În timp ce, în România, așa-numitul impozit pe gospodărie a fost amânat pentru 2018 sau 2019, în Germania redactarea declarațiilor de impozit pe venit e deja subiectul automatizării. Fondatorul unui startup german, Matthias Raisch, a creat software-ul Taxbutler, care ajută contribuabilii să-și completeze declarațiile fiscale fără intervenția unui consultant fiscal. Utilizarea softului este deja controversată, într-o țară cu reguli clare și cu 14.400 de consultanți fiscali care-și văd amenințate serviciile, odata cu apariția noului software.

TaxbutlerFoto: TaxButler

Contribuabilul german are fie opțiunea completării declarației IVG pe cont propriu - mai laborioase, dar gratuite, fie alegerea unui consultant fiscal (CF) – mai comodă dar pe bani. Unii consulțanți fiscali percep o taxă în funcție de timpul consumat pentru completarea (sau doar verificarea) declarației de impozit.

Pareton se laudă că „revoluționează declarația fiscala” și că oferă, prin softul Taxbutler, „cea mai comodă declarație fiscală online”.

Utilizatorul își poate scana chitanțele, facturile și alte documente cu cheltuieli deductibile și le poate urca pe site. Simplificarea declarației fiscale se realizează prin faptul că Taxbutler transferă automat datele, în formularul fiscal electronic Elster, folosit de fiscul german (Finanzamt).

Citeste pe StartupCafe ce controverse a stârnit deja noul software