​SRI și-a prezentat bilanțul într-o ședință la care au participat Iohannis și Ciucă, fără presă ● Cine mai sunt acuzați în dosarul lui Costel Alexe: cei doi frați ai săi și fosta soție ● Au atârnat cu ață roșii coapte în grădină, ca să ia banii de la stat ● Șeful DNA: Ne-am gândit să solicităm extinderea competenței instituției ● Primul oraș din lume care va începe să denumească şi să clasifice valurile de căldură ● Arena Națională de Înot, sabotată de Primăria Otopeni. Finalizată acum un an, construcția încă nu este inaugurată ● Mica doză de cultură generală ● Consilier local ieșean, arestat. Acuzația: furt ● Autoritățile publice vor fi obligate să construiască trotuare pe drumurile naționale și județene din localități ● 9,23% pe an – dobânda record la care Statul a împrumutat miercuri jumătate de miliard de lei Greşeli stupide la reabilitarea UPU a Spitalului Judeţean Botoşani

Press reportFoto: Profimedia Images
  • ​SRI și-a prezentat bilanțul într-o ședință la care au participat Iohannis și Ciucă, fără presă. Serviciul Român de Informații și-a prezentat miercuri bilanțul pe anul 2021, însă anunțul privind prezentarea raportului a venit cu 9 minute înainte, prin biroul de presă al Palatului Cotroceni. Reprezentanții mass-media nu au fost invitați nici de SRI la eveniment. Cotroceniul a transmis cu 9 minute înainte de ora 12:00 că președintele Klaus Iohannis urmează să participe, la fix, la „activitatea de bilanț pentru anul 2021 a Serviciului Român de Informaţii”, la sediul SRI. Până la publicarea articolului, pe site-ul SRI nu a fost publicat raportul integral pe anul 2021, la secțiunea Rapoarte de activitate, iar purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, nu a răspuns încă cine a decis ca evenimentul să fie anunțat cu doar câteva minute înainte și fără presă. Serviciul a revenit cu un comunicat, după câteva ore, în care a prezentat sumar câteva declarații ale lui Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Eduard Hellvig, scrie Europa Liberă.
  • Cine mai sunt acuzați în dosarul lui Costel Alexe: cei doi frați ai săi și fosta soție. Rudele lui Alexe și subordonatele lui Grecu au fost implicați în încercarea de a justifica primirea tablei de către Alexe printr-o donație făcută de combinat unei asociații din Iași controlate/în care sunt membri Raluca Elena, Mihai și Florin. Este posibil ca această asociație să fie Help People and Nature, înființată de familia Alexe în 2011 și prin intermediul căreia a obținut un proiect european la puțin timp după aceea. Conform declarației de interese pe care a depus-o, în 2013, în calitate de comisar la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor Iași, la acel moment Raluca Elena Alexe era membru doar în această asociație, scrie ReporterIS.
  • Au atârnat cu ață roșii coapte în grădină, ca să ia pe nedrept banii de la stat. Legendele din vremea comunismului cu ţăranii din cooperativele agricole de producţie din Bărăgan care legau în pomi mere cumpărate de la aprozar ca să se laude cu producţia în faţa dictatorului Nicolae Ceauşescu, venit în vizită de lucru, au prins viaţă săptămâna trecută. Inspectorii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor, care aveau de controlat trei sere aparţinând unei familii din Sânnicolau Român, au avut un şoc când au descoperit de ce au fost în stare fermierii înscrişi în programul Tomata pentru a încasa cei 3.000 euro care se acordă pentru fiecare exploataţie. Chemaţi să verifice producţia ce urma să iasă la piaţă, inspectorii au găsit roşii coapte pe plante încă tinere, care mai aveau până să dea rod. La o verificare mai atentă, au descoperit că, de fapt, gazdele au cumpărat roşiile din piaţă şi le-au legat de plante cu aţă din rafie, ca să pară că sunt din producţia proprie, iar familia să îşi poată încasa banii de subvenţie, scrie Bihoreanul.
  • Șeful DNA: Ne-am gândit să solicităm extinderea competenței instituției, care este din ce în ce mai limitată în ultima perioadă. Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, susține că sesizările cetățenilor sunt soluționate de fiecare dată, dar nu mereu așa cum se așteaptă oamenii, deoarece instituția primește multe plângeri care nu sunt de competența sa, „o competență din ce în ce mai limitată în ultima perioadă”. Șeful DNA a anunțat că s-a gândit să solicite unele modificări legislative care să extindă competența Direcției Naționale Anticorupție. „De fiecare dată sesizările populației sunt soluționate, dar nu de fiecare dată cum se așteaptă cetățenii. Având în vedere expunerea mediatică a DNA, foarte mulți dintre cetățeni își caută dreptate la DNA, dar de multe ori fără ca faptele arătate în plângerile acestora să fie de competența DNA. Cetățenii își caută dreptate la DNA și dacă este vorba despre un teren pe care trebuie să îl moștenească, sau despre certurile cu vecinii. Noi analizăm aceste plângeri, dar în același timp suntem obligați de normele legale să le trimitem instituțiilor competente. Acest lucru duce la dezamăgirea cetățenilor care au sperat în dreptatea făcută de DNA”, scrie Mainnews.ro
  • Primul oraș din lume care va începe să denumească şi să clasifice valurile de căldură. Orașul spaniol Sevilla a introdus un sistem revoluţionar pentru a denumi şi clasifica frecventele valuri de căldură ce afectează acest oraş din sudul arid al Spaniei, care va lega prognozele meteorologice de impacturile asupra sănătăţii, a anunţat marți seară primarul local, Antonio Munoz, citat de Reuters. Proiectul, care este unul pilot, conţine trei categorii şi va alerta populaţia din Sevilla cu până la cinci zile înainte de apariţia unui val de căldură, a precizat edilul spaniol într-un comunicat. „Suntem primul oraş din lume care face un astfel de pas, iar el ne va ajuta să planificăm şi să luăm măsuri atunci când se produce un astfel de eveniment meteorologic”, a adăugat Antonio Munoz. Astfel, valurile de căldură vor fi clasificate în funcţie de o scală cu trei niveluri de intensitate şi vor fi denumite în ordine alfabetică inversă, scrie Libertatea.
  • Arena Națională de Înot, sabotată de Primăria Otopeni. Finalizată în urmă cu un an, construcția încă nu este inaugurată. Cel mai mare complex de natație din țară nu este 100% funcțional nici la un an de la recepția lucrării. Inaugurarea construcției începută acum 13 ani a fost tergiversată în repetate rânduri de administrația locală din Otopeni, care fie a întârziat branșamentele la utilități fie, mai nou, se chinuie să facă angajări cu două săptămâni înainte de prima competiție europeană de juniori unde campionul David Popovici are toate șansele să scrie din nou istorie. Primăria Orașului Otopeni, localitatea cu cel mai mare PIB per capita din țară, a recepționat în luna mai 2021, de la Compania Națională de Investiții, cel mai mare complex de natație din România. Lucrarea, în valoare de 33 de milioane de euro – bani de la bugetul național – a fost luată oficial în administrare de către orașul Otopeni, prin hotărâre de Consiliu Local, abia pe 26 noiembrie anul trecut, adică șapte luni mai târziu, scrie Buletin de București
  • Mica doză de cultură generală. Ca să nu o lungim prea mult cu introducerea, vom vorbi direct despre Papa Sixtus al IV-lea (1471–1484). Omul a fost unul dintre cei mai influenți Papi din istorie. A făcut lucruri bune, dar și mai puțin bune, iar noi le vom enumera azi pe cele mai elocvente. Taica Sixtus a fost cel care a plătit pentru construcția Capelei Sixtine și a Arhivelor Vaticanului, dar asta a venit la pachet cu înființarea Inchiziției Spaniole vreo cinci ani mai târziu. A fost un patron al artelor, dar a și confirmat dreptul portughezilor și spaniolilor de a captura sclavi și de a face comerț cu ei. A fost un patron al științelor și a dat mână liberă chirurgilor de a efectua autopsii, ceea ce a dus la un avans teribil al medicinei. Partea proastă a fost că unele dintre cadavre au fost fix ale adversarilor săi și, după cum se zvonește, mulți chiar ar fi suferit groaznic la autopsie. I-au plăcut ceva fantastic femeile și, zice-se, ar fi avut vreo șase copii nelegitimi, unul chiar cu soră`sa. Era un om înțelegător, de asta nici nu i-a pedepsit pe preoții și cardinalii care dețineau amante. Doar le-a pus o taxă. Cum ar veni, dacă tot te duci la șpanarete, lasă și tu 100 de euro la băiatu` pentru iertarea păcatelor!, scrie Mica doză de cultură generală.
