Foarte putini unguri au ales sa ramana fideli pensiilor private, chiar daca isi vor pierde in acest fel dreptul la pensia de stat, in urma controversatei reforme promovate de guvernul de la Budapesta, potrivit cifrelor oficiale publicate marti si citate de AFP.

Doar 3% din cei aproximativ trei milioane de cotizanti au decis sa-si mentina conturile deschise la fondurile private de pensii, a declarat Zsuzsanna Szöke Lovas, purtator de cuvant al Administratiei centrale a pensiilor nationale.

"102.019 persoane au declarat ca nu vor sa-si transfere economiile spre sistemul de stat", a declarat aceasta.

Parlamentul ungar a adoptat la jumatatea lunii decembrie o noua lege care pune capat sistemului mixt de pensii introdus in 1998, provocand mania asiguratorilor privati, al caror viitor este in pericol.

Legea permitea celor trei milioane de unguri care cotizau pentru pensii private sa aleaga pana la sfarsitului lui ianuarie daca revin integral la sistemul public. Suma fondurilor din sistemul privat de pensii este de circa 3.000 miliarde forinti (11 miliarde de euro).

Cei care raman in sistemul privat isi pierd orice drept de pensie din partea statului.

Guvernul conservator al lui Viktor Orban si-a justificat acest demers prin necesitatea de a controla mai bine cheltuielile publice si de a "proteja pensionarii". Fondurile private de pensii au sesizat Curtea Constitutionala pentru a cere abolirea acestei legi. Decizia este asteptata la sfarsitul lui februarie - inceputul lui martie.