In acordul cu FMI nu va fi introdusa masura taierii nivelului contributiilor cu doua puncte procentuale pe pilonul II (de la 2,5% in prezent la 0,5% din salariul brut), conform asigurarilor date vineri de premierul Emil Boc in cadrul discutiilor cu patronatele, a precizat pentru HotNews.ro Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), prezent la eveniment.

"Tocmai am venit de la intalnirea patronatelor cu premierul. Pot sa va spun ca primul ministru a declarat ferm ca nu intentioneaza ca in acordul cu FMI sa introduca o asemenea masura, cum ar fi taierea in vreun fel a contributiilor pe pilonul II. Dimpotriva, cunoscand problema, dansul a mentionat ca acest sistem de pensii e singura solutie viabila pentru viitor, alternativ la sistemul public de pensii, care in mod evident nu va mai putea sustine pensiile romanilor la un nivel de trai decent", a declarat pentru HotNews.ro Crinu Andanut.

Potrivit acestuia, masura reducerii nivelului contributiilor pe pilonul II de la 2,5% la 0,5% din salariul brut pana la sfarsitul lui 2011 a fost doar la nivel de discutii.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Administratorii de fonduri de pensii private au protestat fata de intentia reducerii la 0,5% a nivelului contributiei pe pilonul II

In urma cu doua zile, presedintele APAPR, asociatie care reprezinta peste 99% din piata pensiilor private din Romania, a mentionat ca a aflat oficial de la ministrul Vladescu faptul ca sistemul de pensii private obligatorii va fi afectat prin reducerea cu doua puncte procentuale a nivelului contributiilor.

Drept reactie, administratorii de fonduri de pensii private au protestat sustinand ca o asemenea masura ar insemna nationalizarea si falimentarea sistemului de pensii private din Romania.

APAPR a mai anuntat miercuri ca va lua masuri in perioada urmatoare fata de aceasta posibila decizie de reducere a contributiilor, respectiv: scrisori de protest catre Presedintie, Guvern, FMI, interventii la nivel international la nivelul ambasadelor si protest inclusiv la Comisia Europeana in incercarea de a stopa luarea acestei decizii.

Potrivit legii, nivelul contributiilor virate spre administrare privata in Pilonul II (pensii private obligatorii) incepe la 2% in 2008 si creste cu jumatate de procent la fiecare 1 ianuarie, pentru a ajunge la 6% in 2016. Anul trecut contributia virata catre Pilonul II a fost inghetata la 2%, in locul unei cresteri de 2,5%, iar in acest an cresterea contributiei a fost la doar 2,5% in loc de 3%.

Conform datelor APAPR, la doi ani de viramente la pilonul II (pensii private obligatorii), in sistem s-au virat 2,63 miliarde lei, iar activele nete administrate de fondurile de pensii au ajuns la 3,14 miliarde lei, ceea ce inseamna un profit net pentru cei peste 5 milioane de participanti de 511 milioane lei.