Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a solicitat in aceasta saptamana Ministerului de Finante introducerea in lege a deductibilitatii integrale a contributilor platite la fondurile de pensii private facultative, a anuntat vineri Mircea Oancea, presedintele institutiei. Intr-o scrisoare insotita de un studiu de impact, oficialii autoritatii indica faptul ca o astfel de masura ar insemna o reducere nesemnificativa de 0,007% din veniturile bugetului de asigurari sociale de stat pe 2011. Incepand cu 1 ianuarie anul acesta, deductibilitatea fiscala in cazul pensiilor private facultative s-a extins de la impozitul pe venit/profit si catre unele contributii sociale.

Mircea Oancea, presedinte CSSPPFoto: Rompres

In prezent, pragul de deductibilitate pentru pensiile private facultative (pilonul III) se situeaza la 400 de euro pe an pentru angajat si 400 de euro pe an pentru angajator, majorarea acestuia fiind pusa in aplicare de la inceputul anului 2009.

  • "Credem ca trebuie sa avem deductibilitate integrala si costul/efectul este minor asupra bugetului. In acest sens am facut o adresa catre Ministerul de Finante, in care am dat o estimare a reducerii de venituri la nivelul bugetului general consolidat. Ar insemna cam 0,007% din veniturile bugetului de asigurari sociale de stat pe 2011. Pentru acest calcul am estimat un numar de 250.000 de participanti pe pilonul III in 2011, care ar fi luna de luna contribuabili la sistem si pentru care s-ar aplica deductibilitate integrala", a declarat vineri Mircea Oancea, presedintele CSSPP in cadrul unui eveniment organizat de revista Media XPRIMM.

Ce modificari legislative a cerut CSSPP

In solicitarea facuta la data de 7 februarie catre Ministerul de Finante, autoritatea de supraveghere a pietei pensiilor private cere introducerea unui amendament pentru modificarea Ordonantei de Urgenta nr 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar fiscale. Aceasta Ordonanta de Urgenta se afla in prezent in dezbatere in Parlament.

Amendamentul vizeaza deducerea contributiilor la fondurile de pensii facultative din:

  • baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate si a contributiei datorate de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
  • baza de calcul a contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
  • din baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si a contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj;
  • baza de calcul a contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorate de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator conform legii nr 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu completarile si modificarile ulteiorare.

"In concluzie, desi pe termen scurt, bugetul asigurarilor sociale de stat inregistreaza o reducere nesemnificativa a veniturilor estimate a se obtine, efectul multiplicator se va materializa prin cresterea activelor fondurilor de pensii facultative, prin faptul ca aceste fonduri pot sustine investitii in economie si pot asigura mentinerea consumului pensionarilor la nivelul existent in perioada activa, ceea ce va conduce la o crestere a cererii de consum, la cresterea investitiilor autohtone private in economie, contribuind la majorarea PIB-ului si la cresterea cererii fortei de munca", se arata in scrisoarea CSSPP.

La sfarsitul anului trecut, pe pilonul III activau 13 fonduri de pensii facultative administrate de 10 firme autorizate. La aceste fonduri contribuiau 221.600 participanti, numar in crestere cu 18,4% fata de decembrie 2009. Valoarea activelor nete administrate de cele 13 fonduri de pensii private facultative depasea 328 milioane lei (76 milioane euro) la sfarsitul lui 2010, in crestere cu 60,7% fata de 2009.