  • Consilier local ieșean, arestat. Acuzația: furt. Consilierul, administrator al unui magazin sătesc, este și liderul filialei locale a PMP. Timofte este acuzat de procurori că ar fi furat două tone de azotat de amoniu de la societatea Agricola 96 SA din localitate. Azotatul de amoniu este utilizat în mod curent ca îngrășământ agricol, fiind totodată însă și un exploziv puternic. În 2004, explozia accidentală la Mihăilești, în județul Buzău, a încărcăturii unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu, a dus la moartea a 18 persoane, pompieri, localnici și jurnaliști. Contactat telefonic, avocatul lui Timofte, Olivian Moroșanu, a confirmat arestarea, dar nu a dorit să ofere amănunte cu privire la împrejurările în care s-a petrecut fapta de care este acuzat clientul său, scrie Ziarul de Iași.
  • Autoritățile publice vor fi obligate să construiască trotuare pe drumurile naționale și județene din localități. Pentru a reduce numărul accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii, autoritățile locale vor fi obligate să construiască trotuare în localitățile mici, pe cel puțin una dintre părțile drumurilor naționale sau județene, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor. Astfel, proiectul de lege de la Senat va obliga organele administrației publice ce au în proprietate drumurile de interes național sau județean să includă în programele de construire sau reabilitare a celor aflate în localități, pe lângă lucrările destinate circulației rutiere, și lucrări ce vizează circulația pietonală, respectiv de amenajare a unor trotuare pe cel puțin una dintre părțile drumului. "Consiliile locale vor asigura, în intravilan, pe cel puțin una dintre părțile carosabilului, condiții de deplasare a pietonilor și cicliștilor, prin amenajări de trotuare și piste", va scrie, dacă proiectul va ajunge să se aplice, în OG 43/1997 privind regimul drumurilor, scrie avocatnet.ro
  • 9,23% pe an – dobânda record la care Statul a împrumutat miercuri jumătate de miliard de lei. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat miercuri suma de 567,5 milioane de lei, pe o perioadă de 64 de luni, la un randament mediu de adjudecare de 9,23% pe an, un nou nivel record de dobândă, potrivit datelor oficiale. MFP și-a propus să împrumute 4,45 miliarde de lei în luna iunie, de pe piața internă, pentru finanțarea deficitului bugetar și rostogolirea datoriei publice, potrivit ministerului. Suma este cu 1,7 miliarde de lei peste cea programată pentru luna mai. Împrumuturile efective au fost însă mai mari luna trecută, scrie Curs de Guvernare.
  • Greşeli stupide la reabilitarea UPU a Spitalului Judeţean Botoşani. Reabilitarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Botoşani, lucrare care se voia a fi o „perlă a coroanei”, atât pentru unitatea medicală cât şi pentru Consiliul Judeţean, se dovedeşte pe zi ce trece a fi un monument de incompetenţă şi bani aruncaţi în proiecte făcute pe genunchi. În timp ce bolnavii care ajung în UPU sunt înghesuiţi într-un spaţiu mic, finalizarea lucrărilor pornite anul trecut este amânată de la o lună la alta, iar problemele descoperite ajung să fie de-a dreptul hilare. În această perioadă, după ce au terminat partea de construcţii şi reţeaua electrică din noul UPU, reprezentanţii constructorului şi cei de la spital s-au gândit să facă şi o serie de probe. Aşa au descoperit cu stupoare că reţelele electrice nu sunt compatibile, scrie Monitorul Botoșani