Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au obtinut in primele noua luni de functionare un randament mediu ponderat de 8,9%, corespunzator unui randament anualizat de 11,9%, potrivit calculelor realizate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Rezultatul anualizat, mai sustine asociatia, a depasit atat inflatia (a carei valoare anualizata a oscilat in ultima vreme intre 6% si 7%), ci chiar dobanzile la depozitele bancare. Asociatia nu prezinta insa o comparatie intre performantele diferitelor fonduri de pensii.
La 20 februarie, fondurile de Pilon II aveau active nete de 1,073 miliarde de lei (250,8 milioane de euro). Performanta investitionala a fondurilor a fost calculata ca randament mediu ponderat (cu activele nete) in perioada 20 mai 2008 – 20 februarie 2009 (primele noua luni de functionare a fondurilor).
"Cu un rezultat anualizat de 11,9%, fondurile de Pilon II au depasit nu doar inflatia (a carei valoare anualizata a oscilat in ultima vreme intre 6% si 7%), ci chiar dobanzile la depozitele bancare, aflate in aceasta perioada la un apogeu pentru ultimii 7 ani. In 2008, bancile au remunerat depozitele in lei aflate in sold cu o dobanda medie de 9% (medie anualizata), iar depozitele noi cu 11,6% (medie anualizata), potrivit datelor statistice publicate de BNR pentru depozitele persoanelor fizice", se mentioneaza in comunicatul APAPR.
APAPR: Compararea performantelor diferitelor fonduri este momentan irelevanta
Asociatia nu considera relevanta insa si compararea performantelor diferitelor fonduri de pensii private. Prima comparatie oficiala, de catre autoritatea de reglementare a sistemului de pensii private (CSSPP) va fi facuta peste un an si jumatate.
"In acest moment, este relevanta doar performanta de ansamblu a tuturor fondurilor de pensii de Pilon II, nu si comparatia intre diferite fonduri de pensii. Prima comparatie oficiala (de catre CSSPP) a fondurilor, pe baza performantelor investitionale, va avea loc peste un an si jumatate. Pe de alta parte, comparatii cu adevarat relevante intre randamentele diferitelor fonduri de pensii se pot face doar pe termen mediu si lung (5-10 ani sau mai mult)", a mai anuntat asociatia.
APAPR reprezinta asociatia administratorilor fondurilor de pensii private si a bancilor depozitare din Romania si are in prezent 21 de membri, reprezintand interesele a peste 99,2% dintre cei 4,6 milioane de participanti la Pilonul II .