Ungaria: Cetatenii renunta masiv la pensiile private
Doar 3% din cei aproximativ trei milioane de cotizanti au decis sa-si mentina conturile deschise la fondurile private de pensii, a declarat Zsuzsanna Szöke Lovas, purtator de cuvant al Administratiei centrale a pensiilor nationale.
"102.019 persoane au declarat ca nu vor sa-si transfere economiile spre sistemul de stat", a declarat aceasta.
Parlamentul ungar a adoptat la jumatatea lunii decembrie o noua lege care pune capat sistemului mixt de pensii introdus in 1998, provocand mania asiguratorilor privati, al caror viitor este in pericol.
Legea permitea celor trei milioane de unguri care cotizau pentru pensii private sa aleaga pana la sfarsitului lui ianuarie daca revin integral la sistemul public. Suma fondurilor din sistemul privat de pensii este de circa 3.000 miliarde forinti (11 miliarde de euro).
Cei care raman in sistemul privat isi pierd orice drept de pensie din partea statului.
Guvernul conservator al lui Viktor Orban si-a justificat acest demers prin necesitatea de a controla mai bine cheltuielile publice si de a "proteja pensionarii". Fondurile private de pensii au sesizat Curtea Constitutionala pentru a cere abolirea acestei legi. Decizia este asteptata la sfarsitul lui februarie - inceputul lui martie.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
- pentru a ramane in sistemul privat, participantii trebuia sa depuna PERSONAL o cerere individuala la unul dintre cele doar 7 birouri regionale ale institutiei responsabile de acest proces, avand la dispozitie doar O LUNA (!);
- cei care raman in sectorul privat pierd, printr-o decizie abuziva a Guvernului, orice drept asupra pensiei de la stat, la care, culmea, vor continua sa contribuie cu peste 25% din venitul brut, luna de luna, pana la pensie (!);
- Guvernul a creat si alte "disincentives" puternice impotriva ramanerii in sistemul privat, cum ar fi stoparea contributiilor virate in anii 2010 si 2011 (si posibil si ulterior).
Astfel, punerea lucrurilor in perspectiva corecta nu ar strica. Titlul actual al articolului induce doar ideea de respingere a sistemului privat, iar explicatiile vin prea tarziu si inconsistent in articol.
In rest, sa auzim de bine!
sau consideri ca o sa-ti legi o piatra de gat si ai sa te arunci in dunare?
De voie sau nevoie, pensionarea se va face la varsta suportata de societate in acel moment (in Spania deja s-a decis pentru 68 de ani, acum, de exemplu)
De fapt nu stii, doar crezi.
De fapt, si in sistem privat si in sistem social problemele sunt exact aceleasi.
Tinand cont ca nevoile primare sunt: caldura, apa, hrana, haine, cum crezi ca arata o societate formata din 4 pensionari si un om activ, in oricare din sisteme ? La fel. Indiferent cati bani au la tescherea pensionarii, nu vor putea trai mai indestulat decat persoana activa. Pretul muncii persoanei active va urca atat de mult incat banii pensionarilor vor ajunge la valoarea suportata de societatea din acel moment.
Solutia nu este decat imigratia sau eficienta muncii mult crescuta + cresterea varstei de pensionare indiferent de sistem.
De etatizare sau nationalizare ai auzit? Asta se numeste ce a facut guvernul Orban. Oricum, probabil ca si-o va lua de la Curtea Constitutionala.
Dupa cum spuneam in alta parte...orice acord prelungit cu FMI-ul duce la colapsul economic si social al unei tari... Puterea din Ungaria si-a dat seama de acest lucru si a rupt acordul. Pe moment situatia a devenit, evident, mai grea...incapacitatea de plata bate la usa, moneda se duce in jos, etc. Deci ce face guvernul? Cauta noi surse de bani...iar fondurile private de pensii sunt o sursa buna, chiar daca nu e tocmai corect fata de popor. Culmea e ca nimeni nu se revolta...deci decizia a fost acceptata de unguri, poate chiar si sustinuta de unii dintre ei. Ce se intampla cu acei bani practic? Ieseau din tara si reintrau dupa un numar de ani.... In felul asta, Ungaria i-a adus inapoi si cu ei isi pot micsora deficitul,noi investitii, etc...automat dobanzi mai mici pt noi imprumuturi. Mi se pare o decizie inteligenta avand in vedere alternativa (FMI).
De asta ii consider mai inteligenti si mai evoluati.
Au decis sa se riste toti pt un eventual viitor mai bun....viitor ce nu se poate atinge cu "sprijinul" FMI.
Lucrurile stateau cu siguranta altfel.
Macar daca banii aia s-ar duce tot in fondul de pensii in loc sa mearga in astuparea gaurilor negre...
Sa nationalizezi o firma e ceva de genul ca tu iti faci o afacere (un bar un magazin stiu si eu ce) si intr-o zi vine statul si zice "de azi eu sunt proprietarul magazinului tau cu tot ce se gaseste in el". Frumos nu-i asa intr-o tara democratica...
Modul de nationalizare descris de catre tine, cu confiscarea valorii activelor, a fost aplicat doar de regimurile comuniste.
De ce nu iti pui problema oului, inaintea gainii? A fost normala privatizarea gratuita pentru inginerii financiari si obligatorie pentru asigurati, a serviciului public de pensii ? Daca da, de ce nu ar fi normal si invers daca situatia cere acum altceva ?