de consulting a lui Peter Schiff (Dr.Doom ) , unu tip destept ce a prevazut inca din 2005 toate etapele crizei actuale.

   Omu zice ca probabil la sfarsitul primaverii inceputul verii fondurile de pensii atat cele private cat si cele de stat se vor prabusi si vor trebui nationalizate/recapitalizate de stat.

   Da bizonii m-au votat in jos . Sunteti inca in faza de negare
   No problem , mai vorbim la vara cand o sa fiti in cea de furie .
   • 0 (0 voturi)    
    de acord (Miercuri, 4 februarie 2009, 19:00)

    ya [anonim] i-a raspuns lui FALIMENT

    Tot pensia de stat va fi solutia in cele din urma, pensiile private erau o specula prin care bancile sa acumuleze mai multi bani, ajutorul reciproc pare mai viabil, eu dau din banii mei pentru niste batrani, niste tineri vor da din banii lor sa ma tina pe mine fara ca o banca sa ia dobanda si taxe pe banii mei pusi deoparte pentru batranete care din cauza taxelor sa si dispara in urmatorii 30 de ani. Daca pensiile de stat ar fi regandite s-ar putea trece cat de cat prin perioada de criza financiara. Nu avem de unde sti ca in urmatorii 30-40 de ani va mai ramane ceva din bani de pensii private sau din banci...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by