Pensiile private devin miza de stat in Europa. Ce se va intampla in Romania? Crinu Andanut, seful Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat, a discutat online cu cititorii

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 9 ianuarie 2011, 16:15 Economie | Asigurari


Crinu Andanut, presedinte APAPR
Foto: AGERPRES
Ungaria le-a nationalizat, Bulgaria a intentionat si ea sa impuna aceeasi masura, dar a renuntat pe moment, in vreme ce polonezii se multumesc sa transfere o treime din contributiile viitoare in conturile sistemul social de stat. In aproape toata Europa, pensiile private devin o miza tot mai puternica. Ce se va in Romania in aceasta privinta? Cum au evoluat in 2010 pensiile private si ce ne poate astepta in 2011 si in anii urmatori? De unde pot veni riscurile? Este factorul politic un factor de stabilitate sau de ingrijorare pentru administratorii fondurilor de pensii private?

Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania si CEO al Allianz-Tiriac Pensii Private a discutat cu cititorii HotNews pe aceste teme.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 alex

  Buna ziua,

  In conditiile in care fondurile de pensii private (Pilonul 2) sunt reglementate si investesc in active cu risc minim si randamente reduse, cum a fost posibil ca in 2010 randamentul mediu pe Pilonul 2 sa fie de 15%?

  Multumesc.

  • Crinu Andanut

   Buna ziua tuturor cititorilor Hotnews,

   Randamentele foarte bune sunt explicate de management-ul activ al investitiilor. In loc sa „cumpere si sa pastreze” (buy and hold), fondurile de pensii au facut, cel putin deocamdata, eforturi in sensul investitii active a portofoliilor, ceea ce le-a permis sa performeze peste potentialul mai degraba mediocru oferit de pietele din Romania. Motoarele cresterii performantelor in cursul anului 2010 au fost detinerile de actiuni si de obligatiuni corporative (achizitionate in 2008-2009 la randamente inalte), scaderea dobanzilor pe piata secundara a titlurilor de stat (in prima parte a anului, ceea ce a permis tranzactionarea acestor titluri si castiguri suplimentare pentru fondurile de pensii), diversificarea inclusiv geografica (si plasarea unor disponibilitati, desi relativ reduse, pe pietele europene de actiuni) si nu in ultimul rand o buna putere de negociere cu bancile comerciale (care a dus la remunerarea atractiva a depozitelor constituite de fondurile de pensii).

 • Întrebarea nr. 2 nicolae stanescu

  E adevarat ca la un moment dat s-a discutat si despre nationalizarea fondurilor de pensii private in Romania?
  Care este probabilitatea ca acest lucru sa se intample?
  Multumesc

  • Crinu Andanut

   Din pacate, da, anul trecut autoritatile au avut pe masa subiectul unei nationalizari mascate a fondurilor private de pensii, insa partea buna este ca, in final, argumentele noastre si consultarea cu Comisia Europeana si FMI au dus la abandonarea acestui subiect.

   In prezent, estimez ca probabilitatea este foarte redusa, atat datorita unei mai bune intelegeri din partea autoritatilor a acestui subiect, cat si a posibilelor cai de „contra-atac” din partea fondurilor de pensii si chiar a contributorilor la acestor fonduri. Ma refer desigur la justitie si chiar la Curtea Constitutionala, care, respectandu-si propria jurisprudenta, nu ar putea niciodata da unda verde unei nationalizari a fondurilor private de pensii, intr-o forma sau alta.

 • Întrebarea nr. 3 dora ionescu

  Domnule presedinte,

  Care e structura pe maturitati si pe instrumente a fondului de pensii pe care il conduceti?
  Dar la nivelul pietei?

  • Crinu Andanut

   Va multumesc pentru intrebare!

   Pentru fondurile AZTPP:
   AZT Viitorul Tau:
   https://www.allianz.ro:7779/e_web/san/rap_web/files/VIITORUL/2010/12/Structura_portofoliu_investitii-Anexa14/Anexa_14_AZT_Viitorul_Tau_decembrie_2010.pdf
   AZT Vivace:
   https://www.allianz.ro:7779/e_web/san/rap_web/files/VIVACE/2010/12/Structura_portofoliu_investitii-Anexa14/Anexa_14_AZT_Vivace_decembrie_2010.pdf
   AZT Moderato:
   https://www.allianz.ro:7779/e_web/san/rap_web/files/MODERATO/2010/12/Structura_portofoliu_investitii-Anexa14/Anexa_14_AZT_Moderato_decembrie_2010.pdf

   Pentru piata:
   Pilonul II:
   http://www.apapr.ro/images/STATISTICI/p2%20investitii.xls
   Pilonul III:
   http://www.apapr.ro/images/STATISTICI/p3%20investitii.xls

   Toate aceste informatii sunt publice pe site-urile administratorilor fondurilor de pensii si pe site-ul APAPR, astfel ca va incurajez sa va informati periodic cu privire la investitiile si rezultatele fondurilor de pensii private.

 • Întrebarea nr. 4 Iuliana

  Buna ziua, domnule Crinu Andanut!
  Am 2 intrebari pentru dumneavoastra:

  1. Care credeti ca sunt sansele ca platile catre pensiile pilon 3 (facultative) sau catre politele cu acumulare de capital sa fie supraimpozitate de statul roman sau ca o parte din contributiile la astfel de fonduri sa treaca prin lege in administrarea statului?

  2. Daca o parte din contributiile catre pensiile pilon 3 sau catre asigurarile cu acumulare vor trece in administrarea statului, cum credeti ca se va modifica "apetitul" oamenilor catre astfel de produse sau catre ce tipuri de produse/investitii s-ar reorienta?

  Va multumesc!

  • Crinu Andanut

   Ma voi referi strict la fondurile private de pensii si nu la asigurarile de viata cu capitalizare/investitii. Dupa cum puneti intrebarea, presupun ca dumneavoastra stiti foarte bine diferentele dintre cele doua produse insa, din pacate, o buna parte a publicului face in continuare aceasta confuzie nefericita, pe care trebuie sa o evitam.

   Revenind, este foarte putin probabil ca fondurile private facultative de pensii (Pilonul III) sa intre in sfera de interes a statului, acest fapt nefericit s-a intamplat doar cu fondurile administrate privat (Pilonul II), din cauza faptului ca statul transfera o parte din contributiile de la buget in administrare privata. Odata insa cu acest transfer financiar, are loc si unul de proprietate: din galeata comuna a contributiilor „publice”, banii aceia devin privati si intra in proprietatea participantilor individuali la fondurile de pensii. Cata vreme Romania este stat european si cu pretentii de economie de piata functionala, statul ar trebui sa renunte la preocuparea (care din pacate a existat in 2010) de a inversa aceasta reforma si a incalca astfel dreptul „sfant” de proprietate privata.

   Referitor la a doua parte a intrebarii dvs., imi este foarte greu sa ma pronunt, nu avem cercetari in acest sens.

 • Întrebarea nr. 5 Groza Delia

  Buna ziua,

  Poti sa inchei o asigurare de pensie privata pilon 3 daca nu ai nici un fel de venituri? (nu esti angajat, asociat sau nu practici o profesie liberala)

  Daca ai un contract de munca intr-o tara europeana (de ex. Germania) poti contribui in Romania la pensie pilon 3 si sa se deduca suma platita la agentia de asigurari din Romania de catre compania din Germania unde esti angajat?

  Multumesc

  • Crinu Andanut

   Va multumesc pentru intrebare, ea imi permite sa introduc in discutie distinctia foarte importanta intre ASIGURARI si PENSII PRIVATE, confuzie foarte des intalnita in randul publicului. Va rog sa aveti amabilitatea de a citi integral urmatoarele articole, care explica pe larg diferentele dintre asigurarile de viata cu acumulare/investitii (unit-linked) si pensiile private facultative:

   http://www.sfin.ro/articol_10730/pensie_facultativa_versus_unit-linked_a_nu_se_confunda.html

   http://www.businessmagazin.ro/actualitate/ghid-de-pensii-pensie-facultativa-vs-asigurare-unit-linked-1009804

   http://www.conso.ro/sfatul-expertului/3573/Ce-sa-aleg-pensie-facultativa-sau-asigurare-de-viata.html

   http://razvanpascu.ro/2009/08/26/cate-pensii-vei-avea-la-batranete/

   http://www.money.ro/pensia-privata-facultativa-vs-fonduri-mutuale-si-unit-linked_300151.html

   Revenind la intrebarea dvs., raspunsul este ca nu puteti contribui la un fond de pensii facultative daca nu aveti venituri. Daca veti contribui la o schema privata de pensii in Germania, unde sistemul este semnificativ diferit fata de cel romanesc, nu veti putea beneficia de deductibilitatea fiscala din Romania, ci de regimul similar de acolo.

 • Întrebarea nr. 6 Vio

  Buna ziua. Puteti sa dati un sfat realist celor care vor sa-si faca o pensie privata? Ce incredere mai poti avea in asigurarile private,de vreme ce situatia se inrautateste ( pe mine m-a pus rau pe ginduri situatia din Ungaria; sincer mi se pare un abuz colosal), pentru ca in stat nu poti avea nici o baza, asta e din ce in ce mai clar. Deci, ma sfatuiti sa mai incep o pensie privata? Si daca da, unde? In Romania sau in strainatate? Multumesc.

