Compania germana Gigaset aduce anul acesta in tara un telefon fix cu touch-screen si analizeaza posibilitatea ca in trei - cinci ani sa adauge camera video, internet si aplicatii la un astfel de telefon. Acum, un produs de acest gen ar costa cateva sute de euro si ar putea sa esueze fiindca nu exista cerere pentru telefoane fixe atat de complexe, insa gusturile consumatorilor ar putea sa se schimbe, sub influenta telefoanelor inteligente si a tabletelor, spun reprezentantii Gigaset.

Telefon fix Gigaset cu touch-screenFoto: Hotnews

Compania germana - care pana in 2008 a fost parte a Siemens - lanseaza una aceasta, spre surprinderea multora, un telefon fix cordless care dispune de touch-screen, element intalnit la smartphone-uri si la tablete, dar nu la telefoane fixe. "Am observat ca oamenii vor touch-screen si la telefonul fix, treci mai usor de la o aplicatie la alta, derulezi mai repede, totul este intuitiv. E vorba de lucruri cu care oamenii s-au obsinuit de la telefoanele mobile." explica Erich Schmidt - vicepresedinte de marketing la Gigaset - decizia de a lansa un telefon fix cu ecran tactil, insa fara acces la internet, fara camera video si fara jocuri. Telefonul costa in Germania 150 - 170 euro, in conditiile in care pretul mediu al unui dispozitiv Gigaset pe plan mondial este 54 euro, iar cele mai ieftine vandute la noi costa 30 de euro.

Intrebat cand va lansa Gigaset un telefon DECT nu doar cu ecran tactil, ci si cu alte elemente intalnite la telefoanele mobile, Schmidt a spus ca o mare parte din cercetare s-a facut deja si e posibil sa fie vorba in cel mai bun caz de sub doi ani, insa inca nu s-a decis

"Nu e un vis, ci este o oportunitate ce tine de dezvoltarea pietei in urmatorii trei - cinci ani", spune reprezentantul Gigaset, intrebat daca e posibila lansarea unui telefon fix cu internet, aplicatii, camera foto/video si ecran tactil. El precizeaza ca trebuie gasite punctele foarte ale pietei si trebuie vazut daca se doreste un astfel de telefon "In ultimii ani au fost multe terminale care au disparut de pe piata la scurt timp de la lansare, fie pentru ca erau cu mult inaintea timpului lor, fie erau prea scumpe sau concurenta era extrem de puternica"

Acest telefon care se lanseaza luna aceasta in Germania (modelul SL910) si pana la final de 2011 si la noi, devine cel mai scump din gama Gigaset, la circa 150 - 170 euro. Un telefon fix cu toate capabilitatile unui smarphone ar costa peste 250 - 300 euro si ar creste mult marja de profit a companiei. Totul este insa ca aceste dispozitive scumpe sa se vanda, iar compania incearca marea cu degetul lansand acesta telefon care dispune de ecran senzitiv, dar nu are camera foto si nici acces la internet.

Pentru moment consumatorul nu vrea un telefon fix cu toate functiile unui smartphone, ci vrea unul functional, "Oamenii au deja telefonul mobil pentru jocuri, aplicatii si camera video, nu vor inca un terminal care sa copieze toate aceste trasaturi. Insa in doi - trei ani, poate cinci, e posibil ca utilizatorii sa-si educe gusturile si sa vrea un telefon fix cu de toate", spune Erich Schmidt.

"E normal ca toate lumea sa compare telefonul nostru cu iPhone sau cu cele cu Android, insa daca am fi pus camera video sau sistemul Android pe un telefon fix toata lumea ne-ar fi intrebat de ce am lansat un telefon mobil care de fapt nu este mobil", a conchis Nicholas Keith Ord, vicepresedinte pentru strategie la compania germana.

Pentru Gigaset, companie care s-a desprins acum trei de Siemens si produce 16 milioane de terminale anual la o uzina cu 1.200 de oameni, decizia daca e sau nu cazul sa lanseze un telefon fix extrem de bine dotat, dar scump, va fi una grea si mai mult decat importanta. Fie proiectul va fi un succes, iar marjele de profit vor fi pe masura, fie va fi o idee neinspirata care va duce la pierderea unor investitii de multe milioane de euro.

Gigaset Communicattions a fost parte a Siemens pana in 2008 cand fondul de investitii Arques Industries a cumparat 80% din divizia Home and Office Communication Devices a Siemens. Compania are sediul la Munchen, iar unitatea de productie este in orasul german Bocholt. Gigaset are circa 1.700 de angajati pe plan mondial si estimeaza venituri de 540 milioane euro pentru anul acesta.

Uzina de la Bocholt produce de peste 60 de ani instalatii de telecomunicatii pentru Siemens, iar in 2000 - 2001 a produs si telefoane mobile. Fabrica produce anual circa 16 milioane de terminale.