Anul trecut, fondurile de pensii private (atat cele obligatorii cat si cele facultative) au generat un profit pentru clienti de 280 milioane lei, de aproape noua ori mai mare decat in 2008, potrivit raportului anual al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de pensii Private (CSSPP). Pe de alta parte, companiile de administrare a acestor fonduri au inregistrat anul trecut pierderi totale de 40,7 milioane de lei (9,6 milioane de euro), in conditiile in care doar patru administratori, respectiv Prima Pensie, Aviva, Generali (pe pilonul II) si SAI Raiffeisen (pe pilonul III) au inregistrat profit.

Criza financiara din plan intern si international a determinat anul trecut o usoara incetinire a cresterii principalilor indicatori din sistemul pensiilor private, respectiv a numarului participantilor si a activelor nete ale fondurilor de pensii, arata datele din raportul anual al autoritatii de supraveghere a acestei piete, CSSPP.

Astfel, la sfarsitul anului 2009, numarul de conturi ale participantilor la fondurile de pensii private, Pilonul II (pensii private obligatorii) si Pilonul III (pensii private facultative) a fost de 4,75 milioane, in crestere cu 13% fata de decembrie 2008, iar activele nete in sistem erau de aproape 2,59 miliarde lei.

  • Fondurile de pensii private au generat un profit de aproape noua ori mai mare in 2009

Profit fonduri in pilonul II in 2009
Profit fonduri in pilonul II in 2009
Foto: CSSPP
Potrivit datelor din situatiile financiare raportate de administratorii care activeaza pe piata pensiilor private catre autoritate, profitul exercitiului financiar din 2009 pentru fondurile de pensii private a fost de 280 milioane de lei, din care 93% erau inregistrate in pilonul II si 7% in pilonul III. Fata de anul 2008, profitul total a fost de aproximativ noua ori mai mare, sustin oficialii CSSPP.

Pe pilonul II, cele 12 fonduri de pensii pentru care au fost raportate situatii financiare anuale au inregistrat anul trecut un profit total de 260 milioane lei (61 milioane euro). Dintre acestea, primele doua fonduri de pensii, detinute de ING si Allianz, au inregistrat impreuna 66% din profitul total pe pilonul II in 2009. Pe locul trei in 2009 s-a situat fondul de pensii administrat de Generali, al carui profit a avut o pondere de 8,6% in totalul profitului inregistrat de fondurile de pensii obligatorii.

Pe pilonul III, cele 13 fonduri de pensii facultative au raportat in 2009 un profit de 20,42 milioane lei (5 milioane euro).

  • Pierdere de circa 41 milioane lei pentru administratorii fondurilor de pensii private

Rezultate administratori in pilonul II in 2009
Rezultate administratori in pilonul II in 2009
Foto: CSSPP
Pe de alta parte, societatile de administrare a acestor fonduri de pensii private (atat obligatorii cat si facultative) au raportat anul trecut pierderi totale de 40,7 milioane lei, in conditiile in care profit a fost raportat doar de patru administratori: Prima Pensie (12,2 milioane lei), Aviva (0,3 milioane lei) si Generali (0,1 milioane lei) - pe pilonul II - si de SAI Raiffeisen (0,1 milioane lei) pe pilonul III.

"Situatia contabila (n.r. a administratorilor de fonduri de pensii private) deriva din faptul ca veniturile obtinute din comisioanele de administrare (percepute clientilor) sunt mult mai reduse decat cheltuielile operationale strict necesare pentru a mentine activitatea de administrare la standarde calitative si profesionale ridicate.

Astfel, actionarii administratorilor continua sa sustina sistemul de pensii private din Romania „cu bani de acasa”, in conditiile in care nivelul redus al contributiilor, precum si nivelul foarte redus al comisioanelor nu asigura sustinerea financiara a activitatii de administrare", au precizat luni oficialii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Asociatia a tinut sa mai mentioneze ca potrivit legii, "banii fondurilor de pensii (si care apartin exclusiv clientilor) si banii administratorilor fondurilor de pensii (care apartin actionarilor acestor administratori) sunt complet separati, atat fizic, cat si juridic si contabil" si ca "pierderile contabile ale administratorilor nu afecteaza in niciun fel profitul obtinut de fondurile de pensii, in beneficiul clientilor".