Valoarea activelor administrate de fondurile de pensii private din Romania (atat obligatorii cat si facultative) este de asteptat sa insumeze circa 4,6 miliarde lei, reprezentand doar 0,85% in Produsul Intern Brut (PIB), ca urmare a recentelor evolutii economice si politice la nivel national care au influentat intregul sistem de pensii, potrivit unor estimari revizuite anuntate luni de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Dupa primul trimestru din acest an, CSSPP estimase ca piata pensiilor private va ajunge la active in valoare de 6,09 miliarde lei cu o pondere de 1,13% in PIB la sfarsitul lui 2010.

"Recentele evolutii economice si politice la nivel national cat si global au influentat toate sistemele financiare, inclusiv sistemul romanesc de pensii. Astfel, acordul cu FMI, masurile anticriza, rata somajului, evolutia cursului valutar, a dobanzii de politica monetara etc. si-au spus cuvantul intr-o anumita masura asupra activelor si sistemului de pensii in intregime", se arata in analiza data publicitatii luni de autoritatea de supraveghere a pietei pensiilor private.

  • Incertitudinile privind adoptarea pachetului de masuri anticriza convenit cu FMI au influentat negativ piata de capital si activele fondurilor de pensii

Activele nete ale fondurilor private de pensii si-au continuat cresterea, dar intr-un ritm mai scazut in al doilea trimestru, in principal datorita evolutiei nefavorabile a pietelor de capital incepand din al doilea trimestru al anului curent.

Astfel cresterea bursei din primul trimestru a acestui an de 11,76% a adus cresteri pe masura si rezultatelor din administrarea activelor fondurilor de pensii (care detineau actiuni reprezentand 11,51% din activele totale la 31.03.2010): 230 milioane lei pentru pensiile administrate privat Pilon II (luna martie a reprezentat maximul cu 106 milioane lei).

"Incepand cu al doilea trimestru, incertitudinile privind adoptarea pachetului de masuri anticriza convenit cu FMI au influentat negativ piata de capital si implicit activele fondurilor de pensii care in luna mai au inregistrat o scadere a rezultatelor din administrarea activelor de 50 de milioane lei Pilon II (1,57% din valoarea activelor nete), iar pe tot trimestrul al doilea o crestere a acestor rezultate de doar 2,6 milioane lei", se arata in analiza CSSP.

O situatie similara s-a inregistrat si in cazul activelor administrate de fondurile de pensii facultative (pilonul III).

  • CSSPP: Numarul somerilor va creste cu circa 50.000 de angajati din sectorul bugetar in iunie si iulie

Situatie somaj

Situatie somaj

Foto: CSSPP

Alaturi de piata bursiera, printre factorii care pot influenta sistemul de pensii private se numara si inflatia, cursul valutar, nivelul dobanzilor, somajul si nivelul salariului mediu. Atat somajul cat si nivelul salariului mediu influenteaza nivelul contributiilor intrate in sistemul de pensii private.

In cazul somajului, datele CSSPP arata ca desi numarul somerilor si rata somajului au scazut incepand cu luna aprilie, totusi numarul somerilor neindemnizati (pentru care nu se mai platesc nici contributii la asigurarile sociale si implicit contributii la fondurile de pensii) a crescut atat ca numar (de la 281.824 la inceputul anului la 290.921 la sfarsitul lunii mai) cat si ca pondere in numarul total de someri (de la 38,03% in ianuarie 2010 la 41,45% in luna mai 2010).

"De asemenea in conditiile actuale ale acordului cu FMI este de asteptat ca in urmatoarele 2 luni numarul somerilor sa creasca cu aproximativ 50.000 de persoane din sectorul bugetar (tinand cont si de contractia economica asteptata in perioada urmatoare este improbabil ca acestia sa poata fi absorbiti de mediul privat). Acest fapt va determina reducerea contributiilor pe Pilon II si cresterea numarului de contracte suspendate pe Pilon III", se mentioneaza in analiza.

Cat priveste salariul mediu net, cu cat acesta este mai mare cu atat contributiile la fondurile de pensii administrate privat si implicit veniturile administratorilor obtinute din taxe sunt mai mari. Ca si in privinta somajului asteptarile privind evolutia salariului mediu sunt pesimiste.

"Astfel incepand cu luna aprilie salariul mediu net a intrat pe un trend descrescator, scazand de la luna la luna cu 4,84% in aprilie si inca 0,56% in mai. Avand in vedere si masura de reducere a salariilor cu 25% incepand cu luna iulie a anului curent, este de asteptat ca aceasta medie sa mai scada in perioada urmatoare", se mai arata in raport.

Analiza prezentata luni reprezinta o revizuire a asteptarilor referitoare al evolutia pietei pensiilor private anuntate de CSSPP la sfarsitul primului trimestru din acest an, cand autoritatea precizase ca "tinand cont de o rata de crestere a activelor de 4.14% lunar, putem estima pentru sfarsitul anului un nivel al activelor totale detinute de fondurile de pensii de 6,09 miliarde lei cu o pondere de 1,13% in PIB".

La sfarsitul lui 2009, fondurile de pensii private din Romania (atat obligatorii cat si facultative) detineau active nete ce depaseau 2,58 miliarde lei (612,1 milioane euro), o valoare inca redusa, reprezentand doar 0,49% din Produsul Intern Brut (PIB), insa in crestere fata de 2008, cand aceasta valoare a reprezentat 0,18% din PIB.