UPDATE. Reactie dura a fondurilor de pensii private la amenda primita: Bogdan Chiritoiu decredibilizeaza Consiliul Concurentei. Institutia de reglementare  a amendat cu 1,2 milioane euro 14 companii

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 17 august 2010, 11:24 Economie | Asigurari


Bogdan Chiritoiu
Foto: HotNews.ro
14 administratori de fonduri private au fost sanctionati cu peste 1,22 milioane de euro de Consiliul Concurentei pentru intelegeri care ar fi distorsionat piata. ¬Acuzatia adusa este ca administratorii fondurilor de pensii private au modificat formula prin care trebuiau alocate persoanele care optasera pentru mai multe fonduri de pensii¬, a explicat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. ¬Avem o parte din schimburile de emailuri pe care unii administratori si le trimiteau intre ei. Nu ne-am formulat acuzatiile in baza unor presupuneri verbale¬, a mai precizat Chiritoiu. Reactia celor amendati a fost pe masura. "Exprimarea parerilor personale ale domnului Bogdan Chiritoiu, despre aspecte care nu au nicio legatura cu subiectul investigatiilor in discutie, nu face decat sa decredibilizeze institutia Consiliului Concurentei", se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro
 • Avem o parte dintre e-mailurile schimbate intre jucatori
Potrivit acestuia, modificarea s-ar fi facut prin intelegere intre administratori. "Avem o parte din schimburile de emailuri pe care unii administratori si le trimiteau intre ei. Nu ne-am formulat acuzatiile in baza unor presupuneri verbale", a mai precizat Chiritoiu.

Cele mai mari amenzi:
1. ING Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA - 370.006 euro
2. Allianz Tiriac Pensii Private Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA - 296.111 euro
3. Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA - 111.537 euro
Sanctiunile Consiliul Concurentei
Foto: Consiliul Concurentei


Potrivit sefului Consiliului Concurentei, exista si o a doua parte a investigatiei care se refera la 6 administratori si care se refera la schimburile de informatii dintre ei in urma carora s-a ajuns la situatia in care toti administratorii au aplicat comisionul maxim de administrare.
 • Seful CC: Nu as dori ca sanctiunile sa fie considerate un vot de blam asupra industriei pensiilor private
"Nu as dori ca sanctiunile sa fie considerate un vot de blam asupra industriei pensiilor private.
Dar in acelasi timp, sistemul pensiilor private este unul in care nimic nu este garantat pentru cetatean. Timp de 30 de ani se depun banii, fara ca cineva sa garanteze ce pensie vor primi cei care contribuie. Prin urmare, singurul mecanism prin care se poate spera la o pensie buna este garantarea mecanismului concurentei intre jucatori", a mai spus Chiritoiu.

Investigatia a demarat in 2007, cand inspectorii de concurenta au efectuat inspectii inopinate la o parte dintre actorii de pe piata administrarii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania, la companiile-mama ale acestora, precum si la asociatiile profesionale din acest domeniu.
 • Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania: Bogdan Chiritoiu nu face decat sa de decredibilizeze institutia Consiliului Concurentei
"Consideram ca exprimarea parerilor personale ale domnului Bogdan Chiritoiu, despre aspecte care nu au nicio legatura cu subiectul investigatiilor in discutie, nu face decat sa de decredibilizeze institutia Consiliului Concurentei, din cauza lipsei evidente de informare si intelegere a mecanismelor sistemului de pensii private din Romania. Referintele domnului Chiritoiu la "garantarea beneficiilor" dupa perioada de contributie se refera la un cu totul alt sistem de pensii, anume cel intitulat "cu beneficii definite", care nu este implementat in Romania si care este in declin si in tarile din vestul Europei.

Asemenea declaratii care vin din partea unui oficial al statului roman aduc grave prejudicii sistemului de pensii private, prin decredibilizarea acestui sistem aflat inca la inceputuri, in plin proces de consolidare, inclusiv a institutiilor responsabile pentru administrarea , controlul si reglementarea lui. Sistemul de pensii private reprezinta singura speranta pentru viitoarele generatii de pensionari romani de a-si asigura venituri decente pentru pensie, alaturi de ceea ce sistemul de stat va putea oferi.

