Asiguratorul francez Groupama a inregistrat in 2008 prime brute subscrise totale de peste un miliard lei, din activitatea desfasurata de cele trei companii detinute in Romania, respectiv Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia, in crestere cu 17,76% fata de valoarea cumulata a primelor inregistrate de cele trei companii in 2007 (852,2 milioane lei). Groupama detine in prezent locul trei pe piata locala a asigurarilor, dupa Vienna Insurance Group si Allianz.

In 2008, valoarea totala cumulata a daunelor platite de cele trei companii, pentru asigurari generale si de viata, a depasit 549,4 milioane lei.

Primele brute subscrise cumulate din asigurari generale au fost in valoare de 882,8 milioane lei, in crestere cu 153,6 milioane lei fata de anul 2007, o crestere procentuala de 21%. Cresterea s-a datorat in principal evolutiei pozitive a vanzarilor de asigurari de bunuri si raspundere civila si de asigurari auto. Politele CASCO continua sa detina procentul cel mai semnificativ de la nivelul portofoliului de asigurari generale.

Pe segmentul asigurari de viata, valoarea cumulata a primelor brute subscrise s-a ridicat la 120,8 milioane lei, inregistrand o usoara scadere de 1,8%, determinata in principal de schimbarea standardului contabil de raportare.

In totalul primelor brute subscrise in 2008, ponderea fiecarei companii este de 60,4% pentru Asiban, 31% pentru BT Asigurari si, respectiv, 8,6% pentru OTP Garancia Asigurari.

Investitii de 65 milioane euro in 2008 in finantarea operatiunilor din Romania

Groupama a achizitionat BT Asigurari in decembrie 2007, ulterior in august 2008 cumparand si Asiban si OTP Garancia Asigurari, ca parte a strategiei de a crea un jucator de referinta pe piata locala a asigurarilor. Impreuna, retelele celor trei companii totalizeaza in prezent aproximativ 500 de agentii, cu aproape 2.800 de angajati si peste 9.300 de agenti raspanditi pe intreg teritoriul tarii. Procesul de fuziune al celor trei asiguratori in urma achizitiei de catre Groupama va fi finalizat la sfarsitul anului 2009, fiind urmat de procesul de rebranding si lansarea noii companii - Groupama Asigurari.

Pe parcursul anului 2009, Groupama va continua sa se concentreze asupra fuziunii Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia si, de asemenea, asupra lansarii brandului Groupama Asigurari.

Pana la sfarsitul anului 2008, Groupama a investit inca 260 milioane lei (65 milioane euro) in Romania pentru finantarea operatiunilor curente si a demersurilor de fuziune a celor trei companii. Fondurile au fost folosite pentru cresterea capitalurilor sociale ale celor trei asiguratori: cu 139 milioane lei (34,75 milioane euro) la Asiban; 92 milioane lei (23 milioane euro) la BT Asigurari; si 29 milioane lei (7,25 milioane euro) la OTP Garancia. De la intrarea pe piata din Romania, Groupama a investit peste 500 milioane euro.

In 2008, Groupama, unul dintre liderii pietei asigurarilor mutuale din Europa, a raportat o crestere solida a activitatii, cu 9,2% mai mult fata de rezultatele inregistrate in anul anterior. In pofida turbulentelor de pe pietele financiare, grupul a reusit sa obtina o cifra de afaceri de 16.232 milioane euro, in timp ce profitul operational la nivel de grup a crescut cu 66,1% fata de 2007, pana la valoarea de 661 milioane euro.

Groupama are operatiuni in 14 tari: Franta, Bulgaria, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Italia, Portugalia, Romania, Slovacia, Spania, Tunisia, Turcia, China si Vietnam. In Romania, Groupama ocupa locul trei pe piata asigurarilor, dupa finalizarea preluarii Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia.