Sistemul de pensii din Romania va fi afectat negativ, pe termen lung, de numarul redus al contributorilor fata de cel al beneficiarilor, gradul scazut de ocupare in randul lucratorilor in varsta si rata mare de munca nedeclarata, potrivit unui raport al Comisiei Europene, citat de Mediafax.

"Romania se confrunta cu provocari majore in ceea ce priveste durabilitatea sistemului de pensii, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Este vorba, pe de-o parte, despre problemele de recuperare pe termen scurt, iar pe de alta parte despre problemele datorate, intre altele, numarului relativ mic de contributori la sistem in raport cu numarul de beneficiari, ratei scazute de ocupare, de 41,4%, in randul lucratorilor in varsta, existentei unei rate ridicate de munca nedeclarata (aproximativ 20-50% din totalul ocuparii fortei de munca, in functie de definitiile utilizate) si resurselor inca insuficiente", se arata intr-un raport al CE.

Comisia mentioneaza ca autoritatile de la Bucuresti au luat masuri pentru a face fata acestor provocari, dand ca exemplu cresterea perioadei minime de cotizatie de la 10 la 15 ani, cresterea varstei minime de pensionare de la 57 la 60 de ani pentru femei si de la 62 la 65 de ani pentru barbati pana in 2014 si masuri pentru incurajarea ocuparii persoanelor in varsta.

CE afirma ca sistemele de pensionare timpurie adoptate de-a lungul primului deceniu de tranzitie au crescut considerabil numarul de pensionari, iar politica de pensionare anticipata, elaborata pentru rezolvarea problemei somajului in crestere, a avut ca rezultat reducerea varstei medii de pensionare.

"In consecinta, numarul de contributori pentru fiecare pensionar a scazut de la 3,43 in 1990 la numai 0,79 in 2003, in timp ce procentajul din PIB utilizat pentru cheltuieli cu pensiile a scazut in aceeasi perioada de la 7,2% la 6,5%", se spune in raport. CE aminteste ca Romania are o populatie imbatranita, "fapt ce ridica problema durabilitatii sistemului" de pensii.

Datele statistice indica pentru Romania o rata de ocupare inferioara mediei europene (58,8% comparativ cu 65,4% in 2007). CE noteaza ca in Romania au fost introdusi, alaturi de sistemul public, doi piloni de pensii private.

Analiza Comisiei se refera, totodata, la situatia sistemelor publice de pensii din celelalte state membre, precum si la efectele crizei financiare asupra pensiilor private. Raportul concluzioneaza ca sistemele europene de pensii private sunt robuste, iar fondurile nu au avut investitii semnificative in active toxice.