    In legatura cu subiectul concluziilor formulate astazi de Consiliul Concurentei, in urma investigatiei din piata de pensii private, reafirmam faptul ca toate actiunile si operatiunile din piata de pensii private au fost efectuate exclusiv in conformitate cu legislatia aplicabila, cu respectarea indrumarilor CSSPP precum si avand in vedere cele mai bune interese ale celor 5 milioane de participanti la aceste fonduri de pensii" se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro

Investigatia a fost declansata in data de 3 decembrie si a avut ca obiect posibila incalcare a Legii concurentei. Aceasta prevede ca sunt interzise orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca.

Decizia Consiliului Concurentei, care va fi publicata pe site-ul institutiei, poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, in termen de 30 de zile de la comunicare
 • Reactia Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private: nu comentam deciziile CC
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nu comenteaza hotararile Consiliului Concurentei, autoritate care are drept scop protejarea si stimularea concurentei pentru asigurarea unui mediu concurential normal, in vederea promovarii intereselor consumatorilor. Conform atributiilor pe care le detine, CSSPP a sprijinit reprezentantii Consiliului Concurentei, oferindu-le informatiile necesare pe durata desfasurarii investigatiei de pe piata pensiilor private.
Masurile intreprinse privind sanctionarea societatilor de administrare a fondurilor de pensii private nu aduc nicio atingere intereselor participantilor la aceste fonduri, activitatii de administrare a activelor, rezultatelor financiare ale fondurilor de pensii private administrate de acestea sau functionarii sistemului de pensii private in general.

"Reamintim ca, administratorul este organizat intr-un mod complet separat de fondul pe care il administreaza, conform legilor in vigoare, fie ca este vorba de un fond de pensii administrat privat sau fonduri de pensii facultative. Prin modul de organizare a sistemului, prin separarea activelor fondurilor de pensii de cele ale administratorilor, contributiile participantilor sunt puse la adapost de orice dificultati prin care pot trece, la un moment dat, administratorii fondurilor de pensii private sau actionarii acestora", mai arata oficialii CSSPP.

Potrivit acestora, "Romania are unul dintre cele mai moderne sisteme de pensii private din lume de tipul sau si totodata unul dintre cele mai puternice modele de siguranta. Nu mai putin de zece elemente de siguranta fac din Pilonul II un sistem solid si sigur pentru cele peste 5 milioane de participanti, printre care garantiile privind rata minima de rentabilitate, garantarea contributiilor nete, separarea activelor, supravegherea prudentiala si Fondul de Garantare".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7790 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Va rog ! (Marţi, 17 august 2010, 11:34)

  Limba romana [anonim]

  Schimburile de mailuri au “tradat” intelegerile dintre administratorilor fondurilor de pensii private.
  • 0 (4 voturi)    
   ADIO PENSIE PRIVATA (Marţi, 17 august 2010, 13:49)

   cris [anonim] i-a raspuns lui Limba romana

   Fondurile de pensii au fost creeate ca fiecare roman sa contibuie la fondurile masoneiei (bancilor strine).
   Peste 30 de ani o sa dea faliment cum a dat faliment comunismul care a trait 40 de ani.
   Fondurile de penii este taxa de protectie a fiecarui roman pentru ca se afla in NATO si UE. Bancile sunt camatarii lumii.
   • +1 (3 voturi)    
    sugestie (Marţi, 17 august 2010, 17:12)

    Pandele [anonim] i-a raspuns lui cris

    Auzi, Cris, daca tot ai acces la Internet (ceea ce nu te face un expert, din contra...) n-ai putea gasi tu niste tutoriale de limba romana ? Daca le gasesti, concentreaza-te pe ele o vreme si cand simti ca ai putea scrie o fraza fara greseli majore intoarce-te aici si mai vorbim de masonerie. Tu nici limba n-o stapanesti la un nivel acceptabil, dar vorbesti de lucruri care te depasesc in viteza...
  • 0 (2 voturi)    
   Amenzile mi se par mici totusi (Marţi, 17 august 2010, 14:07)

   Free Face [anonim] i-a raspuns lui Limba romana

   Amenzile ar trebui sa fie ceva mai mari si date direct managerilor. Daca dai amenda institutiei, tot din fondul de pensii se plateste direct sau indirect. Foarte grav este ca s-au inteles cu totii - asa fac si bandele mafiote, se inteleg intre ele pentru a fura mai bine. Nu e de neasteptat totusi - politicienii nostri dragi fac asta de 20 de ani in tara noastra, fara sa ii deranjeze nimeni. Au inventat chiar proceduri de spalare a fetzelor - mai apare cate un 'condamnat' pentru catva timp, urla ziarele (tot ale lor sunt pana la urma), intre timp oamenii isi consuma energia tipand la ziarele pe care le citesc, eventual mai urla un pic la luna, dupa care totul dispare subit, scapa printre degete si uite asa iese 'condamnatul' curat-curatzel. O mana spala pe alta si amandoua fatza, nu?
   • 0 (0 voturi)    
    amenzile.. (Miercuri, 18 august 2010, 12:11)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Free Face

    Cine crezi ca le plateste? Fondul de pensii, din banii contribuabililor sau administratorii, persoane fizice? Deci cat de mari ai vrea sa fie? Sa ii amendeze cu echivalentul sumelor depuse pana acum? Din putul gandirii...
 • -3 (9 voturi)    
  Interceptare emailuri ?! (Marţi, 17 august 2010, 11:41)

  Petronius. [anonim]

  Interceptarea mesajelor electronice s-a facut cu ordin judecatoresc ?

  Cei impotriva carora a fost deschisa urmarirea stiau despre acest lucru ?

  Acestea sunt cateva intrebari la care as dori un raspuns avizat, pentru ca daca emailurile mele in care injur in mod ilegal vreun reprezentant al puterii legale pot fi folosite impotriva mea, atunci as vrea sa stiu din timp, ca sa vad unde emigrez.
  • +3 (3 voturi)    
   nu se fac interceptari (Marţi, 17 august 2010, 12:07)

   cip [anonim] i-a raspuns lui Petronius.

   Consiliul Concurentei poate inspecta in mod inopinat spatiile agentilor economici si astffel poate verifica si ridica documente, verifica posta electronica si scrisa, etc. Asa s-a aflat probabil despre acele schimburi de informatii.
   Pentru domicilii ale persoanelor fizice, inclusiv posta electronica a acestora, e nevoie de ordin judecatoresc.
   Eu as opta pentru garantarea unei pensii minime dupa cum sugereaza si dl Chiritoiu, dar in lipsa acestei garantii, avem o certitudine ca macar Cons Conc e cu ochii in 4.
   • +1 (1 vot)    
    noroc ca nu e pe optiuni (Marţi, 17 august 2010, 13:52)

    auch [utilizator] i-a raspuns lui cip

    ca altfel unii ar opta pentru garantarea unei pensii "nesimtite".
    garantiile nu lipsesc, decat daca nu vrei sa te informezi crezi ca lipsesc sau daca vrei sa faci reclama negativa fondurilor private de pensii afirmi sau insinuezi ca ar lipsi, ca sa induci un sentiment de nesiguranta in randul contribuabililor.
    sper ca esti doar neinformat... asa ca vezi pe http://www.csspp.ro/ ce si cum (ai acolo legislatia si normele de aplicare, inca incomplete si perfectibile, e drept, dar exista)
  • 0 (0 voturi)    
   sifonare (Marţi, 17 august 2010, 12:09)

   x [anonim] i-a raspuns lui Petronius.

   Probabil a mailurile provin din interior. Cineva s-a "spart".
  • +3 (3 voturi)    
   asa e (Marţi, 17 august 2010, 12:16)

   sanaq [anonim] i-a raspuns lui Petronius.

   daca vrei poti sa emigrezi unde se interzic telefoanele blackberry din cauza ca nu pot fi interceptate, probabil la ei mailurile oamenilor se citesc pe un monitor public in oras, eu zic ca au facut treaba buna inspectorii astia, ma gandesc la cate tentative de spaguire or fi rezistat pana sa dea verdictul si faptul ca au ajuns sa dea amenzi e ceva...sunt sigur ca daca ar fi citit mailurile ilegal ar fi fost deja dati in judecata, nu iti face tu grija pentru colosii astia cu fonduri private de pensii...
   • +1 (3 voturi)    
    Pilonul II o mare tragedie peste 30 de ani (Marţi, 17 august 2010, 12:40)

    wet [anonim] i-a raspuns lui sanaq

    Mi-e si teama de Pilonul II de Pensii.Statul m-a obligat sa-mi fac pensie privata si tare mi-e ca la varsta de pensionare voi lua "ciu-ciu".Atunci sa vezi tragedie.Peste 30 de ani..
    • 0 (0 voturi)    
     Nu te teme, la fel e si la sistemyl public (Marţi, 17 august 2010, 16:37)

     Ciuciu de la stat [anonim] i-a raspuns lui wet

     Nu-ti face griji, statul te-a obligat sa te asiguri si la sistemul public de pensii si in fiecare luna iti fura banii si cu ei plateste pensiile celor aflati acum in pensie. Si totul e legal si acceptabil, doar e de stat, nu?
  • -6 (6 voturi)    
   interceptare! (Marţi, 17 august 2010, 12:16)

   kapo [anonim] i-a raspuns lui Petronius.

   Cumparati o harta , inchide ochii si pune degetul. Orice vei nimeri va fi mai bine! Nu mai astepta un raspuns avizat, intre timp ti-au mai citit cate emailuri.
  • +1 (1 vot)    
   presupuneri (Marţi, 17 august 2010, 12:39)

   dorin [anonim] i-a raspuns lui Petronius.

   Eu cred ca email-urile au fost puse la dispozitia investigatorilor chiar de catre firmele investigate. Banuiesc ca asa cum o firma controlata de Garda Financiara este obligata sa coopereze la fel este si pentru Consiliul Concurentei.

   Daca doresti ca sa ai o siguranta mai mare, legata de secretul corespondentei electronice, ar fi indicat sa folosesti metodele standard de criptare (vezi PGP de exemplu).
 • -2 (2 voturi)    
  care (Marţi, 17 august 2010, 12:10)

  Adela [anonim]

  Si care-s fondurile?
  • +1 (1 vot)    
   de ce (Marţi, 17 august 2010, 13:46)

   auch [utilizator] i-a raspuns lui Adela

   nu citesti tu articolul, ca sa afli care sunt?! e mai comod sa tot intrebi pe altii decat sa te informezi singura?
   daca vrei sa stii care sunt cele 6 sub ancheta, ar trebui sa stii deja ca nu se dau informatii despre anchete (bine, cu exceptia DNA... )
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 august 2010, 12:24)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   Nu e coincidenta. (Marţi, 17 august 2010, 12:30)

   enter [utilizator] i-a raspuns lui

   E tipic romanesc, si stim deja ca aici se practica intotdeauna cele mai mari comisioane legale si ilegale.
 • 0 (2 voturi)    
  interceptare mail (Marţi, 17 august 2010, 12:39)

  ovidiu [anonim]

  Daca nu esti prea comod si neinstruit..., sunt destule solutii de criptare asfel incat nici o agentie nu le poate descifra fara cheia potrivita sau daca chiar prin noroc ar reusi ar dura atat timp incat probabil s-ar prescrie ilegalitatea care a fost comisa.
  Asta binenteles ramane valabil daca cei care au primit mailul nu l-au printat si bagat printre actele lor.
  Deci sfatul meu nu emigrati si nu fiti speriati de cuvantul interceptare, este o vorba invatati, invatati si iarasi invatati, banuiesc ca stiti cine a fost cel care a spus asta
 • -1 (1 vot)    
  cica amenzi (Marţi, 17 august 2010, 12:47)

  Caragiale [anonim]

  cica s-au data amenzi !
  ha ha buna gluma ! cine a platit amenzile? administratorii din bununarele proprii sau findurile lor ? din banii cui ? ai cotizantilor ?

  deci..praf in ochi. la astfel de chestii ar trebui puscarie. PE VIATA !
  • +2 (4 voturi)    
   Sa fim realisti (Marţi, 17 august 2010, 13:35)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui Caragiale

   1. In 2007 a fost efectuata o inspectie la mai multi administratori de pensii, concomitent, moment in care au fost "ridicate" inclusiv hard diskuri de unde au fost legal preluate mail-urile in discutie, astfel incat nu vorbim de interceptari ci de o actiune legala a Consiliului Concurentei

   2. Amenzile au fost date administratorilor si vor fi platite de acestia din buzunarul lor, deoarece contabilitatea finantelor administratorului este total distincta de cea a fondului de pensii administrat.

   3. Depozitarul acestor bani, adica bancile, au deschis conturi diferite pentru fond si pentru administrator astfel incat amenzile nu vor putea fi virate din contul fondului, doar din cel al administratorului care nu are cum sa ia din banii fondului in propriul sau cont.

   4. Banii contribuabililor nu au cum sa fie influentati de altceva in afara de o investitie proasta a administratorilor care ordona aceste investitii in numele fondului fara a se atinge de bani efectiv. Cum fiecare administrator are de castigat din comisioanele aplicate, nu are nimeni interesul sa faca o investitie "ciudata" cu atat mai mult cu cat fiecare tranzactie este analizata si de catre CSSPP in urma raportarilor zilnice, saptamanale si lunare pe care administratorii sunt obligati sa le faca.


   Credeti-ma, stiu ce vorbesc
   • 0 (0 voturi)    
    :) (Marţi, 17 august 2010, 16:28)

    gicu [anonim] i-a raspuns lui Eu

    Pana la punctul 3 pot spune ca ai scris ok, dar referitor la punctul 4, daca intr-adevar stii ce vorbesti ar trebui sa fi constient de faptul ca desi interesul evident al administratorului este ca a valoarea activului sa fie cat mai mare, acest lucru nu inseamna neaparat ca respectiva valoare nu e mare decat pe "hartie"... ;)
  • +2 (2 voturi)    
   daca nu stii (Marţi, 17 august 2010, 13:44)

   auch [utilizator] i-a raspuns lui Caragiale

   cum functioneaza fondurile de pensii administrate privat, nu-ti mai da cu parerea prin comentarii. NU contribuabilii platesc amenzile, ci societatile de administrare, ca nu suntem la stat sa platim amenzi catre buget din buget.
 • -1 (1 vot)    
  Strategie (Marţi, 17 august 2010, 13:25)

  Demigod [utilizator]

  Orice companie mare, de acum va angaja un fost puscarias, responsabil cu securitatea informatiei si schimbul de date.

  Chestiile astea pot fi evitate. Oamenii pot fi fraieritzi fara sa se afle.
 • 0 (2 voturi)    
  legea batai de joc (Marţi, 17 august 2010, 14:36)

  Vasile Blaga [anonim]

  Normal legea ar fi trebuit sa prevada retragerea dreptului de am mai activa pe piata din Romania si retunarea banilor catre asigurati cu dobanda calculata asa cum iti percepe orice banca cand iei imprumut.Daca s-ar aplica la citeva compani treba acesta le ar trece cheful de escrocherii
  • 0 (0 voturi)    
   si am ajunge la pensie (Marţi, 17 august 2010, 15:50)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui Vasile Blaga

   sa cersim bani de la stat sau sa ne falsificam documente ca suntem bolnavi asa cum se face acum. si am vota numa idioti care ne promit marea cu sarea desi stiu ca nu au bani. si am iesi in strada ca grecii suparati ca in cele 2 ore de munca nu ne mai putem lua pauza de masa. si ne-am certa aiurea pe forumuri ca am fost obisnuiti sa furam si acum nu ne mai da nimeni voie.
 • 0 (2 voturi)    
  Pensiile pilonul II, cea mai mare teapa... (Marţi, 17 august 2010, 14:45)

  Florin [anonim]

  data de cei pe care i-am ales. Cel mai sigur mod, este auto asigurarea. Incerci sa economisesti, asa cum te duce capul. Oricum, prost e ala care mai crede ca o sa pupe pensie la batranete. Putem sa-i zicem adio.
  • 0 (0 voturi)    
   Ar putea fi o idee buna (Marţi, 17 august 2010, 16:02)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui Florin

   asta cu suprimarea pensiei de la stat, in vreo 30 de ani ar fi posibil. Oricum romanului ii place sa se descurce pe cont propriu si majoritatea vor gasi solutii pentru batraneti linistite.
 • 0 (2 voturi)    
  datu cu parerea (Marţi, 17 august 2010, 15:01)

  Caragiale [anonim]

  eu zic ca cei responsabili sa plateasca din PROPRIUL BUZUNAR si din veniturile FAMILIEI !
  Asta zic si am dreptul la parere.

  In plus, cred ca legea este prea blanda pentru astfel de actiuni . Puscaria ar fi justa.
  Si iarasi am dreptul la parere.

  Restul e doar gargara legala, departe de orice bun simt !
 • 0 (0 voturi)    
  dar pe CSSPP nu o amendeaza? (Marţi, 17 august 2010, 15:41)

  pensionar [anonim]

  Grav este faptul ca aceasta intelegere era cunoscuta de CSSPP motiv pentru care amenda CC a fost micsorata. Ce intelege aceasta comisie prin sistem modern de pensii este iarasi un mister avand in vedere ca administratorii fondurilor garanteaza depunerile la valoarea nominala si nu la cea reala adica cea ajustata la inflatie. Subscriu la comentariile de mai sus. Amenda ar trebui platita de autorii e-mail-urilor ca invatatura de minte pentru astfel de practici.
  • -1 (1 vot)    
   Pentru precizie in exprimare (Marţi, 17 august 2010, 16:35)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui pensionar

   Garantarea in sistemul de pensii pilonul II se calculeaza in felul urmator:

   - contributia atinge la un moment dat nivelul de 100 ron

   - din acesti 100 se scad comisioanele de administrare si se ajunge sa spunem la 95 de lei

   Aceasta suma de 95 de lei este garantata chiar daca in urma investitiilor valoarea nominala este mai mica de 95 de ron.

   Cu alte cuvinte contribuabililor le este garantata suma depusa din care se scad comisioanele de administrare.

   La banca daca depui 100 de lei vei scoate peste 6 luni din contul curent tot 100 din care se va retine un comision de retragere, astfel incat sistemele pot fi considerate ca fiind asemanatoare.
 • 0 (0 voturi)    
  Limba noastra-i o comoara .. (Marţi, 17 august 2010, 15:56)

  romaya [utilizator]

  "Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania: Bogdan Chiritoiu nu face decat sa de decredibilizeze institutia Consiliului Concurentei"
  ... de decredibilizeaza -inseamna -credibilizeaza !
 • 0 (0 voturi)    
  14 companii (Marţi, 17 august 2010, 17:47)

  Paul [anonim]

  De fapt, cele "14 companii" amendate sunt toate. Niciuna din companiile ce administreaza fondurile astea nu a fost cinstita.
 • 0 (0 voturi)    
  ! (Marţi, 17 august 2010, 18:33)

  Mortar [anonim]

  doar 1.2 milioane pt ceva asa de grav si totul imparti intre 14 companii? asta e nimic!
 • 0 (0 voturi)    
  foarte bine consiliul concurentei (Miercuri, 18 august 2010, 1:22)

  contribuabilul cinstit [anonim]

  cred ca problema este una de mentalitate a managementului local - toti scoliti de MBA-uri locale care te invata ca "networking"-ul este cheia succesului.

  problema este ca nu te invata si diferentele dintre networking si intelegeri comerciale. adaugati la asta si spiritul de spaga si intelegere amicala specifica culturii romane

  rezultat = amenda de la consilul concurentei.
  grav esta ca acei manageri nici nu inteleg de ce.
  oare problema este scoala ?
 • 0 (0 voturi)    
  la fel ca bancile (Joi, 19 august 2010, 22:29)

  d [anonim]

  la fel ca si bancile s-au invatat cu profituri enorme, cu intelegeri intre ei si daca cineva ii mai si trage de urechi amintindu-le sa respecte legea sunt foarte suparati
 • 0 (0 voturi)    
  renuntarea la pensie privata (Duminică, 5 septembrie 2010, 19:58)

  ELENA [anonim]

  aceste pensii private nu -mi inspira incredere,ele au conastituit un venit substantial pentru o anumita patura sociala.Daca ar ramane cei 2% la fondul de pensii al tarii, ar fi benefic in aceasta criza economica.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by