Curtea de Apel Bucuresti a admis, marti, cererea de suspendare a dispozitiilor dintr-o norma data de CSSPP la sfarsitul anului trecut, prin care fondurile administrate de primii doi jucatori din piata, ING si Allianz-Tiriac, ar fi fost excluse de la 1 ianuarie 2010 de la distribuirea aleatorie a noilor aderenti la pilonul II de pensii pentru o perioada de doi ani, informeaza NewsIn. Decizia poate fi atacata cu recurs.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a depus in decembrie la Curtea de Apel o cerere de suspendare a prevederii articolului 22 alin 1 din norma CSSPP 22/2009 privind noile reguli de repartizare aleatorie referitoare la piata pensiilor private obligatorii ( pilon II). Allianz Tiriac Fond de Pensii si ING Fond de Pensii au calitate de reclamant in acest proces. Cererea a fost judecata de Curte pe 19 ianuarie.

Articolul 22, alineatul 1 din Norma CSSPP 22/2009, act normativ intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2010, prevede ca "CNPAS repartizeaza persoanele eligibile din fiecare categorie prevazuta la art. 21 alin. (3) astfel: pe o perioada de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei norme, fondurile de pensii administrate privat care detin o cota de peste 20% din numarul total de participanti, nu participa la procesul de repartizare aleatorie a persoanelor eligibile."

Prevederile normei in cauza ii vizeaza pe primii doi jucatori din piata, ING Fond de Pensii si Allianz-Tiriac Fond de Pensii. La sfarsitul lui decembrie 2009, fondul administrat de ING Fond de Pensii detinea o cota de piata de 33,7% cu peste 1,53 milioane clienti, iar cel al Allianz-Tiriac avea o cota de piata de 25,6% cu peste 1,16 milioane clienti.

UPDATE: ING Fond de Pensii: Decizia instantei ne va permite in continuare sa luam parte la loteriile Pilonului II

Contatata de HotNews.ro, Cornelia Coman, director general ING Asigurari de Viata si presedinte al Consiliului de Administratie al ING Fond de Pensii a precizat ca decizia instantei va permite companiei sa participe in continuare la procesul de raprtizare aleatorie de pe pilonul II de pensii.

„Vom informa in cel mai scurt timp si CNPAS, intrucat solutia instantei este executorie de drept, si anume ne va permite in continuare sa luam parte la loteriile Pilonului II, pana la judecarea fondului. Sunt convinsa ca solutia finala va fi in interesul participantilor, atat ING cat si CSSPP concentrandu-se pe nevoile celor care participa la sistemul de pensii private”, a precizat pentru HotNews.ro Cornelia Coman.

Evitarea concentrarii din piata, motivul invocat de CSSPP pentru schimbarea mecanismului "loteriei"

Prin adoptarea acestei norme, CSSPP sustine ca a urmarit evitarea riscului de concentrare a participantilor catre unele fonduri, in conditiile in care circa 80% dintre participantii noi la sistem sunt distribuiti aleatoriu, iar distributia aleatorie se facea pana la emiterea acestui act normativ in functie de cota de piata.

La sfarsitul anului trecut, Mircea Oancea anunta ca CSSPP se va apara in eventualitatea in care aceasta decizie va fi atacata in instanta si ca mecanismul distributiei aleatorii va fi modificat cu siguranta din 2010.

"Daca se contesta in contencios sau prin alta modalitate ne vom apara. (...) A fost o competitie initiala, au castigat-o unii, dar acum regulile sunt altele. Nu stiu daca decizia asta este atacata acum in contencios, asteptam, dar pot sa va spun un singur lucru: regula actuala de repartizare aleatorie proportionala cu cota de participanti detinuta in faza initiala de aderare nu va mai ramane, se va modifica. Asta este o strategie anuntata de Comisie de peste 1 an de zile si am spus ca o vom pune in aplicare odata cu finalizarea procesului de consolidare a pietei prin fuziuni. Consideram ca aceasta etapa e finalizata", a spus Mircea Oancea.

Contactati miercuri de HotNews.ro, oficialii CSSPP nu au dorit sa comenteze decizia instantei de judecata.

Tot in legatura cu acest act normativ, APAPR a cerut anul trecut si un punct de vedere din partea Consiliului Concurentei, iar aceasta autoritate a reclamat faptul ca nu i s-a cerut cum era normal un aviz fata de acest proiect. Oficialii Consiliului Concurentei au precizat pentru HotNews.ro la acea data ca "atat norma CSSPP cat si sesizarile operatorilor din piata sunt in curs de analiza", estimand ca se vor pronunta in acest caz pana la sfarsitul anului 2009.