Circa 3,38 milioane de angajati au primit in medie luna de luna contributii in sistemul de pensii private obligatorii de la lansarea acestuia (mai 2008) si pana in luna septembrie din acest an, profitul net pe participant fiind de circa 50 lei, a anuntat luni Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

De la lansarea sistemului pilonului II, fondurile de pensii au facut un profit net de 169 milioane lei, in conditiile in care numarul participantilor ajunsese in septembrie la 4,84 milioane angajati, dintre care pentru 4,46 milioane a fost virata pana acum cel putin o contributie in contul lor personal de pensie privata.

La sfarsitul lunii septembrie din acest an, activele nete administrate de fondurile de pensii private din Romania au ajuns la circa 1,996 miliarde de lei, dupa incasarea a 17 runde de contributii, in valoare totala de 1,827 miliarde de lei.

Conform APAPR, diferenta dintre contributiile brute si activele nete reprezinta profitul net realizat pana acum de fondurile din pilonul II de pensii pentru participantii la acest sistem, respectiv circa 169 milioane lei.

Oficialii APAPR au precizat pentru HotNews.ro ca de la lansarea sistemului (mai 2008) si pana in prezent, in medie, circa 3,38 milioane de participanti au primit contributii luna de luna in sistem. Raportat la numarul total de contributii virate si la valoarea activelor nete administrate in prezent in sistem, aceasta ar insemna un profit net pe participant de 49,9 lei.

Oficialii APAPR mai sustin ca fondurile de pensii obligatorii au obtinut un randament mediu de 13,61% pe primele noua luni ale acestui an si de 17,4% in ultimele 12 luni (cand inflatia a fost de 4,94%). De la lansare si pana in prezent, randamentul mediu anualizat al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii este de 15%.