FMI va acorda Romaniei a saptea transa, in valoare de circa 900 milioane de euro
Informatia privind aprobarea transei a fost confirmata de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene s-a aflat la finele lunii octombrie la Bucuresti pentru revizuirea acordului cu Romania si a evaluat modul in care au fost indeplinite criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii septembrie.
Acordarea transei trebuia discutata initial in board-ul FMI la jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pentru luna ianuarie deoarece nu au fost aprobate la timp legea salarizarii, bugetul pe 2011 si reforma pensiilor.
O noua misiune FMI va veni la Bucuresti pe data de 25 ianuarie pentru a evalua indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al acestui an si discutii privind un nou acord, de tip preventiv. Ultima evaluare a acordului va avea loc in perioada aprilie-mai, cand vor fi analizate criteriile agreate pentru primul trimestru si vor fi definitivati parametrii finali ai noului aranjament.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
un sistem destul de sigur ptr creditor care, practic iti imprumuta...incredere!
in '89 tara asta nu avea datorii externe, acum... politicienii nostrii (totzi!) au devenit niste PARVENITZI si totul datorita faptului ca au reprezentat si reprezinta in continuare, interesele cetateanului... si bugetarii is de vina pt. criza din tara... :(
Cum? Presupui doar? Lasa-ne te rog cu presupunerile tale...
Iti recomand sa emigrezi in Coreea de Nord sau Cuba unde e muuuult mai bine ca in Romania, acolo unde cinstea, respectul si egalitatea intre cetateni, precum si respectarea drepturilor omului reprezinta fundamentul societatii multilateral dezvoltate.
Banuiesc ca ti-ar fi acordata, COMUNISTULEEE!
e clar ca banii se duc la BNR ...ma rog..raman in bancile din vest.
Ce nu inteleg eu (de fapt, inteleg, dar nu sunt sigur): daca Romania s-a imprumutat cu 20 mld., sa presupunem ca Guvernul a luat 5 miliarde ( s-a zis ca, contrar practicii uzuale, s-a permis Guvernului sa beneficieze de o suma, pentru deficit bugetar), deci 15 mld. se duc la BNR.
Deci, e ca si cum iei imprumut de la banca, dar depui banii depozit la banca, practic nu ai o datorie neta, mai putin diferenta de dobanda.
Mi se pare evident...BNR a lua 15 mld., BNr ii va rambursa la scadenta.
Nu prea inteleg ce zic astia la TV, ca datoria publica a Romaniei a crescut in urma acestui imprumut (adica inteleg, a crescut datoria, dar a crescut si rezerva tarii, tinuta de BNR si exclud suma luata de Guvern)...repet, nu ma refer la deficitul bugetar, care asta, intr-adevar, mareste datoria publica, dar asta a fost dintotdeauna, bugetul de stat dupa Revolutie nu retin sa nu fi avut deficit.
Luminati-ma, va rog!
Partea de FMI s-a dus in mare parte la BNR, partea DE BCE/BM s-a dus la guvern.
Uite aici scadentarul de returnare pentru imprumutul de la FMI:
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/pachet_acorduri/pachete_2010/ScadentartranseFMIiunie2010.pdf (DST = 1.15 eur)
Pe de alta parte datoiria publica a crescut pentru ca traim pe datorie. Deficitul se finanteaza prin imprumuturi. Si am avut 7 mld ihn 2008, 9 mld in 2009, 8 mld in 2010. Deficitul s-a finantat in mare parte prin imprumuturi de pe piata interna
deci, practic, chiar daca nu apelam la imprumutul de la FMI, datoria publica era aceeasi, in crestere adica, izvorand din deficitul bugetar. Stii foarte bine, si datoria SUA creste an de an, pe masura deficitului bugetar.
Totusi, ea a crescut cu inca 15 miliarde ( bani luati de BNr care nu au finantat deficitul) (exemplul meu), bani care se afla in seiful BNR si care, evident, trebuie sa-i returneze BNR
Totusi, ...si aici ma refer la Rezerva raporta de BNR ca rezerva nationala, eu nu-mi inchipui ca, ceea ce raporta BNR ca rezerva nationala, includea si provizioanele bancilor comerciale.
Dupa mintea mea, depozitele (provizioanele) bancilor comerciale, ar fi trebuit tinute intr-un cont separat. Adica..ai tinut banii la mine (banca centrala) ..ti-i dau inapoi daca inchizi banca...
Adica vrei sa spui ca provizioanele bancilor comerciale apar ca rezerva valutara a Romaniei??? ca mie mi se pare ca ce vine de la FMI se duce la rezerva valutara, nu se redistribuie la banci comerciale.
Altfel ar parea ca o "spalare de bani"......evident, legala.
- valoarea transelor anterioare;
- dobanda aferenta fiecarei transe;
- data acordarii si data scadentei;