Valoarea activelor nete aferente celor 13 fonduri de pensii private obligatorii a ajuns la peste 1,57 miliarde lei (374 milioane euro) la sfarsitul primului semestru din acest an, valoare de 8,4 ori mai mare decat cea aferenta semestrului similar al anului trecut arata datele publicate miercuri de catre arbitrul pietei pensiilor private (CSSPP).

Numarul participantilor la pilonul II de pensii a depasit la finele primului semestru din acest an 4,35 milioane de participanti, in crestere cu 8,12% fata de semestrul doi din 2008 si cu 26,8% fata de acelasi semestru al anului trecut.

71,2% din activele fondurilor de pensii private obligatorii, plasate in Romania

Fata de semestrul doi al anului trecut, valoarea activelor a cerscut de aproape doua ori, iar fata de primul semestru din 2008 valoarea activelor a crescut de 8,4 ori. Pastrand tendinta inregistrata in 2008 dar si pe parcursul primului semestru 2009, numarul conturilor goale in Pilonul II a continuat sa scada reprezentand in luna iunie din acest an 8,73% din total conturi participanti inregistrati.

Datele CSSPP arata ca pe parcursul primului semestru din acest an, administratorii au continuat sa investeasca activele fondurilor de pensii administrate preponderent in active cu grad scazut de risc, la fel ca in 2008. Astfel, la sfarsitul semestrului I 2009, aproximativ 71,2% dintre activele fondurilor de pensii administrate privat erau plasate in tara, iar restul de aproximativ 28,8% erau investitii externe.

Numarul fondurilor active pe piata Pilonului II s-a redus la 13 la finele primei jumatati din acest an, dupa ce in iunie CSSPP a autorizat definitiv absorbtia fondului Bancpost de catre Eureko.