De la 1 ianuarie 2010

UPDATE: ING si Allianz-Tiriac nu vor mai putea castiga noi clienti la fondurile de pensii private obligatorii prin repartizare aleatorie, pentru doi ani

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 24 noiembrie 2009, 16:27 Economie | Asigurari


Primii doi jucatori de pe piata pensiilor private obligatorii, ING si Allianz-Tiriac, nu vor mai primi participanti din repartizarea aleatorie la cele doua fonduri de pensii administrate, pe o perioada de doi ani, in urma unor modificari legislative aprobate de arbitrul pietei de pensii private (CSSPP), care vizeaza fondurile ce detin cote de piata de peste 20%. Modificarea privind repartizarea aleatorie, sustine CSSPP, vizeaza atat incurajarea efortului depus de jucatorii mai mici cat si evitarea riscului de concentrare a participantilor catre unele fonduri.

Printre principalele noutati introduse de noul act normativ se numara schimbarea modalitatii de repartizare aleatorie prin eliminarea, pe o perioada de 2 ani, a acelor fonduri de pensii care detin o cota de peste 20% din numarul total de participanti. Pentru celelalte fonduri repartizarea aleatorie se va efectua proportional cu numarul de persoane eligibile validate in luna respectiva in cadrul procesului de validare.

"Precizam ca modificarile propuse cu privire la repartizarea aleatorie au in vedere considerente ce tin pe de o parte de incurajarea efortului depus de acei administratori care se implica activ in atragerea de noi participanti si in informarea acestora cu privire la sistemul de pensii private, iar pe de alta parte de evitare a riscului de concentrare a participantilor catre unele fonduri", se arata in comunicatul CSSPP.

Noile reglementari, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2010, afecteaza direct primii doi jucatori din aceasta piata ING si Allianz-Tiriac, care prin fondurile de pensii administrate detineau la sfarsitul lui octombrie cote de piata de 33,2% si respectiv 25,5%.

In prezent, distribuirea se face pe baza cotei de piata, iar Ion Giurescu a spus ca nu ar fi corect ca jucatorii cu cea mai mare cota de piata, la care au ajuns in urma perioadei initiale de patru luni, sa beneficieze automat de cel mai mare numar de participanti. Solutiile propuse de acesta la acea data au fost distribuirea in cote egale a participantilor intre administratori sau, pe o perioada limitata de trei ani, jucatorilor cu o cota de piata peste o anumita limita sa nu li se mai distribuie noi participanti.

In replica la propunerile de atunci ale oficialului CSSPP, reprezentantii ING si Allianz-Tiriac au atentionat ca alocarea sa se faca in functie de randamentele fondurilor si nu in cote egale intre jucatori.

Update: Cornelia Coman, ING: Recenta norma a CSSPP este o incalcare a legislatiei primare si o discriminare

In replica, oficialii ING contactati de HotNews.ro au precizat ca recenta norma a CSSPP reprezinta o incalcare a legislatiei primare si o discriminare pentru anumiti jucatori din piata.

„Recenta norma emisa de CSSPP este fara indoiala o incalcare a legislatiei primare (Legea nr. 411/2004) in care se mentioneaza in mod expres principiul care sta la baza repartizarii aleatorie a persoanelor care nu au aderat in termenul legal la un fond de pensii private.

In plus, excluderea fondurilor de pensii private cu cote de piata de peste 20% din participanti din procesul de repartizare aleatorie este un exemplu de discriminare fata de ceilalti jucatori de pe piata. Consider ca fiecare administrator trebuie sa aiba aceleasi sanse, drepturi si obligatii ca oricare altul din piata pensiilor private, iar reusita sa in atragerea participantilor nu trebuie sa fie privita ca o bariera sau o ratiune negativa", a declarat Cornelia Coman, director general ING Asigurari de Viata si presedinte al Consiliului de Administratie al ING Fond de Pensii.

Potrivit acesteia, studiile interne ale companiei "arata ca Fondul ING este alegerea preferata a aproximativ 40% dintre romani, mai mult, in 2009, un procent de circa 30% dintre romani au ales deja ING ca administrator al pensiei lor private. Aceste cifre sunt in mod cert o expresie a cotei de piata pe care o detinem, sutinuta de o experienta, expertiza si soliditate care fac diferenta in alegerile publicului.”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

999 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  j (Marţi, 24 noiembrie 2009, 19:28)

  ion [anonim]

