Noi reguli la achizitiile publice prin SEAP: Incepand de vineri, o licitatie nu mai poate fi anuntata pana ce documentatia de atribuire nu primeste avizul ANRMAP

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 21 septembrie 2011, 15:31 Economie | Telecom


 documente
(21 Sep 2011) DOC, 295KB
Noi reguli intra in vigoare incepand de vineri, 23 septembrie, in lansarea procedurilor de achizitie publica prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Mai exact, nici o invitatie/anunt de licitatie nu se va mai putea transmite spre publicare, fara ca in prealabil, documentatia de atribuire aferenta sa primeasca avizul inspectorilor autoritatii nationale de monitorizare a achizitiilor publice (ANRMAP), care va verifica doar conformitatea cu legislatia din domeniul achizitiilor publice. Masura are ca scop sa elimine criteriile care directioneaza sau restrictioneaza participarea unor firme la procedurile de achizitie publica si reducerea numarului de licitatii contestate, a precizat miercuri autoritatea. Pentru implementarea acestor masuri, site-ul www.e-licitatie.ro nu va fi functional incepand cu data de 23 septembrie 2011 orele 00.00 pana in data de  25  septembrie 2011 orele 24.00.

"Evaluarea de catre A.N.R.M.A.P. a documentatiei de atribuire inaintea publicarii in SEAP a invitatiei/anuntului de participare are ca scop eliminarea criteriilor prin care se directioneaza sau se restrictioneaza participarea operatorilor economici la procedurile de achizitie publica. Contam pe faptul ca aceasta masura va scadea numarul contestatiilor la documentatiile de atribuire depuse la CNSC (n.a Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor)", a precizat miercuri Cristina Traila, presedintele autoritatii.

Evaluarea va viza doar conformitatea cu legislatia aplicabila in domeniul achizitiilor publice a documentatiei de atribuire aferente contractelor de achizitie publica si se va reliza prin mijloace electronice, SEAP (www.e-licitatie.ro). In acest sens, operatorul SEAP are obligatia ca, pana la publicarea invitatiei/anuntului de participare, sa asigure numai ANRMAP accesul imediat si nerestrictionat la documentatia de atribuire si notele justificative prevazute de legislatia in domeniul achizitiilor publice, incarcate integral de catre autoritatile contractante si semnate cu semnatura electronica.

In termen de maximum 14 zile de la data primirii documentatiei in SEAP, ANRMAP are obligatia:
   a) de a emite autoritatii contractante acceptul in vederea initierii procedurii de atribuire, daca prevederile din documentatia de atribuire sunt conforme cu prevederile legale privind achizitiile publice;
   b) de a informa autoritatea contractanta asupra neconformitatilor constatate la nivelul documentatiei de atribuire si a motivului pentru care acestea nu sunt in concordanta cu prevederile legale privind achizitiile publice."

Autoritatea a mai anuntat miercuri ca pentru aplicarea noului sistem de incarecare a documentatiei de atribuire prealabil anuntului/invitatiei de participare, site-ul www.e-licitatie.ro nu va fi functional incepand cu data de 23 septembrie 2011 orele 00.00 pana in data de  25  septembrie 2011 orele 24.00.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5748 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Sa va spun eu ce inseamna asta: (Miercuri, 21 septembrie 2011, 16:07)

  degetu' maro [anonim]

  "Evaluarea de catre A.N.R.M.A.P. a documentatiei de atribuire inaintea publicarii in SEAP a invitatiei/anuntului de participare are ca scop eliminarea criteriilor prin care se directioneaza sau se restrictioneaza participarea operatorilor economici la procedurile de achizitie publica..."

  Adica, daca fac o licitatie pe un echipament sofisticat, orice firma de bloc, dar ABSOLUT orice firma de bloc poate sa participe si sa conteste, ducand la intarzieri mari in licitatii si ca atare la un grad de absorbtie mic!

  De ex.: daca eu vreau un telescop super performant de 1 mil. de euro, pe care numai o firma din vest il poate instala, face, pune in functiune, etc., vine o firma de bloc cu telescop de la "Obor" de 5000 de euro si aici incepe circul: contestatii, raspuns la contestatii, certuri, amenintari, retea de firme de bloc care intra in actiune cu contestatii dupa contestatii, valuri de contestatii, la care trebuie sa rspunzi si sa raspunzi si sa raspunzi cu tone si tone si tone de hartii ... ca sa intimideze CNCS-ul...vai de mama noastra!

  Exact: "uff, neamul asta e blestemat!"
  • 0 (0 voturi)    
   serios? (Miercuri, 21 septembrie 2011, 17:26)

   @degetu' [anonim] i-a raspuns lui degetu' maro

   dar ce se intimpla cind pentru a oarticipa la un maruntis de licitatie iti trebuie neaparat cifra de afaceri de ordinul milioanelor de euro, experienta similara si tot felul de criterii abuzive inventate special ca sa ingradeasca ofertantii? asta nu ti se pare ca dauneaza concurentei pe piata? mai bine sa fie contestatii de zece ori mai multe decit sa cistige toate licitatiile o singura firma (cum e in domeniul drumurilor).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by