Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,7 miliarde lei (404,8 milioane euro) la sfarsitul lui iulie, in crestere cu 8,4% fata de luna anterioara, potrivit datelor publicate miercuri de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), potrivit NewsIn.

Cele 13 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui iulie, aproape 4,4 milioane de aderenti care au primit in contul personal cel putin o contributie lunara, din cele 15 virate pana in prezent.

Numarul conturilor goale (fara nicio contributie) din sistem a scazut sub 406.000, adica la 8,5% din total.

De la startul pilonului II, Casa Nationala de Pensii (CNPAS) a virat catre fondurile de pensii private obligatorii sume brute totale de 1,6084 miliarde lei. Diferenta dintre contributiile brute virate si activele nete gestionate de fonduri reprezinta profit net pentru participanti, dupa deducerea tuturor comisioanelor si adaugarea rezultatelor investitionale, potrivit APAPR.

Datele asociatiei mai arata ca profitul net pentru participanti insumeaza aproape 97 milioane lei.

Fondurile de pensii private obligatorii au obtinut un randament mediu de 8,89% pe primele 7 luni ale acestui an, unul de 13,98% in ultimul an si o performanta medie anualizata de 13,23% de la lansarea din luna mai 2008.