Dupa un mecanism de calcul oficial

Administratorii de fonduri private obligatorii vor fi obligati, din mai, sa posteze pe site-urile proprii ratele de rentabilitate

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 26 martie 2010, 14:31 Economie | Asigurari

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii vor fi obligati din luna mai sa publice pe paginile proprii de internet ratele de rentabilitate ale fondurilor administrate, atat in forma anualizata, cat si pe o perioada de 24 de luni, potrivit unui proiect de norma al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de pensii Private (CSSPP). Obligatia ca aceste date sa fie facute publice va reveni si autoritatii de supraveghere. Norma, care stabileste si mecanismul oficial de calcul al acestor rate, se impune in contextul in care in mai fondurile de pensii implinesc 24 de luni de la data primei raportari a valorii unitare a activului net, si potrivit legii, sunt obligate sa calculeze ratele de rentabilitate.

Noile prevederi legislative sunt menite sa ofere participantilor la sistemul de pensii private din Romania un instrument suplimentar de evaluare a unui fond de pensii si de comparare a performantelor acestora.

Potrivit proiectului, administratorul va publica pe pagina proprie de internet rata de rentabilitate a fondului de pensii administrat privat pe care il administreaza, atat in forma anualizata, cat si pe o perioada de 24 de luni, in a patra zi lucratoare de la efectuarea calculului.

La radul sau, Comisia va fi obligata sa calculeze lunar, in ultima zi lucratoare a lunii, pentru perioada ultimelor 24 de luni anterioare datei efectuarii calculului:
  • rata de rentabilitate a fiecarui fond de pensii administrat privat, pentru perioada de 24 de luni;
  • rata de rentabilitate anualizata;
  • rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat;
  • rata de rentabilitate minima a tuturor fondurilor de pensii administrate privat.
Toate aceste date trebuie publicate pe pagina proprie de internet a CSSPP in a treia zi lucratoare de la data efectuarii calculului.
  • Fondurile administrate de ING, Generali si Alico au in prezent cele mai mari randamente, potrivit APAPR
Potrivi calculelor proprii realizate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), fondurile de pensii private obligatorii administrate de catre ING, Generali si Alico, aveau la sfarsitul lunii februarie din acest an cele mai bune randamente inregistrate pentru clienti atat in ultimul an cat si la nivel anualizat de la lansare (mai 2008).

Calculele aceleasi asociatii mai aratau ca de la lansarea sistemului de pensii private obligatorii si pana in luna februarie a acestui an, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut un randament mediu anual de 16,9%, superior ratei anuale a inflatiei din aceeasi perioada, care s-a cifrat la aproximativ 5%.

Proiectul de act normativ se afla in dezbatere publica pana la data de 23 aprilie 2010. Dupa evaluarea propunerilor si observatiilor, actul va fi aprobat de catre Consiliul CSSPP.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


251 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri