Valoarea activelor din intreg sistemul de pensii private din tara este de asteptat sa depaseasca valoarea de 4,6 miliarde lei, reprezentand circa 0,9% din Produsul Intern Brut (PIB), pana la sfarsitul acestui an, arata o analiza a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). La sfarsitul trimestrului trei al acestui an, valoarea activelor din intregul sistem de pensii private a ajuns la 4,18 miliarde lei, respectiv 0,82% din PIB, conform estimarilor anterioare ale institutiei.

"Chiar daca nivelul contributiilor brute a cunoscut o scadere cu 2,66% in trimestrul III (403,82 milioane lei) fata de trimestrul II al acestui an (414,84 milioane lei), rezultatul din administrarea activelor a fost net superior. Astfel, dupa ce la trimestrul II rezultatul din administrarea activelor a fost negativ (-2,63 milioane lei), la trimestrul III acesta a totalizat 101,33 milioane lei", se arata in analiza autoritatii.

Nivelul contributiilor a inceput sa scada incepand cu luna mai a acestui an ca urmare a reducerii salariului mediu pe economie. Evolutia pozitiva a numarului participantilor (crestere cu 3,53% in septembrie fata de ianuarie 2010 si crestere cu 1,10% fata de sfarsitul trimestrului II 2010) si cresterea ponderii conturilor active (care au inregistrat cel putin o contributie), de la 93,15% in ianuarie la 94,21% in iunie nu au fost suficiente pentru a sustine cresterea contributiilor brute lunare incasate la nivelul Pilonului II, mai puncteaza analiza comisiei.

La inceputul lunii trecute, Mircea Oancea, presedintele CSSPP, declarase ca valoarea activelor administrate de fondurile de pensii private din Romania (atat obligatorii cat si facultative) va depasi nivelul de un miliard de euro pana la sfarsitul acestui an, asa cum estimam, dar nivelul este inca redus comparativ cu tari europene cu sisteme similare.