Pretentii de daune de 1,91 milioane de lei ar urma sa fie recuperate in perioada urmatoare de la Fondul de Garantare, dupa ce luna trecuta a fost declansata procedura de faliment la doua firme de asigurari, Delta Asigurari si Delta Addendum. Cum se recupereaza acesti bani si ce s-a intamplat pana acum? Datele comunicate HotNews.ro de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor arata ca de la infiintarea acestuia (2005) si pana in prezent, prin Fondul de Garantare s-au platit 34 de milioane de lei.

Fondul de garantare al asiguratilorFoto: Hotnews
  • "Am decis declansarea falimentului pentru ca numai in acest fel dosarele de dauna nelichidate de cele doua societati din cauza lipsei resurselor financiare vor putea fi preluate si platite de catre Departamentul Fondul de Garantare din cadrul CSA", declara la sfarsitul lunii trecute Angela Toncescu, presedintele CSA referitor la cele doua companii de asigurari.

Cand a aparut acest Fond de Garantare si cum iti poti recupera despagubirile datorate de un asigurator intrat in faliment?

Conform explicatiilor furnizate HotNews.ro de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in Romania, Fondul de Garantare (FG) a inceput sa functioneze din aprilie 2005 si este administrat de catre un departament specializat din cadrul institutiei de supraveghere.

  • "Scopul Fondului de Garantare este de a proteja creditorii de asigurari ai societatilor de asigurare in insolventa, prin plata catre acestia a despagubirilor aferente dosarelor de dauna deschise la societati, dar neplatite, precum si a sumelor reprezentand restituiri de prime platite in avans pentru perioada ramasa neasigurata", au precizat oficialii autoritatii.

Procedura de efectuare a platilor:

  • Momentul de la care FG este indreptatit sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari este ramanerea irevocabila a hotararii de deschidere a procedurii de faliment a asiguratorului, pronuntata de instanta competenta.
  • Creditorii de asigurari trebuie sa se adreseze Fondului cu cerere de plata la care vor anexa toate actele/inscrisurile doveditoare ale sumelor pretinse cu titlu de creanta de asigurari si vor arata toate elementele necesare stabilirii cu exactitate a cuantumului sumelor solicitate. In cerere se vor mentiona in principal urmatoarele elemente: natura creantei, momentul nasterii sale, valoarea certa sau estimata a acesteia, daca se revendica un privilegiu sau garantie reala in ceea ce priveste creanta.
  • Dupa depunerea cererii de plata, care este o cerinta obligatorie prevazuta de lege, departamentul specializat verifica dosarul de dauna preluat din arhiva asiguratorului in insolventa, precum si creanta de asigurari, astfel cum aceasta rezulta din inscrisurile depuse de catre petent. La analizarea cererii de plata se va tine seama de normele aplicabile in materie si de conditiile de asigurare specifice diferitelor categorii de asigurari pentru care urmeaza sa se plateasca despagubiri.
  • In cazul in care FG respinge cererea de plata, va emite o decizie care poate fi atacata conform legii, cu plangere la sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti.

34 de milioane de lei, platite prin FG in perioada 2005-2010 pentru cinci asiguratori intrati in faliment

Conform datelor CSA, de la infiintarea sa si pana in prezent, FG a preluat un numar de peste 30.000 de dosare (dosare de daune avizate dar neplatite de societate, precum si restituiri de prime platite in avans pentru perioada ramasa necuprinsa in asigurare) de la societatile in insolventa, intrate in procedura de faliment.

In momentul preluarii dosarelor de la un asigurator falimentar, Fondul de Garantare creaza o rezerva care reprezinta valoarea estimata a platilor posibile aferente acestora, conform evidentelor tehnice si contabile ale societatii in cauza. In perioada 2005-2009, valoarea rezervelor constituite pentru societatile preluate a fost de circa 45-50 de milioane lei, potrivit datelor autoritatii.

  • "Platile totale efectuate de FG catre creditorii de asigurari in perioada 2005-2010, conform cererilor depuse, sunt in cuantum de 34 milioane lei. Aceste plati reprezinta circa 70-75% din valoarea estimata a platilor la momentul preluarii dosarelor, restul fiind aferent dosarelor in curs de instrumentare si dosarelor pentru care creditorii nu s-au adresat FG cu cerere", au precizat reprezentantii CSA.

Companiile de asigurari care au intrat in procedura de faliment in decursul timpului si pentru care s-au efectuat plati din fond sunt urmatoarele: Metropol Ciar, Grupul de Asigurari Roman Grup As, Compania Romana de Asigurari Societatea de Asigurare Reasigurare Croma, Adas Asigurare Reasigurare si Euroasig.