"Nu doar ca il suspectez, ci il acuz de faptul ca atunci cand esti in prima pozitie a tarii, sau a doua sau intr-o pozitie atat de importanta, nu poti sa faci lobby pentru o companie privata fara a fi categoric considerat ca interesat, nu stiu, poate politic, nu vreau sa spun mai mult decat atat", a adaugat primul ministru.
In opinia lui Victor Ponta, un proiect de asemenea anvergura trebuie realizat "nu prin lobby politic" sau prin cheltuielile uriase pentru sponsorizarea mass-media, ci prin demonstrarea in fata populatiei, nu catre presa sau presedintele tarii, ca acest proiect respecta criteriile de siguranta legate de mediu, precum si interesele statului roman.
Intrebat daca exista un termen pana la care si-a propus sa clarifice toate aceste lucruri, seful Guvernului a raspuns negativ, adaugand ca Ministerului Mediului trebuie sa continue procesul de evaluare.
- Rosia Montana in programul de guvernare
Premierul a declarat anterior ca decizia care va fi luata de Guvern in proiectul Rosia Montana presupune indeplinirea in prealabil a trei conditii, respectiv existenta unor garantii privind protectia mediului, realizarea unei renegocieri privind participatia statului roman si decuplarea totala a proiectului de lobby-ul si interesul politic. El a adaugat ca nu poate indica la acest moment daca cele trei conditii vor fi indeplinite inainte de alegeri, dupa alegeri "sau poate niciodata".
Luni seara, la ceremonia de investire a noului Guvern, presedintele Traian Basescu a declarat ca se asteapta de la noul Executiv sa gaseasca solutii de creare de noi locuri de munca, el adaugand ca investitiile in exploatarile de minerit de aur si cupru reprezinta o astfel de solutie.
Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situatiei referitoare la "cazul" Rosia Montana, avand in vedere preocuparea manifestata de public in aceasta privinta, urmand ca deciziile care vor fi luate sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana.
- Pierderi de 2,6 milioane dolari canadieni pentru Gabriel Resources
Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation, al carei actionar principal este Gabriel Resources. La Rosia Montana, in judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC. In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.
Gabriel Resources vrea sa reduca "substantial" costurile pana cand Guvernul va avansa in procesul de avizare a proiectului, a anuntat, vineri, compania canadiana, odata cu raportarea unei pierderi de 2,6 milioane dolari canadieni pentru primul trimestru.
Ponta, spune cate zeci de miliarde de euro a pierdut Romania prin contractul semnat de tatal tau politic.
- CINE este *cineva* ?????
Sa nu uitam nici faptul ca Nastase a dat de pomana Petrom-ul OMV -ului Austria, care nu este altceva decat o fatada pentru interesele rusilor.
In plus, se remarcă renunţarea la turism ca şansă pentru dezvoltarea economică.
Trebuie sa-l intrebe repede pentru ca altfel o sa discute cu bombo la "vorbitor" (desi, slabe sperante cu justitia pe mana lui curlateanu....)
Mai nou, cenzura opiniei libere si publicitatea mincinoasa se numesc "sponsorizare"?
Macar pe vremea comunistilor aveam un cuvant, clar si corect. Acum...pe vremea capitalsmului salbatic, o bagam cu "sponsorizari", nu?
http://www.ziarultricolorul.ro/seriale-documentare/acuzaii-cutremurtoare-despre-bieii-detepi-ai-aurului-romnesc-bsescu-face-lobby-pentru-o-firm-acuzat-de-implicare-n-crime-corupie-i-distrugeri-pe-ntreg-mapamondul-dosarul-barrick-gold-i.html
Tonta, juvenilul Tonta, ii are in spinare pe Ilici care este aducatorul ciumei rosii, hamesita de foame!
Tonta, observ ca in continuare ne iei de prosti! O sa vedem noi cine-s prostii... in noiembrie!
Dar de fapt ponta negociaza comisionul cu Gabriel Resources , ca alfel spunea ce are de gand sa faca, toti sunt o scarba de oameni
Cianura e una dintre probleme, nu neaparat cea mai grava si dificil de rezolvat; discutia s-a focalizat foarte tare pe treaba asta din cauza impactului emotional, toata lumea cand aude cianura se gandeste imediat la otrava, moarte samd.
