Generali PPF Holding, al patrulea mare grup de asigurari din Romania, care a preluat anul trecut Ardaf si Rai, se va axa in acest an pe dezvoltarea solida si sanatoasa a afacerilor, cresterea cotei de piata fiind a doua sau a treia prioritate, a declarat miercuri Marie Kovarova, directorul executiv al Generali Asigurari si responsabil al operatiunilor grupului in Romania.

"Vrem sa ne axam pe o dezvoltare solida si sanatoasa in 2009. Cota de piata este prioruitatea a doua sau a treia in acest an", a precizat Marie Kovarova.

Richard Kapsa, seful de comunicare al Generali PPF Holding, sustine ca grupul urmareste "atingerea unei cote de cel putin 10% pe fiecare piata cheie, pentru a obtine o pozitie favorabila si relevanta".

Generali PPF Holding, locul patru pe piata asigurarilor din Romania in 2008

In Romania, Generali PPF Holding controleaza in prezent patru companii, respectiv Generali Asigurari, Ardaf, Rai si Generali Fonduri de Pensii. Dupa ce in 2008 a achizitionat pachetele majoritare de actiuni in cadrul Ardaf si Rai, Generali PPF Holding a trecut pe locul patru pe piata asigurarilor, dupa Vienna Insurance Group (VIG) (cota de piata de 30,58%), Allianz-Tiriac (15,44%) si Groupama (11,52%) cu o cota de piata de 9,28%, pe baza datelor preliminare ale CSA pe trimestrul trei din 2008.

Strategia pe 2009: Toate companiile din Romania vor opera independent

Cumulat, cele trei companii de asigurari au adus grupului Generali prime brute subscrise de 789 milioane lei anul trecut. Mai precis, Ardaf a inregistrat prime brute subscrise de 352,9 milioane lei in 2008 (99,7% asigurari generale si 0,3% asigurari de viata), Rai a generat prime brute subscrise de 20 milioane lei (asigurarile medicale de calatorie au reprezentat 65% si respectiv 13 milioane lei din totalul primelor brute subscrise), iar Generali Asigurari a obtinut prime brute subscrise de circa 417 milioane lei (80% asigurari generale si 20% asigurari de viata).

Nu in cele din urma, pe piata pensiilor private din Romania, grupul controleaza compania Generali Fonduri de Pensii, care in prezent este al treilea mare fond ca numar de participanti (438.069 membri) si contributii administrate de 65,5 milioane lei (in perioada mai 2008-decembrie 2008).

Potrivit strategiei pe 2009 a grupului, toate cele patru companii vor opera ca entitati distincte ca management, actionariat si marci, urmand a fi identificate si promovate sinergiile operationale intre acestea. Coordonatorul teritorial al Generali PPF Holding in Romania este Marie Kovarova, care isi va mentine si pozitia de CEO al Generali Asigurari. In urma tranzactiei din 2008, Stanislav Uma a devenit presedinte in exercitiu si CEO desemnat al Ardaf, asteptand confirmarea CSA si inregistrarea la Registrul Comertului.

Generali PPF Holding opereaza in 13 tari din Europa Centrala si de est, administrand active in valoare de circa 10 miliarde euro si avand noua milioane clienti in regiune. Primele brute subscrise ale holdingului au ajuns in 2007 la circa 3,1 miliarde euro.