  • Crinu Andanut

   Un sfat realist: pentru economisirea in vederea pensionarii, incepeti sa contribuiti cu incredere la un fond de pensii private facultative, cu un profil de risc adecvat varstei dumneavoastra (risc ridicat daca sunteti tanar/a, risc redus daca sunteti inaintat/a in varsta, risc moderat pentru situatia intermediara). Veti beneficia de o investire profitabila a banilor dumneavoastra si de un regim atractiv de deductibilitate fiscala.

   Daca este posibil, suplimentati aceasta economisire tot individual si privat, fie prin depozite bancare, fie prin alte produse, daca dvs. considerati ca aveti nevoie de ele. In concluzie, cu sinceritate: nu va bazati pe pensia de la stat. Este suficient sa vedem ca toti pensionarii de azi traiesc in conditii mai putin decat decente pentru a realiza ca nu ne putem bizui pe stat pentru un trai decent.

 • Întrebarea nr. 7 gimini

  Buna ziua,
  Ne puteti spune cam ce fonduri (cuantum total) sunt investite la ora actuala, la peste 30 de luni de la demararea programului, de administratorii de pp pe Bursa de la Bucuresti?
  Credeti ca viitoarele listari anuntate de guvern se vor constitui in oportunitati pentru administratorii acestor fonduri pentru a spori banii contribuabililor?

  • Crinu Andanut

   Va recomand un articol foarte bun pe aceasta tema:
   http://www.financiarul.com/articol_52136/care-sunt-fondurile-de-pensii-private--cu-cele-mai-mari-investitii-in-actiuni-romanesti.html

   Astazi, fondurile de pensii private au investitii de circa 450-500 de milioane de lei la Bursa de la Bucuresti. Cat despre listarile (sau suplimentarile pachetelor) companiilor de stat la Bursa, acestea vor fi evaluate la momentul respectiv de catre managerii de investitii ai fondurilor, care vor lua deciziile potrivite. In orice caz, este recomandabil pentru stat in acest moment sa privatizeze prin Bursa companiile pe care le mai detine, suplimentandu-si veniturile, eficientizand astfel administrarea acestor companii si oferind oportunitati investitionale pietei. Cine cunoaste experienta Poloniei in acest domeniu isi poate usor explica succesul economic recent al acestei tari, de a fi singurul stat european care nu a cunoscut recesiunea in ultimii 3 ani (iar fondurile de pensii private au avut o contributie decisiva in acest sens).

 • Întrebarea nr. 8 Ionel

  1. De ce v-a luat atat de mult timp ca sa cautati sprijinul public al participantilor cata vreme le sustineti si reprezentati interesele de termen lung ?
  2. Fondurile de pensii au si un rol social important in dezvoltarea economica durabila ; de ce nu-l faceti cunoscut ?
  3. Dupa Ungaria si Polonia mai sunt si alte tari estice pe lista tarilor care au pornit-o intr-o directie buna si se intorc din drum ?
  4. De ce fondurile de pensii sunt pusculita guvernelor nesupravegheate ?
  5. De ce nu avem o campanie de presa pentru a invata romanii sa economiseasca pe termen lung ?

  • Crinu Andanut

   1. Din pacate, inca nu simtim ca avem sprijinul participantilor in demersurile noastre, din cauza unui grad inca redus de informare si constientizare privind importanta economisirii private pentru pensii in cadrul publicului larg. Insa lucram continuu la asta;
   2. Facem acest lucru cu fiecare ocazie pe care o avem, in cadrul conferintelor si seminariilor la care participam, dar si in dialogul nostru continuu cu autoritatile. Este explicabila insa perceptia dumneavoastra, pentru ca presa in general nu pare interesata de acest subiect si nu reflecta aceste mesaje ale noastre, preferandu-le pe altele;
   3. Din pacate, mai multe state din Est au intreprins in ultimii 2-3 ani masuri impotriva reformei private a pensiilor, Ungaria si Polonia fiind doar cele mai recente exemple. Alte cazuri sunt statele baltice si Slovacia, unde insa situatia s-a stabilizat si se imbunatateste chiar, masurile negative din trecut fiind in prezent in curs de eliminare. Trebuie precizat foarte clar ca toate aceste masuri negative au fost luate de guverne pentru interese politice si electorale de moment, sacrificand obiective strategice de importanta nationala pe termen lung (cum este reforma reala a sistemului de pensii);
   4. A se vedea si intrebarile anterioare: pe scurt, pentru ca populatia nu este suficient de informata si nu se implica suficient si pentru ca de multe ori este vorba de bani relativ usor de „confiscat”, pentru a supravietui pana la primele alegeri;
   5. Va rog sa adresati aceasta intrebare partenerilor nostri din mass-media.

 • Întrebarea nr. 9 senki

  Domnule Andanut,
  Eu consider ca plata pensiei este o obligatie a statului nicidecum al unor firme sau firmulete despre care nu stim nimic si nu avem niciun control asupra lor. (vezi exemplul AIG).
  Care este motivul pentru care Fondurile de Pensii Private nu ofera un randament minim egal cu inflatia?
  Nu considerati ca aceasta este defapt un furt legal?
  Cand o sa avem diferite "produse" de pensii private?

  • Crinu Andanut

   Cu tot respectul, lipsa dumneavoastra de incredere provine dintr-o lipsa semnificativa de informare in domeniu. Cu privire la „subiectul” garantiei cu inflatia, aceasta este o marota a adversarilor sistemului, care stiu ca impunerea acestei masuri (care nu mai exista nicaieri in lume!) ar falimenta sistemul de pensii private. Mai multe detalii aici:
   http://www.pensiileprivate.ro/%5B-%5DAPAPR-7-motive-pentru-care-in-Pilonul-II-de-pensii-private-obligatorii-garantarea-inflatiei-este-un-mar-otravit-articol-17,9-34596.htm

   Despre a doua parte a intrebarii dvs., exista si in prezent „diferite produse” de pensii private: cele administrate privat (cunoscute ca „obligatorii”, Pilonul II) si cele facultative (Pilonul III).

 • Întrebarea nr. 10 drogeanu

  fondurile de pensii private au expuneri pe Grecia, Spania, Irlanda? Ce se intampla in cazul unor falimente?

  • Crinu Andanut

   Portofoliile de investitii ale fondurilor de pensii nu sunt (inca) publice integral, astfel ca nu va pot raspunde care fond are ce investitii. Acest subiect va fi clarificat in perioada imediat urmatoare, avem in acest sens discutii constructive cu Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in sensul transparentizarii publice a portofoliilor, cu protejarea avantajelor competitive a strategiilor investitionale ale fondurilor de pensii private.

   Totusi, din datele disponibile public in acest moment, daca aceste expuneri exista, ele sunt minore, de ordinul a cateva procente, ceea ce nu poate pune probleme semnificative fondurilor de pensii private, nici chiar intr-un scenariu apocaliptic al „falimentarii” tuturor acestor state.

   De remarcat faptul ca fondurile de pensii (nu doar in Romania, ci la nivel european) au rezistat pana acum cel mai bine crizei, dintre toate institutiile financiare, fapt subliniat de catre Uniunea Europeana in toate rapoartele sale din ultimii 2 ani. Cel mai recent exemplu, aici:
   https://eiopa.europa.eu/fileadmin/tx_dam/files/pressreleases/2nd-2010-Financial-Stability-Report.pdf

 • Întrebarea nr. 11 ionescu teodor

  Anul trecut mai multi operatori au fost amendati de Consiliul Concurentei. Ce vi s-a reprosat de fapt? Ati achitat amenda?

  • Crinu Andanut

   Va multumesc pentru intrebare,

   Va rog sa cititi integral articolele de mai jos, care explica foarte bine istoria, contextul si progresul acestei intamplari:
   http://www.pensiileprivate.ro/VIDEO-1-22-milioane-euro-o-amenda-contestabila-pentru-o-procedura-interpretabila-articol-17,9-39470.htm
   http://www.sfin.ro/articol_20774/pilonul_ii_concurenta_risca_sa_se_aleaga_cu_procese_in_loc_de_amenzi.html
   http://www.pensiileprivate.ro/%5B-%5DVIDEO-Piata-pensiilor-private-obligatorii-contesta-puternic-decizia-de-sanctionare-anuntata-de-Consiliul-Concurentei-articol-17,9-39515.htm
   http://www.pensiileprivate.ro/Update-7-actiuni-juridice-impotriva-sanctiunilor-aplicate-de-Consiliul-Concurentei-pe-rol-articol-17,9-40042.htm

   Situatia este in curs de clarificare in justitie.

 • Întrebarea nr. 12 potrea ana

  Ati declarat anul trecut ""Romania este intr-o situatie mai mult decat dramatica dincolo de ceea ce se vede la televizor si va spun asta in cunostinta de cauza. Daca propunerea de taierea a contributiei cu doi la suta, vom asista la serioase modificari. Statul afecteaza afacerea si distruge orice sursa de incredere a sistemului, taie veniturile din administrare"

  Puteti sa ne dati mai multe detalii?
  Multumesc

  • Crinu Andanut

   Declaratia a fost facuta in contextul propunerii Guvernului de reducere a contributiei virate catre sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II), propunere care in final a fost abandonata, pentru ca nu reprezenta o solutie reala pentru sistemul de pensii. De asemenea, va pot spune faptul ca situatia bugetului public de pensii este in continuare dramatica si intr-un proces continuu de inrautatire, motiv serios pentru sprijinirea si nicidecum franarea sistemului de pensii private, ca solutie complementara pentru venituri decente la batranete pentru actuala generatie de salariati.

 • Întrebarea nr. 13 Mircea

  Raportand comisionul de administrare retinut de fondul de pensii din fiecare contributie lunara incasata la randamentul investitiilor facute de fond, care este valoarea minima a unei contributii lunare la pilonul II sau III ce ii asigura participantului o profitabilitate a acumularii?

  • Crinu Andanut

   Dupa cum probabil stiti, contributiile la Pilonul II sunt determinate de lege, deci participantul nu poate alege sa isi suplimenteze contributia decat in Pilonul III. Nu comisionul de administrare, ci obiectivul personal pentru obtinerea unei anumite pensii este factorul determinant in dimensionarea corecta a contributiei la un fond de pensii. Simplu spus, este mai mult decat evident ca o contributie de 3% din venitul brut, cat asigura in 2011 Pilonul II, nu va putea asigura un nivel satisfacator al unei pensii private in viitor, indiferent cat de mici ar fi comisioanele sau cat de spectaculoase ar fi randamentele. Practica internationala arata faptul ca nivelul contributiei este responsabil pentru cea mai mare parte a pensiei obtinute, astfel ca o contributie de 10%-15% din veniturile brute este un nivel minimal pentru o contributie intinsa pe o durata de 30-40 de ani de cotizare.

 • Întrebarea nr. 14 pompiliu stoica

  De ce statul nu poate obtine si el randament de 13% la banii din fondurile de pensii?
  Investiti si in aur si argint, unde randamentele sunt si mai bune?

  • Crinu Andanut

   Stiti probabil ca sistemul de pensii de stat nu capitalizeaza si nu investeste banii stransi la bugetul national de pensii publice, ci doar redistribuie aceste contributii catre pensionarii aflati in plata. De aceea nu poate fi vorba de acumulare sau investire in sistemul public de pensii.

   Pana acum, fondurile de pensii private nu au avut acces la investitii in metalele precizate de dumneavoastra, din cauza reglementarilor specifice ale pietei. Desi teoretic investitia in aur este permisa, la nivel practic (obligativitatea depozitarii fizice a activului aur) este imposibila gestionarea eficienta a unei asemenea investitii, cel putin pentru moment.

 • Întrebarea nr. 15 vancu teofil

  cum sta piata din Romania comparativ cu cele din jurul nostru in privinta
  a. randamentului obtinut de fondurile de pensii private?
  b. numarului de participanti?
  c. valoarea medie a contributiei?

  • Crinu Andanut

   a. Pe ultimii 2-3 ani, Romania este pe primul loc in topul statelor din Europa Centrala si de Est privind randamentele fondurilor de pensii private. Conjunctura favorabila (lansarea tarzie a fondurilor de pensii in Romania, care nu au luat expuneri semnificative pe actiuni inaintea prabusirilor bursiere din 2007-2008) explica o buna parte a acestei supraperformante;
   b. Romania este pe locul doi in acelasi top regional dupa numarul de participanti la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), cu 5,2 milioane de clienti, imediat in urma Poloniei (cu aproape 15 milioane) si in fata unor state ca Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, etc.
   c. In prezent, cu 2,5% (Pilonul II), Romania are inca cel mai redus nivel al contributiei virat in administrare privata dintre toate statele Europei Centrale si de Est.

 • Întrebarea nr. 16 baranga teodora

  50% dintre romanii care economisesc prefera sa isi tina banii la saltea. De ce considerati ca nu sunt atrasi de sistemele de pensii private?
  Nu ar trebui sa promovati mai mult acest sistem?

  • Crinu Andanut

   Preferinta pentru „saltea” vine intr-adevar dintr-un grad redus de informare, pe care administratorii de fonduri de pensii incearca in mod continuu sa il imbunatateasca. Nu este insa suficient, iar pentru ca sistemul sa fie mai bine inteles este necesar ca si potentialii clienti sa fie preocupati de ameliorarea situatiei lor financiare pe termen lung. In viitor, estimez ca situatia se va imbunatati continuu, odata cu maturizarea economiei si pietei romanesti.

 • Întrebarea nr. 17 potrascu viorel

  Care top 5 al problemelor pe care sistemele de pensii private le intampina?
  Este incorectitudinea brokerilor una dintre ele? Mi s-a intamplat sa achit unui broker bani pe care acesta am aflat ca nu-i depunea. MI-a luat cateva saptamani sa reglez problema si m-a scarbit birocratia intalnita.

  • Crinu Andanut

   Va atrag atentia respectuos ca si dumneavoastra faceti confuzie intre ASIGURARI si PENSII PRIVATE. Va rog sa cititi raspunsurile pe care le-am dat mai sus pe aceasta tema. Daca in asigurari brokerul este intr-adevar responsabil de colectarea si virarea primelor de asigurare ale clientilor, la pensiile private brokerul este doar responsabil de actiunea de vanzare (semnarea actului de aderare la fondul de pensii de catre persoana fizica interesata), iar apoi relatia se desfasoara strict si direct intre acest client si administratorul fondului de pensii private.

   Totusi, raspund cu un top5 probleme:
   1. riscul politic si legislativ (vezi raspunsurile anterioare ref. propuneri si masuri de anul trecut)
   2. gradul redus de informare si constientizare a populatiei
   3. gradul redus de dezvoltare a pietelor financiare romanesti
   4. reticenta autoriatilor si publicului fata de sistem (de cele mai multe ori, nejustificata), inclusiv din cauza crizei
   5. interesul redus al mass-media pentru subiecte relevante in domeniu si interesul pentru subiecte de importanta marginala

 • Întrebarea nr. 18 curiosul

  Buna ziua d-le Andanut,

  Au aparut in presa informatii legate de salariile top managementului din zona pensiilor private, ca si de investitiile facute de acestia. De regula, salariile ajung la 7-10.000 eur/luna, iar investitiile se duc in depozite bancare, tituluri de stat si actiuni la companii locale si straine. Orice student stie sa faca asemenea recomandari de investitii. Poti lua drept model si modul in care e investita rezerva BNR, pentru a te comporta rezonabil ca investitor
  Nu considerati ca bonusurile din sistem premiaza ceea ce e de fapt normal? As intelege sa se dea bonusuri de 3-6 ori salariul pentru investitii cu profitabilitate de 3-6 ori mai mare decat media, nu pentru a recomanda sa investesti in titluri AAA.
  Multumesc

  • Crinu Andanut

   Domnule curios,

   Salariile managementului sunt chestiuni care tin de politica de business si de personal a companiilor de administrare. Ele nu au o legatura financiara directa cu banii clientilor, din fondurile de pensii, ci tin de modul in care administratorii inteleg sa stimuleze performanta in investitii a fondurilor.

   Cat priveste opinia dvs. ca "orice student poate face recomandari investitii la nivelul fondurilor de pensii", eu va doresc succes!

 • Întrebarea nr. 19 ioan amariei

  Multi romani se tem, potrivit unui sondaj national, ca nu mai apuca sa ia pensia si ca le raman 5 ani pentru a se bucura dupa o viata de munca. Ce apetit sa mai aiba ei pentru a participa la pensiile private?
  Cati clienti aveti de pilda pe zona rurala?
  Care este partidul care a facut cel mai mult pentru sistemul de pensii private si care a facut cel mai putin?

  • Crinu Andanut

   Aveti dreptate, multi romani se tem ca "nu mai apuca pensia". Este o impresie destul de des intalnita, dar in contradictie cu statisticile reale. Potrivit datelor Ministerului Muncii, perioada medie de care se bucura in prezent un pensionar roman de pensie este destul de inalta, de circa 14-15 ani, diferita pentru barbati si femei, data in primul rand de varsta medie foarte scazuta de pensionare (efectiva), dar si de o confuzie la nivelul publicului intre speranta MEDIE de viata si speranta de viata LA VARSTA PENSIONARII, care sunt indicatori statistici distincti.

   Zona rurala: circa 20% din clientii fondurilor de pensii facultative sunt din zona rurala. Pe segmentul pensiilor obligatorii nu exista asemenea statistici.

   Prefer sa raman in zona tehnica cu raspusurile mele, evitand zona (imprevizibila) a politicului. Multumesc pentru intelegere,

 • Întrebarea nr. 20 patitul

  am cotizat 2 ani - suma totala data este de 4.300 lei - azi valoarea de rascumparare este de 2078 lei la implinirea a 2 ani de cotizare.
  multumesc, nu mai vreau pensii private.
  E normal ca banii mei sa va aduca randament si dupa doi ani, eu sa iau jumatate din suma depusa? Nu mai vorbesc de inflatie...

  • Crinu Andanut

   Dumneavoastra ati cumparat o "asigurare de viata cu capitalizare" (unit-linked) si nu o "pensie privata". Confuzia dvs. este comuna, va rog sa vedeti raspunsurile anterioare, unde am detaliat diferentele fundamentale dintre cele doua produse.

 • Întrebarea nr. 21 ajofm

  am fost la ajofm pentru a semna diverse hartii pentru somaj, iar doamna functionara mi-a bagat sub ochi o hartie de aderare la un fond privat de pensii, mintindu-ma ca e pentru somaj. E normal sa se intampla acest lucru? Ulterior am citit ca si altii au patit la fel: http://m1ha1.blogspot.com/2010/12/ajofm-csspp-allianz-tiriac-bataie-de.html

  • Crinu Andanut

   Desigur, trebuie sa stiti ca va revine responsabilitatea pentru toate documentele pe care le semnati. Cu privire la presupusa practica incorecta a agentului de marketing al unui fond de pensii, dupa informatiile mele, ea a fost deja investigata si solutionata de catre CSSPP.

   Administratorii de fonduri de pensii fac toate eforturile pentru ca procesul de informare si aderare a participantilor sa se desfasoare corect, conform legislatiei in vigoare. Suntem primii interesati ca participantii la fondurile de pensii private sa fie corect si pe deplin informati in legatura cu alegerile pe care le fac.

 • Întrebarea nr. 22 ionut

  Care e valoarea pietei pentru care se bat fondurile de pensii si cati participanti sunt?

  • Crinu Andanut

   Statistici oficiale privind volumul pietei si activitatea fondurilor de pensii gasiti aici:

   http://www.csspp.ro/evolutie-indicatori/

   http://www.apapr.ro/statistics.html

 • Întrebarea nr. 23 viitor pensionar

  1.Daca s-ar elimina din lege obligativitatea ca statul sa colecteze si sa vireze contributiile catre fondurile de pensii obligatorii administrate privat si s-ar retine doar obligativitatea angajatului de a achita aceste contributii fie la stat fie in sistem privat, cu cati contribuitori credeti ca ati ramane?
  2. Cum vedeti viitorul pilonului 2 cand pana acum 90% din plasamente s-au facut in titluri de stat? Care stat se imprumuta de la fondurile de pensii pilonul 2 pentru a achita pensiile actualilor pensionari? Ce s-a intamplat in Ungaria este doar o consecinta a acestei situatii in care statul cheltuia bani ca sa colecteze contributiile pentru a le vira ulterior in niste fonduri administrate privat de catre niste administratori platiti cu 10.000 Euro/luna net pentru ca acestia sa plaseze acele fonduri in titluri de stat!

  • Crinu Andanut

   Contributiile sunt retinute si acum de la nivelul angajatului. Este vorba de contributii private, nicidecum de bani "publici" difuzi care intra in sistem. Cu privire la aspectul obligativitatii, va reamintesc faptul ca in campania initiala de aderare la fonduri, din cei 4,1 milioane de participanti care si-au ales un fond de pensii, 40% dintre ei au ales un fond de pensii in mod pur voluntar, avand intre 35 si 45 de ani si nefiind obligati de lege sa procedeze in acest fel.

   Cu privire la investitiile fondurilor de pensii, sunteti dezinformat, va rog sa revedeti (mai sus) structura de plasamente a fondurilor (detaliata, in statistici). La fel si pentru restul observatiei dvs., am raspuns anterior.

 • Întrebarea nr. 24 Toncescu

  In conditiile in care gradul de incredere a cetatentilor romani in sistemul de asigurari private “supravegheat” de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor ( CSA ) a scazut dramatic, atingand cote alarmante si sesizate Comisiei Europene ( Directoratului General de Pensii si Asigurari – Mr. Karel Van Hulle, Head of Unit ) care a si demarat o ancheta in acest sens, existand premisele declansarii unei sanctiuni de “infringement” aplicate Romaniei, care sunt masurile concrete pe care intentionati sa le luati impreuna cu conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru corectarea derapajelor grave pe care aceasta piata de asigurari a inregistrat-o?

  • Crinu Andanut

   Intrebarea dvs. trebuie adresata catre CSA si industria asigurarilor. Am facut anterior precizari privind diferentele dintre cele 2 sisteme (asigurari si pensii private). Regret, este din nou vorba despre o confuzie.

 • Întrebarea nr. 25 agaton

  Fondul de pensii privat sa se constituie din bani proprii de la cei ce vor sa-si faca o asigurare si nu din banii care ar trebui sa acopere pensiile celor ce au muncit o viata. Asta e o mare hotie. Puteti sa spuneti care este golul lasat in bugetul de pensii de sumele care pleaca spre acest pilon?

  • Crinu Andanut

   Respectuos va reamintesc faptul ca actualele contributii la fondurile private de pensii sunt individuale si private, sunt ale celor care platesc azi si care vor sa isi asigure in viitor o pensie decenta, suplimentara celei obtinute din sistemul public.

   Statul roman are obligatia sa asigure venituri decente dupa pensionare atat pentru pensionarii de astazi, cat si un cadru decent pentru acumulari pentru viitoarele generatii de pensionari in egala masura. Acumularea viitoare nu trebuie sacrificata pentru a acoperi gaurile prezentului, generate de grave erori de management si politice in legatura cu bugetul public de pensii.

 • Întrebarea nr. 26 Mihai

  ...daca vreti bani la batranete, ca banii de pe pensia privata n-o sa-i vedeti niciodata" - spunea un amic la lansarea pilonului II... Atunci radeam de el, dar acum dupa nationalizarile din jurul Romaniei (unde, la un moment dat s-a discutat si la noi) tind sa-i dau dreptate.

  Credeti, ca si mine, ca pensia cea mai sigura (de fapt, cam dupa asta tanjim toti, dupa o pensie sigura) este cea de la stat?

  Ma gandesc din perspectiva ca daca statul da faliment, nu-i nimic, o luam de la zero, dar pensii tot vor trebui sa dea, spre deosebire de pensia privata, care in cazul falimentului tarii, se pierde...

  • Crinu Andanut

   Va rog respectuos sa intrebati un actual pensionar cat de "sigura" este pensia de la stat. Veti auzi lucruri interesante.

   Am convingerea ca noi, actuala generatie activa, avem datoria sa schimbam aceasta stare de fapt impreuna, printr-o atitudine/mentalitate moderna, cu fata spre viitor si conform celor mai bune practici europene in domeniu. De fapt, aceasta este esenta activitatii noastre din prezent.

 • Întrebarea nr. 27 Silviu Ionel

  Cand am achizitionat pensia facultativa in 2007 la Allianz am intrebat agentul de modalitatile de plata si mi-a dat un raspuns evaziv - ca legea pentru plata a pensiilor se va da . Eu , ca omul intelegator , am urmarit si nu am auzit de o asa lege . Sunt prevazute modalitaile de plata in legea pensiilor pe care se certau parlamentarii ?

  • Crinu Andanut

   Agentul care v-a informat in 2007 avea dreptate, legea pensiilor private prevede ca in termen de 3 ani de la lansarea fondurilor sa fie promovata si legea de plata. Cu o oarecare intarziere, ea a fost lansata recent in dezbatere publica de catre Ministerul Muncii. O puteti consulta in forma de proiect aici:
   http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Proiecte%20legislative/101210Lege%20plata%20pensii%20private.pdf
   .

 • Întrebarea nr. 28 ionica

  Cum explicati diferenta de procente perceputa pentru administrarea pilonului II si pentru administrarea pilonului III la acelasi fond?
  Pentru ca la pilonul II statul limiteaza acest lucru?

  • Crinu Andanut

   Legile pensiilor private (Pilonul II si Pilonul III) stabilesc plafoanele maxime ale comisioanelor de administrare. Este datoria fiecarui administrator sa se plaseze in acest palier, in functie de propria strategie.

 • Întrebarea nr. 29 bogdan

  Am aplicat in 2007 pt pilonul 3. In cazul in care raman fara job cand sau nu mai doresc cotizarea la acest pilon, can pot avea acces la banii depusi in acesti 3 ani?

  • Crinu Andanut

   Legislatia pensiilor facultative prevede in mod foarte clar ca accesul dvs. la banii acumulati in contul individual se face exclusiv dupa implinirea varstei de 60 de ani, cu exceptia cazurilor nefericite de dizabilitate / deces, cand fondurile acumulate va revin, dupa caz, fie dvs. (dizabilitate), fie mostenitorilor legali (deces), conform prevederilor Codului Civil.

   Daca nu mai doriti sa contribuiti, temporar sau definitiv, la fondul de pensii facultative, trebuie doar sa notificati in scris administratorul despre acest lucru, putand relua oricand contributia printr-o noua notificare a administratorului, ceea ce mi se pare solutia inteleapta.

3771 vizualizari

 • intrebare (Duminică, 9 ianuarie 2011, 17:02)

  alex [anonim]

  Buna ziua,

  In conditiile in care fondurile de pensii private (Pilonul 2) sunt reglementate si investesc in active cu risc minim si randamente reduse, cum a fost posibil ca in 2010 randamentul mediu pe Pilonul 2 sa fie de 15%?

  Multumesc.
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:58)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Buna ziua tuturor cititorilor Hotnews,

   Randamentele foarte bune sunt explicate de management-ul activ al investitiilor. In loc sa „cumpere si sa pastreze” (buy and hold), fondurile de pensii au facut, cel putin deocamdata, eforturi in sensul investitii active a portofoliilor, ceea ce le-a permis sa performeze peste potentialul mai degraba mediocru oferit de pietele din Romania. Motoarele cresterii performantelor in cursul anului 2010 au fost detinerile de actiuni si de obligatiuni corporative (achizitionate in 2008-2009 la randamente inalte), scaderea dobanzilor pe piata secundara a titlurilor de stat (in prima parte a anului, ceea ce a permis tranzactionarea acestor titluri si castiguri suplimentare pentru fondurile de pensii), diversificarea inclusiv geografica (si plasarea unor disponibilitati, desi relativ reduse, pe pietele europene de actiuni) si nu in ultimul rand o buna putere de negociere cu bancile comerciale (care a dus la remunerarea atractiva a depozitelor constituite de fondurile de pensii).
 • in trebare (Duminică, 9 ianuarie 2011, 17:05)

  nicolae stanescu [anonim]

  E adevarat ca la un moment dat s-a discutat si despre nationalizarea fondurilor de pensii private in Romania?
  Care este probabilitatea ca acest lucru sa se intample?
  Multumesc
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:59)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicolae stanescu

   Din pacate, da, anul trecut autoritatile au avut pe masa subiectul unei nationalizari mascate a fondurilor private de pensii, insa partea buna este ca, in final, argumentele noastre si consultarea cu Comisia Europeana si FMI au dus la abandonarea acestui subiect.

   In prezent, estimez ca probabilitatea este foarte redusa, atat datorita unei mai bune intelegeri din partea autoritatilor a acestui subiect, cat si a posibilelor cai de „contra-atac” din partea fondurilor de pensii si chiar a contributorilor la acestor fonduri. Ma refer desigur la justitie si chiar la Curtea Constitutionala, care, respectandu-si propria jurisprudenta, nu ar putea niciodata da unda verde unei nationalizari a fondurilor private de pensii, intr-o forma sau alta.
 • intrebare (Duminică, 9 ianuarie 2011, 17:06)

  dora ionescu [anonim]

  Domnule presedinte,

  Care e structura pe maturitati si pe instrumente a fondului de pensii pe care il conduceti?
  Dar la nivelul pietei?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:46)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui dora ionescu

   Va multumesc pentru intrebare!

   Pentru fondurile AZTPP:
   AZT Viitorul Tau:
   https://www.allianz.ro:7779/e_web/san/rap_web/files/VIITORUL/2010/12/Structura_portofoliu_investitii-Anexa14/Anexa_14_AZT_Viitorul_Tau_decembrie_2010.pdf
   AZT Vivace:
   https://www.allianz.ro:7779/e_web/san/rap_web/files/VIVACE/2010/12/Structura_portofoliu_investitii-Anexa14/Anexa_14_AZT_Vivace_decembrie_2010.pdf
   AZT Moderato:
   https://www.allianz.ro:7779/e_web/san/rap_web/files/MODERATO/2010/12/Structura_portofoliu_investitii-Anexa14/Anexa_14_AZT_Moderato_decembrie_2010.pdf

   Pentru piata:
   Pilonul II:
   http://www.apapr.ro/images/STATISTICI/p2%20investitii.xls
   Pilonul III:
   http://www.apapr.ro/images/STATISTICI/p3%20investitii.xls

   Toate aceste informatii sunt publice pe site-urile administratorilor fondurilor de pensii si pe site-ul APAPR, astfel ca va incurajez sa va informati periodic cu privire la investitiile si rezultatele fondurilor de pensii private.
 • Pensii pilon 3 si asigurari cu acumulare (Duminică, 9 ianuarie 2011, 18:09)

  Iuliana [anonim]

  Buna ziua, domnule Crinu Andanut!
  Am 2 intrebari pentru dumneavoastra:

  1. Care credeti ca sunt sansele ca platile catre pensiile pilon 3 (facultative) sau catre politele cu acumulare de capital sa fie supraimpozitate de statul roman sau ca o parte din contributiile la astfel de fonduri sa treaca prin lege in administrarea statului?

  2. Daca o parte din contributiile catre pensiile pilon 3 sau catre asigurarile cu acumulare vor trece in administrarea statului, cum credeti ca se va modifica "apetitul" oamenilor catre astfel de produse sau catre ce tipuri de produse/investitii s-ar reorienta?

  Va multumesc!
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:59)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iuliana

   Ma voi referi strict la fondurile private de pensii si nu la asigurarile de viata cu capitalizare/investitii. Dupa cum puneti intrebarea, presupun ca dumneavoastra stiti foarte bine diferentele dintre cele doua produse insa, din pacate, o buna parte a publicului face in continuare aceasta confuzie nefericita, pe care trebuie sa o evitam.

   Revenind, este foarte putin probabil ca fondurile private facultative de pensii (Pilonul III) sa intre in sfera de interes a statului, acest fapt nefericit s-a intamplat doar cu fondurile administrate privat (Pilonul II), din cauza faptului ca statul transfera o parte din contributiile de la buget in administrare privata. Odata insa cu acest transfer financiar, are loc si unul de proprietate: din galeata comuna a contributiilor „publice”, banii aceia devin privati si intra in proprietatea participantilor individuali la fondurile de pensii. Cata vreme Romania este stat european si cu pretentii de economie de piata functionala, statul ar trebui sa renunte la preocuparea (care din pacate a existat in 2010) de a inversa aceasta reforma si a incalca astfel dreptul „sfant” de proprietate privata.

   Referitor la a doua parte a intrebarii dvs., imi este foarte greu sa ma pronunt, nu avem cercetari in acest sens.
 • Pensie privata pilon 3 (Duminică, 9 ianuarie 2011, 18:14)

  Groza Delia [anonim]

  Buna ziua,

  Poti sa inchei o asigurare de pensie privata pilon 3 daca nu ai nici un fel de venituri? (nu esti angajat, asociat sau nu practici o profesie liberala)

  Daca ai un contract de munca intr-o tara europeana (de ex. Germania) poti contribui in Romania la pensie pilon 3 si sa se deduca suma platita la agentia de asigurari din Romania de catre compania din Germania unde esti angajat?

  Multumesc
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:01)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Groza Delia

   Va multumesc pentru intrebare, ea imi permite sa introduc in discutie distinctia foarte importanta intre ASIGURARI si PENSII PRIVATE, confuzie foarte des intalnita in randul publicului. Va rog sa aveti amabilitatea de a citi integral urmatoarele articole, care explica pe larg diferentele dintre asigurarile de viata cu acumulare/investitii (unit-linked) si pensiile private facultative:

   http://www.sfin.ro/articol_10730/pensie_facultativa_versus_unit-linked_a_nu_se_confunda.html

   http://www.businessmagazin.ro/actualitate/ghid-de-pensii-pensie-facultativa-vs-asigurare-unit-linked-1009804

   http://www.conso.ro/sfatul-expertului/3573/Ce-sa-aleg-pensie-facultativa-sau-asigurare-de-viata.html

   http://razvanpascu.ro/2009/08/26/cate-pensii-vei-avea-la-batranete/

   http://www.money.ro/pensia-privata-facultativa-vs-fonduri-mutuale-si-unit-linked_300151.html

   Revenind la intrebarea dvs., raspunsul este ca nu puteti contribui la un fond de pensii facultative daca nu aveti venituri. Daca veti contribui la o schema privata de pensii in Germania, unde sistemul este semnificativ diferit fata de cel romanesc, nu veti putea beneficia de deductibilitatea fiscala din Romania, ci de regimul similar de acolo.
 • Intrebare (Duminică, 9 ianuarie 2011, 19:04)

  Vio [anonim]

  Buna ziua. Puteti sa dati un sfat realist celor care vor sa-si faca o pensie privata? Ce incredere mai poti avea in asigurarile private,de vreme ce situatia se inrautateste ( pe mine m-a pus rau pe ginduri situatia din Ungaria; sincer mi se pare un abuz colosal), pentru ca in stat nu poti avea nici o baza, asta e din ce in ce mai clar. Deci, ma sfatuiti sa mai incep o pensie privata? Si daca da, unde? In Romania sau in strainatate? Multumesc.
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:02)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vio

   Un sfat realist: pentru economisirea in vederea pensionarii, incepeti sa contribuiti cu incredere la un fond de pensii private facultative, cu un profil de risc adecvat varstei dumneavoastra (risc ridicat daca sunteti tanar/a, risc redus daca sunteti inaintat/a in varsta, risc moderat pentru situatia intermediara). Veti beneficia de o investire profitabila a banilor dumneavoastra si de un regim atractiv de deductibilitate fiscala.

   Daca este posibil, suplimentati aceasta economisire tot individual si privat, fie prin depozite bancare, fie prin alte produse, daca dvs. considerati ca aveti nevoie de ele. In concluzie, cu sinceritate: nu va bazati pe pensia de la stat. Este suficient sa vedem ca toti pensionarii de azi traiesc in conditii mai putin decat decente pentru a realiza ca nu ne putem bizui pe stat pentru un trai decent.
 • fondurile pp si BVB (Duminică, 9 ianuarie 2011, 19:56)

  gimini [utilizator]

  Buna ziua,
  Ne puteti spune cam ce fonduri (cuantum total) sunt investite la ora actuala, la peste 30 de luni de la demararea programului, de administratorii de pp pe Bursa de la Bucuresti?
  Credeti ca viitoarele listari anuntate de guvern se vor constitui in oportunitati pentru administratorii acestor fonduri pentru a spori banii contribuabililor?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:04)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui gimini

   Va recomand un articol foarte bun pe aceasta tema:
   http://www.financiarul.com/articol_52136/care-sunt-fondurile-de-pensii-private--cu-cele-mai-mari-investitii-in-actiuni-romanesti.html

   Astazi, fondurile de pensii private au investitii de circa 450-500 de milioane de lei la Bursa de la Bucuresti. Cat despre listarile (sau suplimentarile pachetelor) companiilor de stat la Bursa, acestea vor fi evaluate la momentul respectiv de catre managerii de investitii ai fondurilor, care vor lua deciziile potrivite. In orice caz, este recomandabil pentru stat in acest moment sa privatizeze prin Bursa companiile pe care le mai detine, suplimentandu-si veniturile, eficientizand astfel administrarea acestor companii si oferind oportunitati investitionale pietei. Cine cunoaste experienta Poloniei in acest domeniu isi poate usor explica succesul economic recent al acestei tari, de a fi singurul stat european care nu a cunoscut recesiunea in ultimii 3 ani (iar fondurile de pensii private au avut o contributie decisiva in acest sens).
 • Silviu (Duminică, 9 ianuarie 2011, 20:29)

  Ionel [anonim]

  1. De ce v-a luat atat de mult timp ca sa cautati sprijinul public al participantilor cata vreme le sustineti si reprezentati interesele de termen lung ?
  2. Fondurile de pensii au si un rol social important in dezvoltarea economica durabila ; de ce nu-l faceti cunoscut ?
  3. Dupa Ungaria si Polonia mai sunt si alte tari estice pe lista tarilor care au pornit-o intr-o directie buna si se intorc din drum ?
  4. De ce fondurile de pensii sunt pusculita guvernelor nesupravegheate ?
  5. De ce nu avem o campanie de presa pentru a invata romanii sa economiseasca pe termen lung ?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:04)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionel

   1. Din pacate, inca nu simtim ca avem sprijinul participantilor in demersurile noastre, din cauza unui grad inca redus de informare si constientizare privind importanta economisirii private pentru pensii in cadrul publicului larg. Insa lucram continuu la asta;
   2. Facem acest lucru cu fiecare ocazie pe care o avem, in cadrul conferintelor si seminariilor la care participam, dar si in dialogul nostru continuu cu autoritatile. Este explicabila insa perceptia dumneavoastra, pentru ca presa in general nu pare interesata de acest subiect si nu reflecta aceste mesaje ale noastre, preferandu-le pe altele;
   3. Din pacate, mai multe state din Est au intreprins in ultimii 2-3 ani masuri impotriva reformei private a pensiilor, Ungaria si Polonia fiind doar cele mai recente exemple. Alte cazuri sunt statele baltice si Slovacia, unde insa situatia s-a stabilizat si se imbunatateste chiar, masurile negative din trecut fiind in prezent in curs de eliminare. Trebuie precizat foarte clar ca toate aceste masuri negative au fost luate de guverne pentru interese politice si electorale de moment, sacrificand obiective strategice de importanta nationala pe termen lung (cum este reforma reala a sistemului de pensii);
   4. A se vedea si intrebarile anterioare: pe scurt, pentru ca populatia nu este suficient de informata si nu se implica suficient si pentru ca de multe ori este vorba de bani relativ usor de „confiscat”, pentru a supravietui pana la primele alegeri;
   5. Va rog sa adresati aceasta intrebare partenerilor nostri din mass-media.
 • Nu am incredere in pensii private (Duminică, 9 ianuarie 2011, 21:37)

  senki [anonim]

  Domnule Andanut,
  Eu consider ca plata pensiei este o obligatie a statului nicidecum al unor firme sau firmulete despre care nu stim nimic si nu avem niciun control asupra lor. (vezi exemplul AIG).
  Care este motivul pentru care Fondurile de Pensii Private nu ofera un randament minim egal cu inflatia?
  Nu considerati ca aceasta este defapt un furt legal?
  Cand o sa avem diferite "produse" de pensii private?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:04)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui senki

   Cu tot respectul, lipsa dumneavoastra de incredere provine dintr-o lipsa semnificativa de informare in domeniu. Cu privire la „subiectul” garantiei cu inflatia, aceasta este o marota a adversarilor sistemului, care stiu ca impunerea acestei masuri (care nu mai exista nicaieri in lume!) ar falimenta sistemul de pensii private. Mai multe detalii aici:
   http://www.pensiileprivate.ro/%5B-%5DAPAPR-7-motive-pentru-care-in-Pilonul-II-de-pensii-private-obligatorii-garantarea-inflatiei-este-un-mar-otravit-articol-17,9-34596.htm

   Despre a doua parte a intrebarii dvs., exista si in prezent „diferite produse” de pensii private: cele administrate privat (cunoscute ca „obligatorii”, Pilonul II) si cele facultative (Pilonul III).
 • intrebare (Duminică, 9 ianuarie 2011, 23:48)

  drogeanu [anonim]

  fondurile de pensii private au expuneri pe Grecia, Spania, Irlanda? Ce se intampla in cazul unor falimente?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:04)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui drogeanu

   Portofoliile de investitii ale fondurilor de pensii nu sunt (inca) publice integral, astfel ca nu va pot raspunde care fond are ce investitii. Acest subiect va fi clarificat in perioada imediat urmatoare, avem in acest sens discutii constructive cu Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in sensul transparentizarii publice a portofoliilor, cu protejarea avantajelor competitive a strategiilor investitionale ale fondurilor de pensii private.

   Totusi, din datele disponibile public in acest moment, daca aceste expuneri exista, ele sunt minore, de ordinul a cateva procente, ceea ce nu poate pune probleme semnificative fondurilor de pensii private, nici chiar intr-un scenariu apocaliptic al „falimentarii” tuturor acestor state.

   De remarcat faptul ca fondurile de pensii (nu doar in Romania, ci la nivel european) au rezistat pana acum cel mai bine crizei, dintre toate institutiile financiare, fapt subliniat de catre Uniunea Europeana in toate rapoartele sale din ultimii 2 ani. Cel mai recent exemplu, aici:
   https://eiopa.europa.eu/fileadmin/tx_dam/files/pressreleases/2nd-2010-Financial-Stability-Report.pdf
 • intrebare pt dl. Andanut (Duminică, 9 ianuarie 2011, 23:55)

  ionescu teodor [anonim]

  Anul trecut mai multi operatori au fost amendati de Consiliul Concurentei. Ce vi s-a reprosat de fapt? Ati achitat amenda?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:06)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionescu teodor

   Va multumesc pentru intrebare,

   Va rog sa cititi integral articolele de mai jos, care explica foarte bine istoria, contextul si progresul acestei intamplari:
   http://www.pensiileprivate.ro/VIDEO-1-22-milioane-euro-o-amenda-contestabila-pentru-o-procedura-interpretabila-articol-17,9-39470.htm
   http://www.sfin.ro/articol_20774/pilonul_ii_concurenta_risca_sa_se_aleaga_cu_procese_in_loc_de_amenzi.html
   http://www.pensiileprivate.ro/%5B-%5DVIDEO-Piata-pensiilor-private-obligatorii-contesta-puternic-decizia-de-sanctionare-anuntata-de-Consiliul-Concurentei-articol-17,9-39515.htm
   http://www.pensiileprivate.ro/Update-7-actiuni-juridice-impotriva-sanctiunilor-aplicate-de-Consiliul-Concurentei-pe-rol-articol-17,9-40042.htm

   Situatia este in curs de clarificare in justitie.
 • intrebare (Duminică, 9 ianuarie 2011, 23:56)

  potrea ana [anonim]

  Ati declarat anul trecut ""Romania este intr-o situatie mai mult decat dramatica dincolo de ceea ce se vede la televizor si va spun asta in cunostinta de cauza. Daca propunerea de taierea a contributiei cu doi la suta, vom asista la serioase modificari. Statul afecteaza afacerea si distruge orice sursa de incredere a sistemului, taie veniturile din administrare"

  Puteti sa ne dati mai multe detalii?
  Multumesc
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:06)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui potrea ana

   Declaratia a fost facuta in contextul propunerii Guvernului de reducere a contributiei virate catre sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II), propunere care in final a fost abandonata, pentru ca nu reprezenta o solutie reala pentru sistemul de pensii. De asemenea, va pot spune faptul ca situatia bugetului public de pensii este in continuare dramatica si intr-un proces continuu de inrautatire, motiv serios pentru sprijinirea si nicidecum franarea sistemului de pensii private, ca solutie complementara pentru venituri decente la batranete pentru actuala generatie de salariati.
 • rentabilitate (Luni, 10 ianuarie 2011, 5:52)

  Mircea [anonim]

  Raportand comisionul de administrare retinut de fondul de pensii din fiecare contributie lunara incasata la randamentul investitiilor facute de fond, care este valoarea minima a unei contributii lunare la pilonul II sau III ce ii asigura participantului o profitabilitate a acumularii?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:06)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea

   Dupa cum probabil stiti, contributiile la Pilonul II sunt determinate de lege, deci participantul nu poate alege sa isi suplimenteze contributia decat in Pilonul III. Nu comisionul de administrare, ci obiectivul personal pentru obtinerea unei anumite pensii este factorul determinant in dimensionarea corecta a contributiei la un fond de pensii. Simplu spus, este mai mult decat evident ca o contributie de 3% din venitul brut, cat asigura in 2011 Pilonul II, nu va putea asigura un nivel satisfacator al unei pensii private in viitor, indiferent cat de mici ar fi comisioanele sau cat de spectaculoase ar fi randamentele. Practica internationala arata faptul ca nivelul contributiei este responsabil pentru cea mai mare parte a pensiei obtinute, astfel ca o contributie de 10%-15% din veniturile brute este un nivel minimal pentru o contributie intinsa pe o durata de 30-40 de ani de cotizare.
 • pt dl Andanut (Luni, 10 ianuarie 2011, 7:18)

  pompiliu stoica [anonim]

  De ce statul nu poate obtine si el randament de 13% la banii din fondurile de pensii?
  Investiti si in aur si argint, unde randamentele sunt si mai bune?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:06)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui pompiliu stoica

   Stiti probabil ca sistemul de pensii de stat nu capitalizeaza si nu investeste banii stransi la bugetul national de pensii publice, ci doar redistribuie aceste contributii catre pensionarii aflati in plata. De aceea nu poate fi vorba de acumulare sau investire in sistemul public de pensii.

   Pana acum, fondurile de pensii private nu au avut acces la investitii in metalele precizate de dumneavoastra, din cauza reglementarilor specifice ale pietei. Desi teoretic investitia in aur este permisa, la nivel practic (obligativitatea depozitarii fizice a activului aur) este imposibila gestionarea eficienta a unei asemenea investitii, cel putin pentru moment.
 • solicitare (Luni, 10 ianuarie 2011, 7:23)

  vancu teofil [anonim]

  cum sta piata din Romania comparativ cu cele din jurul nostru in privinta
  a. randamentului obtinut de fondurile de pensii private?
  b. numarului de participanti?
  c. valoarea medie a contributiei?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:07)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui vancu teofil

   a. Pe ultimii 2-3 ani, Romania este pe primul loc in topul statelor din Europa Centrala si de Est privind randamentele fondurilor de pensii private. Conjunctura favorabila (lansarea tarzie a fondurilor de pensii in Romania, care nu au luat expuneri semnificative pe actiuni inaintea prabusirilor bursiere din 2007-2008) explica o buna parte a acestei supraperformante;
   b. Romania este pe locul doi in acelasi top regional dupa numarul de participanti la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), cu 5,2 milioane de clienti, imediat in urma Poloniei (cu aproape 15 milioane) si in fata unor state ca Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, etc.
   c. In prezent, cu 2,5% (Pilonul II), Romania are inca cel mai redus nivel al contributiei virat in administrare privata dintre toate statele Europei Centrale si de Est.
 • intrebare pentru (Luni, 10 ianuarie 2011, 7:25)

  baranga teodora [anonim]

  50% dintre romanii care economisesc prefera sa isi tina banii la saltea. De ce considerati ca nu sunt atrasi de sistemele de pensii private?
  Nu ar trebui sa promovati mai mult acest sistem?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:07)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui baranga teodora

   Preferinta pentru „saltea” vine intr-adevar dintr-un grad redus de informare, pe care administratorii de fonduri de pensii incearca in mod continuu sa il imbunatateasca. Nu este insa suficient, iar pentru ca sistemul sa fie mai bine inteles este necesar ca si potentialii clienti sa fie preocupati de ameliorarea situatiei lor financiare pe termen lung. In viitor, estimez ca situatia se va imbunatati continuu, odata cu maturizarea economiei si pietei romanesti.
 • brokeri (Luni, 10 ianuarie 2011, 7:29)

  potrascu viorel [anonim]

  Care top 5 al problemelor pe care sistemele de pensii private le intampina?
  Este incorectitudinea brokerilor una dintre ele? Mi s-a intamplat sa achit unui broker bani pe care acesta am aflat ca nu-i depunea. MI-a luat cateva saptamani sa reglez problema si m-a scarbit birocratia intalnita.
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:08)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui potrascu viorel

   Va atrag atentia respectuos ca si dumneavoastra faceti confuzie intre ASIGURARI si PENSII PRIVATE. Va rog sa cititi raspunsurile pe care le-am dat mai sus pe aceasta tema. Daca in asigurari brokerul este intr-adevar responsabil de colectarea si virarea primelor de asigurare ale clientilor, la pensiile private brokerul este doar responsabil de actiunea de vanzare (semnarea actului de aderare la fondul de pensii de catre persoana fizica interesata), iar apoi relatia se desfasoara strict si direct intre acest client si administratorul fondului de pensii private.

   Totusi, raspund cu un top5 probleme:
   1. riscul politic si legislativ (vezi raspunsurile anterioare ref. propuneri si masuri de anul trecut)
   2. gradul redus de informare si constientizare a populatiei
   3. gradul redus de dezvoltare a pietelor financiare romanesti
   4. reticenta autoriatilor si publicului fata de sistem (de cele mai multe ori, nejustificata), inclusiv din cauza crizei
   5. interesul redus al mass-media pentru subiecte relevante in domeniu si interesul pentru subiecte de importanta marginala
 • intrebari incomode (Luni, 10 ianuarie 2011, 7:40)

  curiosul [anonim]

  Buna ziua d-le Andanut,

  Au aparut in presa informatii legate de salariile top managementului din zona pensiilor private, ca si de investitiile facute de acestia. De regula, salariile ajung la 7-10.000 eur/luna, iar investitiile se duc in depozite bancare, tituluri de stat si actiuni la companii locale si straine. Orice student stie sa faca asemenea recomandari de investitii. Poti lua drept model si modul in care e investita rezerva BNR, pentru a te comporta rezonabil ca investitor
  Nu considerati ca bonusurile din sistem premiaza ceea ce e de fapt normal? As intelege sa se dea bonusuri de 3-6 ori salariul pentru investitii cu profitabilitate de 3-6 ori mai mare decat media, nu pentru a recomanda sa investesti in titluri AAA.
  Multumesc
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:13)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui curiosul

   Domnule curios,

   Salariile managementului sunt chestiuni care tin de politica de business si de personal a companiilor de administrare. Ele nu au o legatura financiara directa cu banii clientilor, din fondurile de pensii, ci tin de modul in care administratorii inteleg sa stimuleze performanta in investitii a fondurilor.

   Cat priveste opinia dvs. ca "orice student poate face recomandari investitii la nivelul fondurilor de pensii", eu va doresc succes!
 • intrebare (Luni, 10 ianuarie 2011, 7:44)

  ioan amariei [anonim]

  Multi romani se tem, potrivit unui sondaj national, ca nu mai apuca sa ia pensia si ca le raman 5 ani pentru a se bucura dupa o viata de munca. Ce apetit sa mai aiba ei pentru a participa la pensiile private?
  Cati clienti aveti de pilda pe zona rurala?
  Care este partidul care a facut cel mai mult pentru sistemul de pensii private si care a facut cel mai putin?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:18)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioan amariei

   Aveti dreptate, multi romani se tem ca "nu mai apuca pensia". Este o impresie destul de des intalnita, dar in contradictie cu statisticile reale. Potrivit datelor Ministerului Muncii, perioada medie de care se bucura in prezent un pensionar roman de pensie este destul de inalta, de circa 14-15 ani, diferita pentru barbati si femei, data in primul rand de varsta medie foarte scazuta de pensionare (efectiva), dar si de o confuzie la nivelul publicului intre speranta MEDIE de viata si speranta de viata LA VARSTA PENSIONARII, care sunt indicatori statistici distincti.

   Zona rurala: circa 20% din clientii fondurilor de pensii facultative sunt din zona rurala. Pe segmentul pensiilor obligatorii nu exista asemenea statistici.

