Sistemele autohtone ucrainene de rachete ghidate antitanc Stugna-P au fost foarte eficiente în lupta contra blindatelor rusești.

Tanc rusesc atacat cu racheta StugnaFoto: Colaj foto

Deși multă atenție au primit sistemele Javelin, atunci când s-a discutat public de rezistența ucrainenilor în fața tancurilor rusești, și sistemul Stugna-P a făcut numeroase victime. În plus, fiindcă are și un ecran pe care e urmărită evoluția rachetei lansate, sistemul a „oferit” și multe imagini dramatice cu el în acțiune distrugând tancuri.

Noi imagini realizate pe câmpul de luptă arată cum un astfel de sistem distruge un tanc rusesc, dar surprind și dialogul dintre militarii care manevrează sistemul.

- Vezi tancul?

- Da, îl văd.

- Un **** umbă pe el.

- Da, îl văd.

- Îl Vezi?

- Da.

- Hai atunci, la treabă. Haide. **** ăștia trebuie să ardă. Haide.

- Doamne ajută! (își face semnul crucii - se observă în reflexia ecranului, secunda 20)

- Uite, **** se urcă pe el.

- Îl văd, îl văd.

- Hai, țintește. Vezi să nu pornească (tancul).

- Acum, lansez.

Stugna-P e un sistem antitanc ce se bazează pe ghidaj laser pentru a distruge ținta, astfel încât nu oferă aceeași mobilitate ca în cazul sistemelor Javelin și NLAW.

Pe de altă parte, Stugna-P are o rază de acțiune mult mai mare - rachetele sale pot ajunge până la 5,8 km distanță, ghidată fiind de lansator însă.

Capul de luptă este și el proiectat cu două focoase, pentru a pătrunde inclusiv în cazul tancurilor cu blindaj reactiv.

Ucraina susține că până sâmbătă inclusiv reușise să distrugă aproape 460 de tancuri și aproape 1.500 de blindate rusești.

Citește și:

----