Uniunea Generala a Industriasilor din Romania si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) au transmis luni autoritatilor o scrisoare deschisa in care solicita sa respinga propunerea de reducere de la 2,5% la 2% a nivelului contributiilor virate in sistemul de pensii private obligatorii, ca masura de reducere a deficitului sistemului public de pensii. Reducerea contributiei, propunere facuta de sindicate, ar reprezenta in 2010 doar o acoperire de 1,8% a deficitului sistemului public de pensii, si prin urmare nu va fi o solutie reala, spun semnatarii scrisorii.

"Prin blocarea contributiei la 2% in loc de 2,5%, statul ar economisi in restul de 7 luni din 2010 doar 45 de milioane de euro si nu 400 de milioane de euro, asa cum prezinta sustinatorii acestei masuri. Fata de un deficit de 2,5 miliarde de euro al sistemului public de pensii in 2010 (estimat), reducerea contributiei la Pilonul II ar reprezenta in 2010 doar o acoperire de 1,8% din acest deficit, ceea ce in mod evident nu reprezinta nicio solutie reala", se arata in scrisoare.

Semnatarii scrisorii amintesc ca anul trecut contributia virata catre Pilonul II a fost inghetata la 2%, in locul unei cresteri de 2,5%, asa cum prevedea legea, iar in acest an cresterea contributiei a fost la doar 2,5% in loc de 3%.

"Prin aceste doua masuri, bugetul statului roman a facut deja „economii” de 200 de milioane de euro pe seama buzunarului celor 5 milioane de salariati care contribuie azi la Pilonul II, prin fondurile de pensii administrate privat. In urmatorii 6 ani, ca urmare a acestei frane puse Pilonului II in 2009, bugetul statului roman va mai „economisi” inca 700 de milioane de euro, prin virarea catre Pilonul II a unor contributii mai mici.

Documentul a fost transmis catre Presedintie, Guvern, ministerul Finantelor publice si ministerul Muncii.

  • Propunere facuta de Sindicate in discutiile cu Presedintia

Propunerea reducerii nivelului contributiilor in sistemul de pensii private obligatorii a fost facuta de catre Sindicate la discutiile avute duminica la Palatul Cotroceni.

"Am propus reducerea cotizatiilor la asigurarile sociale si renuntarea transferului a 0,5 puncte procentuale din contributia la sistemul de pensii la pilonul II", a precizat duminica Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei "Cartel Alfa".

Punerea in practica a unei astfel de propuneri ar atrage in opinia semnatarilor scrisorii reacţii negative imediate din partea organismelor europene şi internaţionale.

"Sistemul de pensii administrate privat din România este construit pe modelul şi la iniţiativa Băncii Mondiale, bucurându-se de susţinerea explicită a Comisiei Europene, Băncii Mondiale şi FMI, care au recomandat Guvernului României ca, în cadrul actualului program de asistentă financiară, să continue dezvoltarea Pilonului II", se mai mentioneaza in document.

Conform datelor APAPR, cei aproape cinci milioane de participanti la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) au pierdut aproximativ 303,3 milioane lei, in urma deciziei autoritatilor de a ingheta la 2% in 2009 nivelul contributiei din veniturile brute ale participantilor.

Mai mult, asociatia a mai atentionat ca si in cazul unui nivel al contributiei de 2,5% din martie 2010, fata de 3% cum prevedea calendarul initial, pierderile "la nivelul anului 2010, vor fi cel putin egale cu cele din 2009".