   Prefer sa raman in zona tehnica cu raspusurile mele, evitand zona (imprevizibila) a politicului. Multumesc pentru intelegere,
 • intrebare (Luni, 10 ianuarie 2011, 7:55)

  patitul [anonim]

  am cotizat 2 ani - suma totala data este de 4.300 lei - azi valoarea de rascumparare este de 2078 lei la implinirea a 2 ani de cotizare.
  multumesc, nu mai vreau pensii private.
  E normal ca banii mei sa va aduca randament si dupa doi ani, eu sa iau jumatate din suma depusa? Nu mai vorbesc de inflatie...
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:19)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui patitul

   Dumneavoastra ati cumparat o "asigurare de viata cu capitalizare" (unit-linked) si nu o "pensie privata". Confuzia dvs. este comuna, va rog sa vedeti raspunsurile anterioare, unde am detaliat diferentele fundamentale dintre cele doua produse.
 • intrebare (Luni, 10 ianuarie 2011, 8:01)

  ajofm [anonim]

  am fost la ajofm pentru a semna diverse hartii pentru somaj, iar doamna functionara mi-a bagat sub ochi o hartie de aderare la un fond privat de pensii, mintindu-ma ca e pentru somaj. E normal sa se intampla acest lucru? Ulterior am citit ca si altii au patit la fel: http://m1ha1.blogspot.com/2010/12/ajofm-csspp-allianz-tiriac-bataie-de.html
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:25)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui ajofm

   Desigur, trebuie sa stiti ca va revine responsabilitatea pentru toate documentele pe care le semnati. Cu privire la presupusa practica incorecta a agentului de marketing al unui fond de pensii, dupa informatiile mele, ea a fost deja investigata si solutionata de catre CSSPP.

   Administratorii de fonduri de pensii fac toate eforturile pentru ca procesul de informare si aderare a participantilor sa se desfasoare corect, conform legislatiei in vigoare. Suntem primii interesati ca participantii la fondurile de pensii private sa fie corect si pe deplin informati in legatura cu alegerile pe care le fac.
 • de fapt... (Luni, 10 ianuarie 2011, 8:03)

  ionut [anonim]

  Care e valoarea pietei pentru care se bat fondurile de pensii si cati participanti sunt?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:28)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionut

   Statistici oficiale privind volumul pietei si activitatea fondurilor de pensii gasiti aici:

   http://www.csspp.ro/evolutie-indicatori/

   http://www.apapr.ro/statistics.html
 • intrebare (Luni, 10 ianuarie 2011, 9:15)

  viitor pensionar [anonim]

  1.Daca s-ar elimina din lege obligativitatea ca statul sa colecteze si sa vireze contributiile catre fondurile de pensii obligatorii administrate privat si s-ar retine doar obligativitatea angajatului de a achita aceste contributii fie la stat fie in sistem privat, cu cati contribuitori credeti ca ati ramane?
  2. Cum vedeti viitorul pilonului 2 cand pana acum 90% din plasamente s-au facut in titluri de stat? Care stat se imprumuta de la fondurile de pensii pilonul 2 pentru a achita pensiile actualilor pensionari? Ce s-a intamplat in Ungaria este doar o consecinta a acestei situatii in care statul cheltuia bani ca sa colecteze contributiile pentru a le vira ulterior in niste fonduri administrate privat de catre niste administratori platiti cu 10.000 Euro/luna net pentru ca acestia sa plaseze acele fonduri in titluri de stat!
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:32)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui viitor pensionar

   Contributiile sunt retinute si acum de la nivelul angajatului. Este vorba de contributii private, nicidecum de bani "publici" difuzi care intra in sistem. Cu privire la aspectul obligativitatii, va reamintesc faptul ca in campania initiala de aderare la fonduri, din cei 4,1 milioane de participanti care si-au ales un fond de pensii, 40% dintre ei au ales un fond de pensii in mod pur voluntar, avand intre 35 si 45 de ani si nefiind obligati de lege sa procedeze in acest fel.

   Cu privire la investitiile fondurilor de pensii, sunteti dezinformat, va rog sa revedeti (mai sus) structura de plasamente a fondurilor (detaliata, in statistici). La fel si pentru restul observatiei dvs., am raspuns anterior.
 • Asa-zisa "Comisie de Supraveghere a Asigurarilor" (Luni, 10 ianuarie 2011, 9:21)

  Toncescu [anonim]

  In conditiile in care gradul de incredere a cetatentilor romani in sistemul de asigurari private “supravegheat” de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor ( CSA ) a scazut dramatic, atingand cote alarmante si sesizate Comisiei Europene ( Directoratului General de Pensii si Asigurari – Mr. Karel Van Hulle, Head of Unit ) care a si demarat o ancheta in acest sens, existand premisele declansarii unei sanctiuni de “infringement” aplicate Romaniei, care sunt masurile concrete pe care intentionati sa le luati impreuna cu conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru corectarea derapajelor grave pe care aceasta piata de asigurari a inregistrat-o?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:34)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Toncescu

   Intrebarea dvs. trebuie adresata catre CSA si industria asigurarilor. Am facut anterior precizari privind diferentele dintre cele 2 sisteme (asigurari si pensii private). Regret, este din nou vorba despre o confuzie.
 • Care private? (Luni, 10 ianuarie 2011, 9:27)

  agaton [anonim]

  Fondul de pensii privat sa se constituie din bani proprii de la cei ce vor sa-si faca o asigurare si nu din banii care ar trebui sa acopere pensiile celor ce au muncit o viata. Asta e o mare hotie. Puteti sa spuneti care este golul lasat in bugetul de pensii de sumele care pleaca spre acest pilon?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:39)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui agaton

   Respectuos va reamintesc faptul ca actualele contributii la fondurile private de pensii sunt individuale si private, sunt ale celor care platesc azi si care vor sa isi asigure in viitor o pensie decenta, suplimentara celei obtinute din sistemul public.

   Statul roman are obligatia sa asigure venituri decente dupa pensionare atat pentru pensionarii de astazi, cat si un cadru decent pentru acumulari pentru viitoarele generatii de pensionari in egala masura. Acumularea viitoare nu trebuie sacrificata pentru a acoperi gaurile prezentului, generate de grave erori de management si politice in legatura cu bugetul public de pensii.
 • "Puneti-va banii la saltea... (Luni, 10 ianuarie 2011, 9:27)

  Mihai [anonim]

  ...daca vreti bani la batranete, ca banii de pe pensia privata n-o sa-i vedeti niciodata" - spunea un amic la lansarea pilonului II... Atunci radeam de el, dar acum dupa nationalizarile din jurul Romaniei (unde, la un moment dat s-a discutat si la noi) tind sa-i dau dreptate.

  Credeti, ca si mine, ca pensia cea mai sigura (de fapt, cam dupa asta tanjim toti, dupa o pensie sigura) este cea de la stat?

  Ma gandesc din perspectiva ca daca statul da faliment, nu-i nimic, o luam de la zero, dar pensii tot vor trebui sa dea, spre deosebire de pensia privata, care in cazul falimentului tarii, se pierde...
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:42)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Va rog respectuos sa intrebati un actual pensionar cat de "sigura" este pensia de la stat. Veti auzi lucruri interesante.

   Am convingerea ca noi, actuala generatie activa, avem datoria sa schimbam aceasta stare de fapt impreuna, printr-o atitudine/mentalitate moderna, cu fata spre viitor si conform celor mai bune practici europene in domeniu. De fapt, aceasta este esenta activitatii noastre din prezent.
 • legea plata pensii (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:54)

  Silviu Ionel [anonim]

  Cand am achizitionat pensia facultativa in 2007 la Allianz am intrebat agentul de modalitatile de plata si mi-a dat un raspuns evaziv - ca legea pentru plata a pensiilor se va da . Eu , ca omul intelegator , am urmarit si nu am auzit de o asa lege . Sunt prevazute modalitaile de plata in legea pensiilor pe care se certau parlamentarii ?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:45)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Silviu Ionel

   Agentul care v-a informat in 2007 avea dreptate, legea pensiilor private prevede ca in termen de 3 ani de la lansarea fondurilor sa fie promovata si legea de plata. Cu o oarecare intarziere, ea a fost lansata recent in dezbatere publica de catre Ministerul Muncii. O puteti consulta in forma de proiect aici:
   http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Proiecte%20legislative/101210Lege%20plata%20pensii%20private.pdf
   .
 • Diferenta comision Pilon II, III (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:39)

  ionica [anonim]

  Cum explicati diferenta de procente perceputa pentru administrarea pilonului II si pentru administrarea pilonului III la acelasi fond?
  Pentru ca la pilonul II statul limiteaza acest lucru?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:51)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionica

   Legile pensiilor private (Pilonul II si Pilonul III) stabilesc plafoanele maxime ale comisioanelor de administrare. Este datoria fiecarui administrator sa se plaseze in acest palier, in functie de propria strategie.
 • pilonul 3 (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:47)

  bogdan [anonim]

  Am aplicat in 2007 pt pilonul 3. In cazul in care raman fara job cand sau nu mai doresc cotizarea la acest pilon, can pot avea acces la banii depusi in acesti 3 ani?
  • r (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:55)

   Crinu Andanut [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan

   Legislatia pensiilor facultative prevede in mod foarte clar ca accesul dvs. la banii acumulati in contul individual se face exclusiv dupa implinirea varstei de 60 de ani, cu exceptia cazurilor nefericite de dizabilitate / deces, cand fondurile acumulate va revin, dupa caz, fie dvs. (dizabilitate), fie mostenitorilor legali (deces), conform prevederilor Codului Civil.

   Daca nu mai doriti sa contribuiti, temporar sau definitiv, la fondul de pensii facultative, trebuie doar sa notificati in scris administratorul despre acest lucru, putand relua oricand contributia printr-o noua notificare a administratorului, ceea ce mi se pare solutia inteleapta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by