Gigantul american din industria petrolului Chevron a fost condamnat, luni, de justitia ecuadoriana la o amenda record de opt miliarde de dolari ca despagubiri pentru poluarea cauzata de Texaco prin depozitarea de deseuri toxice in zone din bazinul Amazonului, o decizie impotriva careia reprezentantii Chevron au anuntat ca vor face apel. "Judecatorul a condamnat Chevron sa plateasca mai mult de opt miliarde de dolari pentru daunele aduse mediului", a declarat pentru AFP avocatul reclamantilor, Pablo Fajardo.

Purtatorul de cuvant pentru America Latina al Chevron, James Craig, a confirmat faptul ca o hotarare de "condamnare a fost emisa in baza studiilor desfasurate pentru daunele aduse mediului in legatura cu operatiunile de poluare ale Texaco Petroleum Company dintre anii 1964-1990. "Vom face apel", a declarat purtatorul de cuvant.

Intr-o declaratie, compania a sustinut ca decizia a fost "ilegitima si inaplicabila", considerand-o ca fiind rezultatul unei "fraude si in contradictie cu dovezile stiintifice."

Aceasta amenda o depaseste pe cea primita de ExxonMobil pentru deversarea de petrol din Alaska in 1989, amenda initiala fiind atunci de 4,5 miliarde de dolari, dar redusa semnificativ ulterior. ExxonMobil a mai fost condamnata si in 2001 sa plateasca o amenda de 3,4 miliarde de dolari pentru ca a subevaluat intentionat redeventele datorate statului Alabama pentru exploatarea gazelor naturale.

Chevron, cunoscuta si sub numele de ChevronTexaco, este una dintre cele mai mari companii americane si unul dintre cei mai mari producatori si distribuitori de produse petroliere din lume. Compania este prezenta in peste 100 de tari si are peste 65.000 angajati. In anul 2008, Ecuadorul a acuzat compania pentru depozitarea de deseuri toxice in zonele din bazinul Amazonului.