Comisia Europeana vrea sa convinga statele membre UE sa adopte "ajustari automate" in ceea ce priveste legislatiile lor de pensii, astfel incat varsta de pensionare sa fie bazata pe longevitate, potrivit unui document intern obtinut de EurActiv.com.

Laszlo Andor - comisarul european pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, Michel Barnier - responsabilul pentru piata interna si Olli Rehn - responsabilul pentru afacerile economice, se vor implica activ in modelarea politicii UE privitoare la pensii, prin incurajarea si influentarea reformelor din statele membre.

Potrivit documentului obtinut de EurActiv.com, oficialii discuta despre "modul in care Comisia se poate asigura ca statele membre vor creste varsta de pensionare in functie de speranta de viata si vor reduce schemele de pensionare anticipata".

Comisia intentioneaza sa organizeze o "dezbatere de orientare" privind demografia, in cadrul primei sedinte a Colegiului, in martie. Liderii UE vor aborda atunci problema pensiilor in raport cu propunerile franco-germane pentru un "Pact de competivitate", care ar asigura adaptarea acestora la evolutiile demografice.

Desi exista un consens larg cu privire la nevoia de reforma, nu toate statele membre UE sunt convinse ca "ajustarile automate" sunt calea de urmat.