Pierderile romanilor la fondurile de pensii private vor fi compensate de catre un Fond de garantare

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 19 februarie 2009, 15:10 Economie | Asigurari

Pierderile participantilor sau beneficiarilor la fondurile de pensii private (pilonul II si pilonul III), atat in perioada de acumulare a contributiilor, cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, ca urmare a incapacitatii administratorilor de a onora obligatiile asumate, vor fi compensate de catre un Fond de garantare, potrivit unui proiect de lege aprobat joi de catre arbitrul pietei pensiilor private (CSSPP). Fiecare administrator de fond de pensie privata trebuie sa contribuie initial cu minim 50.000 de euro la infiintarea acestui fond.

Fondul de garantare va fi infiintat si alimentat din contributiile administratorilor, din resurse proprii dar si din castigurile obtinute in urma investirii activelor stranse in acest fond.

Fiecare administrator de fond de pensie, contributie minima de 50.000 euro la Fond

Conform proiectului, resursele acestui Fond se vor constitui prin contributii initiale obligatorii din partea administratorilor de pe pilonul II si III de pensii, respectiv "echivalentul a 1% din capitalul social subscris si varsat conform actului constitutiv, dar nu mai putin de echivalentul in lei a sumei de 50.000 euro".

Alte fonduri vor fi obtinute din contributii anuale calculate in funtie de valoarea activelor nete administrate, distinct pentru administratorii de fonduri de pensii facultative, respectiv administratorii de fonduri de pensii administrate privat, precum si din resurse financiare suplimentare.

Despagubirile prin acest Fond, doar in ultima instanta

Fondul de garantare va fi destinat compensarii pierderilor de activ net, compensatiile urmand a fi platite numai  in conditiile in care administratorii de fonduri si furnizorii de pensii nu vor avea capacitatea de a-si onora obligatiile. Pana la utilizarea resurselor Fondului de garantare, legislatia care sta la baza sistemului de pensii private prevede instituirea unor masuri preventive si anume supravegherea speciala, rata minima de rentabilitate, dar si resurse de compensare a eventualelor pierderi de activ net, precum provizionul tehnic, constituit din resursele proprii ale administratorilor.

Proiectul Legii privind Fondul de garantare a pensiilor private va fi transmis spre analiza Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, spre consultare catre Ministerul Finantelor Publice si Ministerul de Justitie, urmand a fi transmis apoi Parlamentului Romaniei, spre aprobare.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

722 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  FURT PE FATA (Joi, 19 februarie 2009, 15:48)

  cristi [anonim]

  oare deficitul de cont curent al romaniei de 2% nu reprezinta cei 2% pe care toata populatia activa este obligata sa il plateasca la societatile de pensii private.
  Eu cosider ca suntem furati pe fata de o lege injusta. va ganditi ca aceste fonduri strang bani 30 de ani si dupa aceea incep sa plateasca pensii. in 30 de ani se pot schimba multe. O intrega era (socientate) cum a fost comunismul a dura 50 de ani. Cum sa am eu incredere in aceste fonduri care strang banii si lucreaza pe pierderi. Sa spunem ca cei 2% din salariul meu reprezinta 7 sute de mii pe luna. Adica in 30 de ani 252 milioane. banii astaia daca eu i-as depune la banca, fara fonsuri speculative timp de 15 ani sa spunem as primi o dobanda de 370 de milioane. Cum naiba se face ca dupa ce administreaza 30 de ani cei 252 de milioane ale mele fondul iese pe pierderi. FURT PE FATA
 • 0 (0 voturi)    
  ...cu deshtu'n.... (Joi, 19 februarie 2009, 16:38)

  Dedalus [anonim]

  Pai, si statul putea sa piarda banii aia, de ce trebuie sa-i piarda o structura privata?!!


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică