CSSPP: Aproape 35.000 de romani si-au facut pensii private facultative anul trecut, in ciuda unor semnale negative la nivel international
La sfarsitul semestrului doi al anului trecut, pe piata pensiilor private facultative (pilonul III) activau 13 fonduri de pensii facultative administrate de 10 administratori autorizati. La aceste fonduri contribuiau 221.600 participanti, in crestere cu 18,4% fata de luna decembrie 2009.
In semestrul doi al anului trecut, circa 20.000 de romani si-au incheiat pensii private facultative, fata de 18.000 de persoane in aceeasi perioada a lui 2009. La nivelul intregului an 2010, circa 35.000 de noi participanti au intrat in sistemul de pensii private facultative, in scadere usoara cu 4% fata de 2009.
Cifra este o realizare spun oficialii CSSPP, in contextul unor semnale negative la nivel international privind sistemul de pensii private. In Ungaria spre exemplu, in luna decembrie a anului trecut, s-a aprobat masura de nationalizare a activelor fondurilor de pensii private, in intentia de reducere a deficitului bugetar. O intentie similara a existat si in Bulgaria.
Saptamana trecuta, Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a declarat pentru HotNews.ro ca "in 2010 autoritatile romanesti au avut pe masa subiectul unei nationalizari mascate a fondurilor private de pensii". Acesta a spus ca in urma discutiilor cu administratorii de fonduri de pensii private, cu oficialii Comisiei Europene si ai FMI s-a renuntat la aceasta masura.
Evolutia sistemului de pensii private in a doua jumatate a lui 2010
Pe pilonul II (pensii private obligatorii), la sfarsitul anului trecut, peste 5,18 milioane angajati participau la cele 9 fonduri de pensii private obligatorii, in crestere cu 5,6% fata de sfarsitul anului 2009. In acelasi timp, valoarea activelor nete aferente celor 9 fonduri de pensii administrate privat a fost de peste 4,33 miliarde lei (peste 1 miliard euro) in crestere cu 81,7% fata de decembrie 2009.
Pe pilonul III la sfarsitul anului trecut cele 13 fonduri de pensii private facultative detineau active nete in valoare de circa 328 milioane lei (76 milioane euro), in crestere cu 60,7% fata de aceeasi perioada din 2009.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
in conditiile in care nici macar pensiile de stat nu sunt garantate (a se vedea cum au evoluat in ultima vreme) nu ved cum ai putea avea incredere intr-un fond privat. ce imi garanteaza mie ca daca am pensie la AIG, Raiffaisen sau mai stiu io ce, si vin un razboi o sa mai capat pensie? adica fondurile de pensii sunt niste firma ca oricare altele. pot sa mearga prost sau bine. poti sa te trezesti maine ca s-au stricat "relatiile bilaterale" dintre Romania si nus ce tara si a doua zi fondul isi ia jucariile si pleaca. sau da faliment.
in cazu asta ce face naivul care a cotizat 30 de ani? iese in strada? ce face statul? se baga cu armata peste statul din care e fondul de pensii ca sa plateasca daune?
e distractiva campania asta de prostire in masa cu fondurile de pensii private. stiu pe cineva care a cotizat 20 de ani cate 10 milioane pe an la un fond din asta si cand a fost sa isi ridice banii i-au dat 15 milioane + explicatia ca fondul a fost excrocat de nus ce director care a fugit cu majoritatea banilor. un tun gen FMI. conditii in care ce faci? ii dai in judecata? sa zicem ca i-ai dat si ai castigat. ce le iei? cine sa iti dea cand nu este nimic?
asa ca ganditi-va bine inainte sa va aruncati banii in asa ceva.
2. "nationalizarea mascata a fondurilor private de pensii".....poate fi confirmata cu date concrete sau Hotnews inflameaza piata?