  De aia urla tiriac cel cinstit pe TVR1 si improasca cu noroi. Cred ca a imbatranit si ar trebui sa se abtina. Daca a avut vreodata bun simt. I s-a luat jucaria pe care i-o facuse cadou nastase si acum urla din cinste si corectitudine. Nu mai are unde sa-si aduca camarila de ucigatori de animale.
 • 0 (0 voturi)    
  discriminare crasa (Marţi, 24 noiembrie 2009, 19:28)

  gcorneille [anonim]

  nu am nici o legatura cu nici un fond de administrare de pensii private dar consider ca CSSPP ar trebui dus printr-o sala de judecata din Uniunea Europeana, acest gen de discriminari nu isi mai au locul de mult in Europa. E cam ca si cum platitorii de impozite ar hotari ca la sanatate, de exemplu, n-ar mai da bani vreo 2-3 ani, da mai dam pe la somaj, nu mai dam la impozitul pe venit, si tot asa. Parca in democratie era ceva cu egalitatea de sanse, nu? A, am uitat, in Romania nu este democratie.
 • 0 (0 voturi)    
  jenant (Marţi, 24 noiembrie 2009, 19:54)

  un ne-asigurat [anonim]

  Jenanta aceasta initiativa a CSSPP. Nu sunt un sustinator al sistemului privat de pensii asa cum a fost conceput de acesti amatori de la CSSPP. Ei au crezut dar nu inteleg pe ce s-au bazat, ca participantii se vor distribui egal intre cel putin 7-8 fonduri. Rezultatul a fost ca participantii s-au inscris in majoritate catre cele 2 fonduri sus-mentionate care nici macar nu au investit cel mai mult pentru atragerea respectivilor participanti. Pur si simplu a contat imaginea pe care si-au format-o in timp pe piata. Schimbarea regulilor jocului prin limitarea accesului noilor participanti care nu isi exprima in timp util interesul pentru unul din fondurile de pensii nu va schimba configuratia pietei pentru simplul motiv ca dupa cateva luni orice participant se va putea transfera la fondul dorit. Doar CSSPP s-a facut de ras cu aceasta norma si a pus Romania intr-o situatie jenanta.
 • 0 (0 voturi)    
  O aberaţie... (Marţi, 24 noiembrie 2009, 21:03)

  cobra [anonim]

  Dacă cei de la CSSPP ar fi fost de bună credinţă şi considerau că trebuia schimbat sistemul actual de repartizare ÎN INTERESUL PARTICIPANŢILOR, atunci ar fi făcut-o în funcţie de randamentul fiecărui fond. Din păcate, criteriul ales de ei este absolut discriminatoriu şi reprezintă o pată pe munca celor de bună credinţă din CSSPP. Unii de acolo habar nu au că încrederea se câştigă extrem de greu (mai ales după experienţa CNVM cu FNI şi SAFI) şi se pierde extrem de uşor (cu o măsură de acest gen). După ce că unii de acolo au nişte salarii absolut nesimţite, ţin cu tot dinadinsul să demonstreze că nu merită aceşti bani (şi mă refer acum doar la cei de la juridic care sunt de o incompetenţă crasă). Nu este prima dată când o dovedesc, dar asta întrece orice măsură.
 • 0 (0 voturi)    
  Dovada incompetenţei... (Marţi, 24 noiembrie 2009, 21:31)

  cobra [anonim]

  Legea 411/2004
  Art. 33. - (2) Repartizarea aleatorie a persoanelor se efectuează direct proporţional cu numărul participanţilor unui fond de pensii la data efectuării repartizării.
  Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative
  Art. 4. - (3) Actele normative date în executarea legilor, ordonanţelor sau a hotărârilor Guvernului se emit în limitele şi potrivit normelor care le ordonă.
  Asta înseamnă (mai pe înţelesul celor care nu au studii juridice) că normele emise de CSSPP se emit ÎN LIMITELE LEGII 411/2004. Păi, dacă legea prevede o anumit tip de repartizare, nu poate CSSPP s-o modifice printr-o normă (care este un act normativ de nivel inferior).
  Dacă vă uitaţi în preambulul acestei norme puteţi avea dovada incompetenţei celor de la juridic din CSSPP.
 • 0 (0 voturi)    
  Pe şest... (Miercuri, 25 noiembrie 2009, 8:54)

  cobra [anonim]

  Autorul moral al acestei aberaţii legislative este fostul deputat PSD de Vaslui, Ion Giurescu: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=216&leg=2004&cam=2
  O fi vreo întâmplare că această normă a fost emisă chiar în vinerea dinaintea alegerilor? Cumva ca să nu fie lumea atentă la aberaţiile din cuprinsul ei?
  Sunt tare curios care au fost argumentele lui Ion Giurescu? De ce 20% şi nu 30%? Sau 10%. De ce 2 ani şi nu 3? Sau 1 an?
  Se vede de la o poştă că e cusută cu aţă alba.
  Totuşi, nu pot uita că o propunere similară a venit din partea Aviva cu aproape 2 ani în urmă: http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/aviva-ing-si-allianz-ar-trebui-excluse-din-loteria-pensiilor-3053946/
  L-o fi convins Răduleasca pe Giurescu?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by