APAPR, asociatia care reprezinta interesele administratorilor de fonduri de pensii private in Romania, va ataca in instanta in perioada urmatoare decizia data recent de CSSPP, arbitrul pietei pensiilor private, care schimba legislatia privind regulile de repartizare aleatorie a participantilor in sistemul pensiilor private obligatorii, a declarat joi pentru HotNews.ro, Crinu Andanut, presedintele asociatiei. Asociatia a cerut un punct de vedere din partea Consiliului Concurentei, autoritatea de Concurenta reclama ca nu i s-a cerut cum era normal un aviz fata de acest proiect, iar seful CSSPP sustine ca subiectul este in afara competentelor Consiliului Concurentei.

"In masura in care Consiliul Concurentei se va exprima vor fi luate si masurile in consecinta. Evident insa administratorii care sunt afectati isi vor cere drepturile pe cale legala, indiferent de ce spune Consiliul Concurentei. Urmeaza sa atacam in instanta aceasta decizie, asteptam totusi pentru ca nu tinem neaparat sa fim in conflict administrativ cu CSSPP. Va pot spune insa ca membrii APAPR au votat "in corpore" atacarea acestei norme a Comisiei. Deocamdata mai suntem inca in discutii cu CSSPP si speram sa-si dea seama ca este o greseala", a declarat pentru HotNews.ro Crinu Andanut, presedintele APAPR si director general al Allianz-Tiriac Pensii Private.

APAPR, ING Fond de Pensii si alti administratori au apelat la Consiliul Concurentei

Andanut a marturisit ca imediat dupa decizia data de CSSPP, APAPR ca si cativa dintre administratorii afectati au facut o sesizare la Consiliul Concurentei.

"Este o sesizare pentru solicitarea unui punct de vedere din partea Consiliului Concurentei, pentru ca o asemenea masura a mai solicitat CSSPP si la inceputurile sistemului de pensii private in Romania si Consiliul Concurentei s-a exprimat si a decis ca o asemenea masura nu este legala.

Legea are prevederi clare cu privire la alocarea aleatorie si din principiu normele nu pot schimba legile. Ce relevanta are ca stiam de un an, un an si jumatate de intentiile nelegale ale CSSPP? O norma vine acum si schimba substantial legea. Efectul de reglare administrativa a pietei are puternic caracter de favorizare a unor administratori impotriva altora", a mai spus Crinu Andanut.

Si oficialii ING Fond de Pensii au admis ca au facut o solicitare catre Consiliul Concurentei.

„ING Fond the Pensii a solicitat in data de 20 Noiembrie 2009 punctul de vedere al Consiliului Concurentei cu privire la continutul articolului 22 din Norma CSSPP numarul 22/2009, articol ce prevede eliminarea din procesul repartizarii aleatorii a fondurilor de pensii administrate privat care detin o cota de piata mai mare de 20% din numarul total de participanti. Asteptam raspunsul Consiliului Concurentei”, a mentionat pentru HotNews.ro, Emilia Bunea, Director General ING Fond de Pensii.

Mircea Oancea, seful CSSPP: In ce calitate sa ne dea noua aviz Consiliul Concurentei?

Declaratiile vin in urma solicitarii HotNews.ro, dupa ce Mircea Oancea, presedintele CSSPP a precizat joi in urma unei intalniri de presa atat ca "niste operatori au adresat o cerere la Consiliul Concurentei" in legatura cu aceasta decizie, cat si faptul ca aceasta problema nu intra in competentele Consiliului Concurentei.

"In ce calitate sa ne dea noua aviz Consiliul Concurentei? In urma cu doi ani altii s-au adresat, iar, la Consiliul Concurentei si au primit un raspuns, acum s-au adresat niste operatori la Consiliul Concurentei, pe noi nu ne-a intrebat nimeni, nu am primit nimic oficial si abia astept sa vedem ceva oficial ca sa ne exprimam argumentele si poate-i facem pe cei de la Consiliul Concurentei sa inteleaga ca nu au competente in zona asta de reglementare. (...) Legea noastra (n.r in sistemul de pensii private) spune ca tranzactiile cu actiunile unui administrator se fac cu acordul Comisiei si cu respectarea legislatiei din domeniul Concurentei. Este firesc, in aceasta situatie da, pentru ca este vorba de fuziuni intre administratori care generaza cifre de afaceri sau control asupra anumitor zone (...).

