​Compania germana Gigaset, fosta parte a Siemens, va aduce pana la finalul anului in Romania primul telefon fix fara fir care dispune de ecran tactil. Preturile pentru tara noastra nu au fost inca anuntate, insa terminalul cu ecran de 3,2 inch costa 150 - 170 euro in Germania. Compania spune ca produsul este unul de tranzitie, nu unul care vrea sa concureze cu smartphone-urile, mai ales ca nu dispune de camera foto/video si nici nu se poate conecta la internet.

Gigaset SL910Foto: Gigaset

Modelul cu ecran senzitiv SL910 are display de 3,2 inch (8,1 cm) cu rezolutia de 320X480 pixeli, dispune de o agenda in care incap 500 de numere si are conectivitate Bluetooth si mini-USB cu care agenda telefonica poate fi sincronizata cu un PC sau un Mac.

Cei de la Gigaset spun ca telefonul care cantareste 160 de grame imprumuta cate ceva de la tablete si smartphone-uri, iar dimensiunile sunt de 134 x 58 x 16 mm. Autonomia terminalului dupa un ciclu de incarcare este 14 ore de convorbirie.

Germanii spun ca au primit feed-back de la consumatori cum ca ar avea nevoie de un telefon fix cu touch-screen pentru a accesa mai usor meniurile si pentru a ajunge mai repede la informatia cautata.

Telefonul nu are insa camera foto/video si nici nu se poate conecta la internet, iar producatorul spune ca nu a pus camera fiindca studiile au aratat ca nu ar fi utila la un telefon fix deoarece oamenii nu prea vor sa faca poze in casa, cu un telefon fix. Cat despre alte functionalitati tipice telefoanelor inteligente, germanii au admis si faptul ca ar fi ridcat mult pretul terminalului,

"Trebuie sa ai un argument puternic pentru a combina totul intr-un singur produs. Daca am fi pus si camera foto si internet si aplicatii ar fi fost un efect de domino nefast. Mai bine facem un telefon bun fara fir, dar cu touch-screen, decat un smartphone prost", spune Nicholas Keith Ord, vicepresedinte pentru strategie la compania germana.

Telefonul SL910 va ajunge si in Romania anul acesta, insa mai intai va fi lansat pana la finele acestei luni in tari precum Germania si Olanda

Gigaset Communicattions a fost parte a Siemens pana in 2008 cand fondul de investitii Arques Industries a cumparat 80% din divizia Home and Office Communication Devices a Siemens. Compania are sediul la Munchen, iar unitatea de productie este in orasul german Bocholt. Gigaset are circa 1.700 de angajati si estimeaza venituri de 540 milioane euro pentru anul acesta.

Uzina de la Bocholt produce de peste 60 de ani instalatii de telecomunicatii pentru Siemens, iar in 2000 - 2001 a produs si telefoane mobile. Fabrica produce anual circa 16 milioane de terminale, ceea ce da Gigaset o cota de circa 13% pe plan mondial pe segmentul telefoanelor fixe. In Romania produsele Gigaset = Siemens se vand din 1998 si se estimeaza ca s-au comercializat peste 500.000 de telefoane in acest timp.