In 2010 contributia la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) nu va mai ingheta si va fi de minim 2,5%, aceasta fiind o conditionalitate in programul de finantare semnat cu Banca Mondiala si FMI, care cere ca pana in 2016 sa fie atins nivelul unei contributii de 6%, a declarat marti Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Desi pesimisti, atat seful CSSPP, cat si Mihai Seitan, consilier de stat in Guvern, sustin ca in functie de conditiile economice, nivelul contributiei ar putea ajunge si la 3% in 2010.

"Ceea ce nimeni nu poate promite, nici Guvernul, nici comisia este ca la anul sa fie contributia mai mare de 2,5%. Am spus minim 2,5% pentru ca depinde de situatia economica si a bugetului la momentul respectiv. Este o asumare si ca atare vor fi cautate inclusiv sursele de finantare", a precizat Mircea Oancea.

Si Mihai Seitan, consilier de stat in guvernul Romaniei, sustine ca cele doua institutii internationale nu sustin ideea inghetarii contributiilor la sistemele de pensii private obligatorii.

"Guvernul a acceptat ca de la anul sa se revina la contributia de 2,5%, sa nu ramana inghetata la nivelul de acum, si probabil daca lucrurile vor merge bine din punct de vedere economic, desi ma indoiesc ca vor merge bine, se va ajunge si la 3%. Daca nu, va ramane la 2,5%. FMI si Banca Mondiala nu sustin ideea de a ingheta contributia la sistemul privat de pensii", a precizat Mihai Seitan.

Potrivit Legii privind fondurile de pensii administrate privat (411/2004, cu modificarile ulterioare), nivelul contributiilor virate catre sistemul privat de pensii creste cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% in 2008 la 6% din veniturile brute ale participantilor in 2016. In acest an contributia ar fi trebuit sa urce de la 2% la 2,5% din venitul brut al participantilor, insa guvernul a blocat contributia la 2% in acest an, prin legea bugetului pe 2009.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a protestat anuntand ca cei peste 4 milioane de participanti la pilonul II de pensii "vor pierde in total peste 80 de milioane de euro din banii de pensie in acest an, bani care vor fi irositi cu masuri populiste".