Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat doua fonduri de pensii private facultative, unul cu grad de risc scazut, iar celalalt cu grad de risc mediu, administrate de BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii, a anuntat marti Comisia. Anterior acestor autorizatii, pe piata pensiilor facultative activau un numar de 12 fonduri de pensii facultative si 10 administratori autorizati.

Unul dintre fonduri, BRD Primo, are un grad de risc scazut, iar celalalt, BRD Medio are un grad de risc mediu. Potrivit legislatiei, fiecarui fond de pensii facultative i se asociaza un grad de risc.

Corespunzator nivelului de detineri de instrumente cu risc scazut (titluri de stat, obligatiuni emise de organisme straine neguvernamentale, alte instrumente financiare avand garantia explicita si integrala a statului) avem: gradul de risc scazut (intre 85% si 100% din totalul activelor fondului), gradul de risc mediu (intre 65% si 85% din totalul activelor fondului), gradul de risc ridicat (intre 50% si 65% din totalul activelor fondului).

Potrivit CSSPP, la sfarsitul lunii aprilie din acest an, in sistemul pensiilor facultative erau inscrisi 164.790 de participanti, iar activele nete acumulate insumau aproape 122 milioane lei.