Dar in ceea ce priveste fondurile de pensii, organisme de plasament colectiv organizate pe principiul Codului Civil si care sunt in competenta de reglementare si autorizare a CSSPP, noi stabilim regulile si noi analizam care sunt masurile cele mai bune pentru dezvoltarea pietei. Deci nu are nici o legatura cu Concurenta", a spus Mircea Oancea.

Potrivit acestuia, CSSPP este dispusa sa se apere si avertizeaza ca regula actuala de repartizare aleatorie proportionala cu cota de participanti detinuta in faza initiala de aderare nu va mai ramane.

"Daca se contesta in contencios sau prin alta modalitate ne vom apara. Daca trebuia sa se ocupe Consiliul Concurentei de gestionarea pietei de pensii private si sa stabileasca reguli in piata nu mai infiintau Comisia de Pensii Private. Noi nu vorbim de relatiile comerciale intre administratori, ci de fondurile de pensii. Este vorba de activele detinute de fondurile de pensii. In momentul in care activele respective detinute in doua sau mai multe fonduri creaza o concentrare prea mare noi trebuie sa adoptam niste masuri (...).

A fost o competitie initiala, au castigat-o unii, dar acum regulile sunt altele. Nu stiu daca decizia asta este atacata acum in contencios, asteptam, dar pot sa va spun un singur lucru: regula actuala de repartizare aleatorie proportionala cu cota de participanti detinuta in faza initiala de aderare nu va mai ramane, se va modifica. Asta este o strategie anuntata de Comisie de peste 1 an de zile si am spus ca o vom pune in aplicare odata cu finalizarea procesului de consolidare a pietei prin fuziuni. Consideram ca aceasta etapa e finalizata", a mai explicat Mircea Oancea.

Consiliul Concurentei estimeaza ca se va exprima in acest caz pana la sfarsitul acestui an

In ceea ce priveste Consiliul Concurentei, aceasta autoritate s-a pronuntat in presa locala imediat dupa decizia data de CSSPP. Autoritatea precizeaza in raspunsul furnizat si catre HotNews.ro ca potrivit legii concurentei, "autoritatea de concurenta este abilitata sa emita “aviz conform pentru proiectele de acte normative care pot avea impact anticoncurential si propune modificarea acelora care au un asemenea efect”. Astfel, pentru actele normative care pot avea impact anticoncurential, se impune ca autoritatea in domeniu – Consiliul Concurentei – sa faca o evaluare a acestora pentru a stabili daca prevederile lor sunt sau nu in contradictie cu regulile de concurenta".

Autoritatea mai avertizeaza ca "atributia Consiliului Concurentei de a emite aviz conform face obligatorie transmiterea actului normativ in faza de proiect, autoritatile in cauza fiind responsabile sa stabileasca in “traseul” pe care il urmeaza un proiect de act normativ si avizarea de catre autoritatea de concurenta, pentru evaluarea conformitatii acestuia cu regulile concurentei si ale economiei de piata

Mai mult, spune autoritatea, "conform protocolului de colaborare incheiat intre Consiliul Concurentei si CSSPP, in procesul de actualizare a legislatiei din domeniul pensiilor private, CSSPP solicita, atunci cand este cazul, respectiv atunci cand reglementarea in cauza afecteaza sau poate afecta mediul concurential, punctul de vedere al Consiliului Concurentei asupra aspectelor de ordin concurential".

Concurenta nu a fost consultata si nu si-a dat prin urmare nici un aviz in acest caz.

"In cazul supus atentiei, respectiv introducerea in legislatia secundara adoptata de CSSPP a unor prevederi prin care se modifica sistemul de repartizare aleatorie a persoanelor eligibile participante la fondurile de pensii administrate privat, precizam faptul ca respectivul act normativ nu a fost supus atentiei autoritatii de concurenta de catre emitent si prin urmare, pana la momentul actual nu a fost intocmit si emis un punct de vedere oficial in aceasta privinta", declara la acea data Concurenta.

Contactati joi de HotNews.ro, oficialii Consiliului Concurentei au estimat ca se vor pronunta in acest caz pana la sfarsitul acestui an.

"Atat norma CSSPP cat si sesizarile operatorilor din piata sunt in curs de analiza si estimam ca pana la sfarsitul acestui an ne vom pronunta in acest caz", au declarat pentru HotNews.ro, oficialii Consiliului Concurentei.