In umila mea opinie acolo sunt probleme mai grave; vorbind strict de iazul de decantare, ala va fi practic pentru totdeauna un rezervor urias de noroi toxic, plin de metale grele si compusi ai lor. Va fi asa si peste 5, 10, 100 sau 1000 de ani dupa ce aurul si RMGC (si chiar si cianura) se vor fi dus.
Iazul Cupruminului, Valea Sesii, este un bun exemplu care-a inceput sa mai apara prin presa - chiar daca s-ar inchide exploatarea de cupru, problema ecologica ramane si va ramane acolo zeci si zeci de ani de zile
Va fi, pastrand proportiile, un Cernobal mai mic, unde nimeni nu va mai dori/putea sa traiasca; alea-s basme cu turismul renascut samd. Poate pentru turisti extremi, cu masca pe figura.
Asa incat, chiar daca nu s-ar mai folosi cianurarea, dar s-ar mentine exploatarea la suprafata, cu macinarea a sute de milioane de tone de roca si transformarea sa intr-o cantitate practic egala de steril, lucrurile ar fi cam la fel de ingrijoratoare.
Parerea mea este ca noi aflam de lucrurile astea doar atunci cand astia incearca sa-si ia ciolanul unul altuia.
Dar daca decizia asta Victor Ponta o fundamenteaza pe ce vrea sau nu vrea Traian Basescu mi se pare ca nu vom avansa deloc si vom continua sa ne invartim in jurul cozii.
Iar dupa atatia ani de dezbateri sterile pe subiectul Rosia Montana, poate chiar e momentul sa luam, naibii, o decizie.
Atat de mult ne place sa vorbim si atat de putin sa facem...
Ma pustiulica (sa ma ierte oamenii normali pentru aceste exprimari), ai aruncat in carca Presedintelui cat ai fost in opozitie, acum nu mai ai nici un drept -ESTI LA BUTOANE COPILAS. Ti-ai dorit-o. Ia o decizie. Este adevar ca cu (cacofonie intentionata) "guvernul cel mai cinstit si competenet" de pe bancheta din spate e greu.
si asta era evident de mult -toti specialistii s-au pronuntat clar, fara dubii- numai ca timpul mult ce s-a scurs denota ca politicul a tot incercat s-a dea cotita , sa-i fie bine RMGC-ului , deci clar e ceva putred, si base nu e strain de oarece interes al lui , s-a vazut din cum a pus problema , voalat.....sa-l vedem pe Victoras, ca si asta ezita , interese colosale, presiuni enorme .
Daca e ceva in interesul oamenilor trebuie aplicat indiferent daca vrea sau nu vrea Basescu.
In fond Pontiacul a profitat de nemultumirile populatiei incurajate si exagerate de jegurile de antene pentru a ajunge la putere si a lua el masurile pe care se pregatea sa le ia MRU. Ia astfel cireasa de pe tortul pregatit de PDL.
La fel precum Oprescu cu proiectele pornite de PDL si finalizate in timpul lui.
Problema este ca 17 ani de birocratie e enorm. Basescu a cerut un singur lucru: verdictul Guvernului: DA sau NU si sa nu mai tina oamenii incurcati.
Si totul fara sa facem nimic, asta e esential de mentionat. Stam pe gard, spargem in dinti seminte si devenim extrem de bogati, exclusiv datorita Proiectului si Companiei, fie-le numele de-a pururi binecuvantate.
Chiar asa stau lucrurile.
Si totul in schimbul unui aviz mic, mic, atat de mic... Ce mai conteaza un petec de hartie cand viitorul ni se-arata atat de luminos???
P.S. Mesajul de mai sus e al meu, dar uzeaza de tehnica copy-and-paste facuta celebra de un anumit domn-inca-ministru. Mai exact, il postez peste tot unde vine vb de Rosia; adica fac aceeasi economie de efort ca si postacii RMGC.
Sper ca am rezumat bine principalele avantaje ale proiectului, astfel incat sa reducem cat de cat avalansa de mesaje de la andacalinmihairadupetredumitruileana samd.
