Generali, ING si Allianz-Tiriac sunt administratorii ale caror fonduri de pensii private obligatorii inregistrau cele mai mari randamente anuale la sfarsitul lunii martie din acest an, cu mentiunea ca Generali administreaza singurul fond cu profil de risc ridicat din piata, arata datele prezentate marti de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). La sfarsitul lunii februarie din acest an, primii trei administratori ale caror fonduri obtinusera cele mai bune randamente anuale au fost ING, Generali si Alico.

La sfarsitul lunii martie a acestui an, administratorii ale caror fonduri de pensii private obligatorii au inregistrat cele mai mari randamente in ultimul an (martie 2009-martie 2010) au fost Generali (26,6%), ING (25,6%) si Allianz-Tiriac (23,5%). Fata de luna anterioara, performantele anuale din martie arata ca Generali a reusit sa depaseasca ING, iar Alico a fost depasit de catre Allianz-Tiriac.

Aceasta in conditiile in care, la sfarsitul lui februarie 2010, ING, Generali si Alico au fost administratorii ale caror fonduri inregistrasera cele mai bune randamente anualizate (februarie 2009-februarie 2010), conform acelorasi date APAPR.

  • ING, Generali si Alico, in continuare administratorii ale caror fonduri au cele mai bune randamente de la lansarea pilonului II

Topul randamentelor pe pilonul II de pensii, februarie 2010
Top randamente pilonul II, februarie 2010
Foto: APAPR
In ceea ce priveste randamentele anualizate de la lansarea pilonului II de pensii (mai 2008) si pana la sfarsitul lunii martie a acestui an, clasamentul primilor trei administratori cu cele mai bune rezultate a ramas neschimbat fata de februarie 2010. Astfel, primele trei locuri la sfarsitul lui martie erau detinute in continuare de catre ING (20,3%), Generali (17,9%) si Alico (17,3%).

  • Randament mediu anual de 24,2% pentru fondurile de pe pilonul II, in martie 2010

Randament mediu ponderat, martie 2010
Randament mediu ponderat, martie 2010
Foto: APAPR
Datele asociatiei mai arata ca fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), la care contribuie peste cinci milioane de salariati, au inregistrat un randament mediu de 9,5% pe primul trimestru al anului 2010 si de 24,2% pe ultimul an (martie 2009 – martie 2010). Castigul mediu anual de la lansare si pana in prezent al tuturor fondurilor de pensii obligatorii este de 17,7%.

In ceea ce priveste fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), la care contribuie peste 193.000 de participanti, acestea au inregistrat, potrivit APAPR, o performanta investitionala medie de 9,1% pe primul trimestru din 2010 si de 23% in ultimul an. Castigul mediu anual de la lansare si pana in prezent al tuturor fondurilor de pensii facultative este de 10,2%.