Consiliul Concurentei: Excluderea pentru doi ani a ING si Allianz-Tiriac de la repartizarea aleatorie pe pilonul II incalca legea concurentei
"Pentru a nu aduce atingere dispozitiilor art. 9 din Legea concurentei nr. 21/1996 interventia autoritatilor publice pe piata trebuie sa se limiteze la ceea ce este strict necesar pentru buna desfasurare a activitatii in cauza si sa se justifice in mod obiectiv. (...) eliminarea concurentilor cu o cota de piata mai mare de 20% de la algoritmul de loterie este o restrictie suplimentara in sarcina unora dintre fondurile de pensii, restrictie ce nu poate fi considerata ca o cerinta strict necesara pentru buna desfasurare a activitatii pe aceasta piata si pentru a proteja interesul consumatorului de a beneficia de o administrare cat mai eficienta a resurselor alocate", a precizat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliul Concurentei.
La sfarsitul anului trecut, CSSPP a emis un nou act normativ prin care a adus schimbari modalitatii de repartizare aleatorie a participantilor la pilonul II de pensii (a celor care nu opteaza singuri pentru un anumit fond de pensii). Mai precis, norma prevedea eliminarea, pe o perioada de 2 ani, a acelor fonduri de pensii care detin o cota de peste 20% din numarul total de participanti. Pentru celelalte fonduri repartizarea aleatorie ar urma sa se efectueze proportional cu numarul de persoane eligibile validate in luna respectiva in cadrul procesului de validare.
In punctul de vedere emis joi, Consiliul Concurentei este de acord ca repartizarea aleatorie dupa criteriul numarului de acte individuale de aderare validate in fiecare luna, pentru o perioada de doi ani, ar fi "o masura de natura sa stimuleze implicarea mai activa a jucatorilor din piata pentru atragerea participantilor", insa avetizeaza ca "eliminarea concurentilor cu o cota de piata mai mare de 20%", contravine legii concurentei.
Prevederile normei in cauza ii vizeaza pe primii doi jucatori din piata, ING Fond de Pensii si Allianz-Tiriac Fond de Pensii. La sfarsitul lui decembrie 2009, fondul administrat de ING Fond de Pensii detinea o cota de piata de 33,7% cu peste 1,53 milioane clienti, iar cel al Allianz-Tiriac avea o cota de piata de 25,6% cu peste 1,16 milioane clienti.
De altfel, APAPR, ING si Allianz-Tiriac au obtinut in instanta, pe 19 ianuarie 2010, suspendarea acestei prevederi din decizia CSSPP. Drept urmare, cele doua companii au dreptul in prezent sa participe la acest proces de repartizare aleatorie de pe pilonul II de pensii.
Contactati de HotNews.ro, oficialii CSSPP nu au dorit sa comenteze.

O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
dintre cei care au obligatia sa se ralieze unui fond de pensii privat, sunt si oameni care nu-si manifesta nicio preferinta.
in acest caz, eu sunt repartizati aleator.
allianz si ing avand foarte multi membri deja, au fost exclusi de la repartizarea aleatorie, sperand ca astfel se va echilibra cumva balanata pe aceasta piata.
daca ma intrebi pe mine: DA, este anti-concurentiala decizia; si nu sunt de acord cu ea.
Dovada sunt chiar comentariile de mai sus.
Scrie alb pe negru: "Decizia CSSPP incalca legea concurentei."
Tot alb pe negru scrie ca "ING si Allianz-Tiriac au castigat in instanta pe 19 ianuarie suspendarea acestor dispozitii ale arbitrului pietei de pensii private. "
Cu alte cuvinte, se va reveni asupra acestei decizii si ING si Allianz-Tiriac vor participa din nou la aceasta loterie.
DOH!