De ce nu incurajeaza noul guvern lansarea turismului in zona?
Problema cu Rosia Montana, dle prim-vorbitor, nu este daca sa se faca (caz in care vor fi probleme si costuri), nici daca nu se face (cand vor fi, la fel, probleme si costuri).
Problema este ca nu se ia nicio decizie (DA sau NU), iar consecintele asupra Romaniei, ca destinatie pentru investitii, sunt dezastruoase.
Ce poate gandi un investitor strain despre o tara care intra intr-un contract cu o firma privata, formeaza impreuna o societate comerciala (unde se presupune ca actionarii urmaresc impreuna realizarea obiectului de activitate) dar apoi lucrurile treneaza si degenereaza ani de zile in discutii fara niciun rezultat. Statul-actionar si semnatar al unui acord, nu emite avizele si autorizatiile necesare activitatii - dar nici nu emite un refuz clar si explicit.
Privita din afara, dinspre mediul de afaceri international, Romania arata la fel de necredibila ca Zimbabwe.
Mai mult, isteria care tine loc de gandire la rece si analiza serioasa, tinde sa fie regula de baza si in ceea ce priveste gazele de sist. Adica, daca mai avea cineva vreun dubiu ca Romania nu este un partener de afaceri credibil, sa nu mai aiba astfel de dubii.
Basescu nu a cerut altceva decat iesirea din aceasta incertitudine, daunatoare Romaniei si a avut curajul (rar in mediul politic, las, fara principii si fara simt de raspundere).
Cele 3 asa-zise conditii trebuie citite corect astfel:
1. Gabriel Ressources sa fie mai prietenos cu USL (vin 2 campanii electorale cu costuri mari).
2. Dupa ce vor deveni prieteni, drumul proiectului va fi netezit (asta inseamna "decuplarea totala a proiectului de lobby-ul si interesul politic" si "garantii privind protectia mediului").
Adica, daca tu ai o padure si vin unii ca RMGC, iti iau padurea si te angajeaza taietor de lemne.
Grozav !!!!
Iar insistenta obsesiva cu care Basescu a sprijinit si sprijina RMGC ma face sa fiu sigur ca este cumparat de aia.
Un presedinte vandut unor afaceristi....nu-mi trebuie.
macar sa te ridici la nivelul lui si tot ar fi bine
evident...
La fel si in chestiunea gazelor de sist.Pentru o hahaiala cu presedintele american, Basescu a importat un nou dezastru ecologic in tara. Iar cand 5000 de localnici au protestat impotriva proiectului, reactia stimatilor pedelisti a parut desprinsa din opera lui Caragiale: au negat ca se pot strange 5000 de oameni pentru un protest.
Daca Ponta se tine de cuvant in provinta RM si a gazelor de sist, merita votat, orice altceva ar face.
Bine, nu suntem obligati sa ne luam dupa ce fac altii. Cu putina imaginatie, putem gasi propriile noastre metode de a ne distruge tara (si din punct de vedere al mediului)...
Proiect dorit de mii de oameni?? la fiecare om din miile alea ale tale sunt cel putin 2-3 care NU vor acest proiect, intelegi? V-ati intins peste tot ca o ciuma scriind in favoarea lor. Campania pro RM a ajuns la proportii hidoase. Si noi stim de ce, e putreda pana la os.
Vanadiu - 2500 grame pe tona,
Arseniu - 5000 grame pe tona,
Titan - 1000 grame pe tona,
Molibden - 10 grame pe tona,
Nichel - 30 de grame pe tona,
Crom - 50 grame pe tona,
Cobalt - 30 grame pe tona,
Galiu - 300 grame pe tona,
Germaniu - 20 grame pe tona,
Wolfram etc.
Galiu, spre exemplu, care se gaseste la Rosia Montana in cantitati de 300 de ori mai mari decat aurul, este folosit in fabricarea panourilor fotovoltaice si pretul actual este de 900 de dolari pe Kg.
Statul roman ar primi 4% redevente pentru aur si argint.
4%????? ..pe pământ românesc??? INCREDIBIL!
Presa vorbeste despre majorarea acestui procent la 6% prezentata ca o negociere reusita, fara se spuna ca in tari ca Africa de Sud redeventele pentru metale pretioase sunt de minimum 20%.
In cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Rosia Montana, se estimeaza a fi 1,5 grame de aur pe tona de minereu si 11, 7 grame de argint pe tona. Daca nu vi se pare o exploatare rentabila aveti dreptate!
Nu imi plac la afacerea asta procentajele 20% stat restul RMGC . As prefera invers .Iar redeventele in procentaj fix sunt un furt pe fata .
In final mi-e teama ca declaratia se traduce "nu facem balta toxica cu canadienii ca asa vrea Basescu , o facem cu rusii ca stim noi mai bine de ce si in plus nu o sa vorbim despre ea deloc la tv asa ca in 2 ani o sa si uitati ca exista "
,,In plus asa ai grija ca populatia sa nu se imbogateasca ca sa poti sa mentii indobitocirea si sa iti asiguri masa electorala. ''
1.Ai impresia ca scopul cedarii Rosiei Montana este imbogatirea populatiei ? o iei pe urmele lui DD ;)
2.Decoamdata, am vazut cata ,,grija" a avut pana acum fosta putere sa se imbogateasca populatia.Rezultatele sunt vizibile si remarcabile in acelasi timp !
ne pot da informatii mult mai credibile.
Toti mamutii economici detinuti de stat sunt folositi in interes personal de catre politicieni pentru a fura prin sistemul capusa.
Sunt putine companii detinute de stat care au rezultate competitive comparativ cu companiile private.
Mai bine privatizezi si impui redeventa corecte. Si fara contracte de privatizare secretizate, precum cele de la Petrom, de pe urma caruia statul roman si cetatetii romani sufera foarte mult.
In momentul in care o sa-i vad pe vinovatii pentru contractele cu Bechtel si OMV ca platesc cu libertatea pentru acele jafuri atunci o sa pot spune ca traim intr-o tara in care justitia isi face treaba.
Despagubirile le plateste cine a semnat contractul cu despagubiri in el, simplu, nu ? :) (si ca sa nu crezi ca-s partinica, habar nu amn ce partid si ce persoana a semnat,dar asa mi se pare corect).
Corect, dar tu vorbesti ca si cand valorificarea ar face-o statul roman, ori Goldul va extrage cu costuri reduse, va da 20% statului si restul (80% ) il va baga in buzunar si va ramane cu cianurile pa cap Romania, patriotule !!! Si-i mai faci pe altii imbecili :)
nu va uitati ce face capitalismul in america (si in general in lume), multe companii isi muta orizontul de afaceri doar pentru a face profit in alte tari, unde le e permis. odata ce nu mai merge treaba isi iau traistuta (ticsita cu bani) si lasa prostimea cu ochii in soare. mi se pare si normal ca astia sa trateze asa specimenele ce vad in ei un mesia.
la toti va trebuie cate un dus rece cu furtunul, cum se face prin unele inchisori din lume.
Din start dupa 90 cei ajunsi la putere s-au pus pe capatuiala;au dat garda jos prin lipsa de legislatie si la adapostul vidului legislativ au trecut la JAF.
Cind n-au putut fura singuri au chemat ajutoare sau au vindut ponturi la alte hiene.
Cind aud de creerea de locuri de munca inteleg ca-i iar o alta teapa,cind aud de mii de locuri de munca i-mi dau seama ca ce care vorbesc habar nu au cit costa sa creezi un loc de munca si atunci concluzia-niste HAHALERE.Proiectul RMGC este rezultatul furtului si vinzarii hartilor geologice cu toate profilele ,arealele si compozitia rocilor,disparute din arhiva Ministerului industriilor,a se citi INALTA TRADARE sau buni de streang.
Toti cei care au avut posibilitatea cind au ajuns la putere,indiferent de partid au smuls cite o halca de unde au apucat.
In Romania nu exista partide sau ideologii ,exista doar haite de sacali care sunt in stare sa se sfisie pentru orce os .
In Romania s-a furat mereu,dar in ultimii 22 ani s-a furat mai mult decit au luat turcii ,fanariotii,austriecii si rusii la un loc.
Azi cind aud de investitori nu pot sa vad decit alti hoti mai mari ca ce care au trecut pina azi prin Romania .