Cum iti recuperezi banii de la un asigurator intrat in faliment prin Fondul de Garantare: 34 de milioane de lei s-au platit pana acum

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 9 februarie 2011, 14:26 Economie | Asigurari


Fondul de garantare al asiguratilor
Foto: Hotnews
Pretentii de daune de 1,91 milioane de lei ar urma sa fie recuperate in perioada urmatoare de la Fondul de Garantare, dupa ce luna trecuta a fost declansata procedura de faliment la doua firme de asigurari, Delta Asigurari si Delta Addendum. Cum se recupereaza acesti bani si ce s-a intamplat pana acum? Datele comunicate HotNews.ro de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor arata ca de la infiintarea acestuia (2005) si pana in prezent, prin Fondul de Garantare s-au platit 34 de milioane de lei.

 • "Am decis declansarea falimentului pentru ca numai in acest fel dosarele de dauna nelichidate de cele doua societati din cauza lipsei resurselor financiare vor putea fi preluate si platite de catre Departamentul Fondul de Garantare din cadrul CSA", declara la sfarsitul lunii trecute Angela Toncescu, presedintele CSA referitor la cele doua companii de asigurari.

Cand a aparut acest Fond de Garantare si cum iti poti recupera despagubirile datorate de un asigurator intrat in faliment?

Conform explicatiilor furnizate HotNews.ro de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in Romania, Fondul de Garantare (FG) a inceput sa functioneze din aprilie 2005 si este administrat de catre un departament specializat din cadrul institutiei de supraveghere.

 • "Scopul Fondului de Garantare este de a proteja creditorii de asigurari ai societatilor de asigurare in insolventa, prin plata catre acestia a despagubirilor aferente dosarelor de dauna deschise la societati, dar neplatite, precum si a sumelor reprezentand restituiri de prime platite in avans pentru perioada ramasa neasigurata", au precizat oficialii autoritatii.

Procedura de efectuare a platilor:
 • Momentul de la care FG este indreptatit sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari este ramanerea irevocabila a hotararii de deschidere a procedurii de faliment a asiguratorului, pronuntata de instanta competenta.
 • Creditorii de asigurari trebuie sa se adreseze Fondului cu cerere de plata la care vor anexa toate actele/inscrisurile doveditoare ale sumelor pretinse cu titlu de creanta de asigurari si vor arata toate elementele necesare stabilirii cu exactitate a cuantumului sumelor solicitate. In cerere se vor mentiona in principal urmatoarele elemente: natura creantei, momentul nasterii sale, valoarea certa sau estimata a acesteia, daca se revendica un privilegiu sau garantie reala in ceea ce priveste creanta.
 • Dupa depunerea cererii de plata, care este o cerinta obligatorie prevazuta de lege, departamentul specializat verifica dosarul de dauna preluat din arhiva asiguratorului in insolventa, precum si creanta de asigurari, astfel cum aceasta rezulta din inscrisurile depuse de catre petent. La analizarea cererii de plata se va tine seama de normele aplicabile in materie si de conditiile de asigurare specifice diferitelor categorii de asigurari pentru care urmeaza sa se plateasca despagubiri.
 • In cazul in care FG respinge cererea de plata, va emite o decizie care poate fi atacata conform legii, cu plangere la sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti.

34 de milioane de lei, platite prin FG in perioada 2005-2010 pentru cinci asiguratori intrati in faliment

Conform datelor CSA, de la infiintarea sa si pana in prezent, FG a preluat un numar de peste 30.000 de dosare (dosare de daune avizate dar neplatite de societate, precum si restituiri de prime platite in avans pentru perioada ramasa necuprinsa in asigurare) de la societatile in insolventa, intrate in procedura de faliment.

In momentul preluarii dosarelor de la un asigurator falimentar, Fondul de Garantare creaza o rezerva care reprezinta valoarea estimata a platilor posibile aferente acestora, conform evidentelor tehnice si contabile ale societatii in cauza. In perioada 2005-2009, valoarea rezervelor constituite pentru societatile preluate a fost de circa 45-50 de milioane lei, potrivit datelor autoritatii.

 • "Platile totale efectuate de FG catre creditorii de asigurari in perioada 2005-2010, conform cererilor depuse, sunt in cuantum de 34 milioane lei. Aceste plati reprezinta circa 70-75% din valoarea estimata a platilor la momentul preluarii dosarelor, restul fiind aferent dosarelor in curs de instrumentare si dosarelor pentru care creditorii nu s-au adresat FG cu cerere", au precizat reprezentantii CSA.

Companiile de asigurari care au intrat in procedura de faliment in decursul timpului si pentru care s-au efectuat plati din fond sunt urmatoarele: Metropol Ciar, Grupul de Asigurari Roman Grup As, Compania Romana de Asigurari Societatea de Asigurare Reasigurare Croma, Adas Asigurare Reasigurare si Euroasig.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2381 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  KD (Miercuri, 9 februarie 2011, 15:07)

  ana [anonim]

  am avut incredere in KD, care a intrat in faliment, fara ca eu sa primesc vreo despagubire! Cum sa procedez, in conditiile in care KD isi avea sediul in Bucuresti, iar eu sunt la 500 km, distanta?
 • 0 (0 voturi)    
  Dezastrul nedeclarat din asigurari (Miercuri, 9 februarie 2011, 16:00)

  Angela " Spaga" Toncescu [anonim]

  In momentul de fata incep usor-usor sa apara la iveala si adevarurile, dincolo de minciunile debitate de catre Caracatita de Supraveghere a Asigurarilor reprezentata de interlopa Angela "Spaga" Toncescu.Dovada: Societatile de asigurari au sistat platile catre pagubiti, iar CSA si-a autosuspendat sit-ul web al institutiei de 3 luni ( luna noiembrie 2010).Presedintele UNSAR ne vorbeste despre falimentul industriei, CSA incearca zadarnic sa ne linisteasca, iar in presa apar detaliile falimentelor diverselor societati de asigurari.Starea generala a pietei de asigurari din Romania poate fi caracterizata in 2 cuvinte: DEZASTRU si CORUPTIE.
 • 0 (0 voturi)    
  Schema schemelor (Miercuri, 9 februarie 2011, 16:12)

  SOV [anonim]

  Oare ar merge o schema gen: se face o firma de asigurari, se asigura cateva firme la ea, apar niste daune fictive pe niste contracte mai speciale, firma de asigurare da faliment si uite asa se scot banii din Fondul de Garantare?
  • 0 (0 voturi)    
   Functioneaza garantat doar sub supravegherea CSA (Miercuri, 9 februarie 2011, 16:29)

   Angela [anonim] i-a raspuns lui SOV

   Sigur ca functioneaza!Te va certa A.T. daca mai dai din casa!Ea impreuna cu vecinu' Videanu au testat si merge.
 • 0 (0 voturi)    
  Mi-e scarba de acest CSA (Miercuri, 9 februarie 2011, 17:29)

  romanas [anonim]

  Am intrat acum pe pagina web a CSA-ului si am vazut ca nu functioneaza!Traiesc de 10 ani in Toronto si lucrez in mediul asigurarilor private.Ce se intampla in Romania este incredibil!Aceasta institutie trebuie daramata "figurativ" si reconstruita de la zero.In momentul de fata este condusa de personaje sinistre care nu urmaresc decat avantaje personale.Astfel de situatii ar fi pedepsite de catre curtea de judecata cu cateva sute de ani de inchisoare si confiscarea averii.
  • 0 (0 voturi)    
   aaaa (Joi, 10 februarie 2011, 9:32)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui romanas

   daca traiesti in toronto e clar inseamna ca ai dreptate.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by