Integrarea in fondurile de pensii private obligatorii a bugetarilor din structurile militarizate, ca urmare a prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice, este una din cele mai importante evenimente asteptate in acest an de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Din datele asociatiei, circa 200.000 de noi participanti ar putea adera pe pilonul II, dar modalitatea tehnica nu este cunoscuta inca.

  • "Circa 150.000-200.000 de noi participanti ar putea astfel adera la fondurile de pensii, deocamdata administratorii fondurilor de pensii nu cunosc detaliile tehnice si operationale prin care Casa Nationala de Pensii Publice (fosta CNPAS) va integra acesti salariati ai statului in sistemul public de pensii, apoi (in functie de criteriul de eligibilitate dat de varsta) si in sistemul privat de pensii", se arata intr-un comunicat facut luni de APAPR pe tema evenimentelor si asteptarilor pe piata pensiilor private in 2011.

Cresterea la 3% a contributiei virate in sistemul pensiilor private obligatorii, alt moment important din 2011

Un alt eveniment semnificativ pe piata romaneasca de pensii private obligatorii (pilonul II) in 2011 va fi majorarea contributiei virate in sistem, incepand din luna martie, de la 2,5% la 3% din castigul brut lunar al participantilor.

  • "Desi aceasta majorare este necesara si binevenita, ea lasa in continuare sistemul in urma calendarului initial de contributii stabilit prin legea de infiintare a Pilonului II. In 2009, 2010 si 2011, contributia este deci mai mica cu jumatate de punct procentual decat era programat initial, ceea ce inseamna o pierdere cumulata de circa 250-300 de milioane de euro pentru cei peste 5 milioane de participanti la sistem", se arata in comunicat.

Valoarea activelor administrate pe pilonul II va creste cu 50% fata de anul trecut, pana la 6,5 miliarde lei, spune APAPR

Oficialii APAPR se asteapta ca in acest an numarul participantilor din pilonul II sa depaseasca 5,5 milioane de persoane, in crestere cu 6% fata de anul trecut, iar nivelul activelor nete administrate de fondurile din piata sa fie de circa 6,5 miliarde lei, cu 50% mai mult decat in 2010.